Λακωνική ανασκόπηση ενός δύσκολου έτους

Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που σημάδεψε ο κορωνοϊός

Παρασκευή, 08 Ιανουάριος 2021 11:08 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λακωνική ανασκόπηση ενός δύσκολου έτους

Ως χρονιά που επισκίασε η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί το 2020 το οποίο «δύει» σε λίγες ώρες, με θλιβερή «παρακαταθήκη» έναν μεγάλο αριθμό νοσούντων και νεκρών σε όλον τον πλανήτη. Η καθημερινότητα και η ειδησεογραφία περιστράφηκε και προσαρμόστηκε γύρω από την επέλαση του «αόρατου εχθρού» που συνεχίζει να εκκρεμεί ως απειλή και να ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα. Από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, οπότε ο Covid-19 εισέβαλε επίσημα στη χώρα μας, μεσολάβησαν δέκα μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ανατροπές, μεταβολές και περιορισμοί έγιναν συνώνυμα της πραγματικότητας που βιώνουμε σε διάφορα επίπεδα.

Όπως είναι λογικό, οι ραγδαίες εξελίξεις επηρέασαν και το λακωνικό γίγνεσθαι που, μοιραία, επηρεάστηκε από τις σαρωτικές αλλαγές που επέφεραν οι παρεμβάσεις της Πολιτείας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Πολιτικές και αυτοδιοικητικές εξελίξεις εκτυλίχθηκαν μέσα στη «δίνη» του ιού, ενώ το σύνολο των τομέων της κοινωνικής ζωής υποχρεώθηκαν σε αναθεώρηση ενεργειών, διαχρονικών ή νέων δραστηριοτήτων και πατροπαράδοτων θεσμών.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο «ΛΤ» ανέτρεξε στο αρχείο του και καταγράφει σε ένα μεγάλο αφιέρωμα τις σημαντικότερες ειδήσεις και γεγονότα της περίεργης και ίσως δυσκολότερης χρονιάς που έζησε η γη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εξελίξεις σε μια σειρά από έργα και αναγκαίες παρεμβάσεις σε υποδομές της Λακωνίας, διεργασίες στην Αυτοδιοίκηση, αστυνομικό ρεπορτάζ και φυσικά ενημέρωση για την επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στον νομό στοιχειοθέτησαν, μεταξύ άλλων, την περιορισμένη επικαιρότητα του έτους σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, οι όποιες εκδηλώσεις και δράσεις -σε ένα μεγάλο βαθμό- μεταφέρθηκαν σε διαδικτυακό περιβάλλον που ήρθε ενεργά στο προσκήνιο, υποκαθιστώντας τις δια ζώσεις συγκεντρώσεις.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Μέσω Λακωνίας ο «EastMed»
Τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «EastMed» επισφράγισαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, την Πέμπτη 2/1 στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ο αγωγός θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και δημοσιεύματα, πρόκειται για έργο που αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και μεσογειακής λεκάνης, ενώ αποτελεί το επιστέγασμα της νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Η Σπάρτη και ο Λεωνίδας στο βιβλίο Γκίνες
 Ένα ιδιαίτερος διαγωνισμός με επιδίωξη την ένταξη στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες διεξήχθη από το Σάββατο 4 έως τη Δευτέρα 6/1 στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης.
Ξεδιπλώνοντας τη φαντασία του, με μεράκι και προσήλωση, μέσα σε διάστημα τριών ημερών, ο ταλαντούχος 17χρονος Κύπριος καλλιτέχνης Άλεξ Ντζαγικιάν (Alex Dzaghigian) σχεδίασε και κατασκεύασε το μεγαλύτερο έργο τέχνης με φυσικά υλικά του καφέ στον κόσμο, συνολικού  εμβαδού περίπου 158,3 τμ, ενώ το προηγούμενο έργο από καφέ είχε επιφάνεια 135 τμ.
Τελικά, λίγες ημέρες αργότερα, ο στόχος επετεύχθη, καθώς το έργο τέχνης καταχωρήθηκε κι επίσημα στο Γκίνες.

Η Μάνη εκτίθεται ως ανοιχτό-υπαίθριο μουσείο
Το φιλόδοξο εγχείρημα για την ανάδειξη της επικράτειας της Μάνης ως ένα ανοιχτό-υπαίθριο μουσείο ανέλαβαν ο Δήμος Αν. Μάνης και το Ινστιτούτο Σπάρτης, κατόπιν εισήγησης της προέδρου του Ινστιτούτου κ. Αναστασίας Κανελλοπούλου για την υποβολή σχετικής πρότασης στο πλαίσιο της προκήρυξης «Καινοτόμες Δράσεις με τους  Πολίτες» του Πράσινου Ταμείου.
Στην προτεινόμενη συνεργασία των δύο πλευρών, επικεφαλής φορέας θα είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την επίβλεψη της Καθηγήτριας κ. Αντωνίας Μοροπούλου -η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει έργα και μελέτες για την Μάνη με εθνική και διεθνή απήχηση- και συμπράττοντα φορέα το Ινστιτούτο Σπάρτης.

Βραβεύτηκε ο Λάκωνας δημοσιογράφος tης Αυστραλίας Ι. Κορομβόκης
Κάθε χρόνο, το Ίδρυμα Μπότση βραβεύει δημοσιογράφους, έντυπα και μέσα ενημέρωσης που σέβονται το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. Με αυτά τα κριτήρια , πραγματοποίησε την Τετάρτη 15/1 την 36η τελετή απονομής δημοσιογραφικών βραβείων του ιδρύματος που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Σταρόγλου στην Αθήνα. Οι απονομές των βραβείων έγιναν από τον (τότε) Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Ανάμεσα στους διακριθέντες ήταν και ο Λάκωνας κ. Γιάννης Κορομβόκης για το έργο του ως ομογενειακός δημοσιογράφος της Αυστραλίας στην εκπομπή «Διαδρομές Ζωής» που μεταδίδεται από τον  ραδιοφωνικό σταθμό «2 mm Radio Sydney».

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά η υφαντική τέχνη στο Γεράκι
Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας εντάχθηκε «η υφαντική τέχνη για τη δημιουργία κιλιμιών στον όρθιο αργαλειό στο Γεράκι Λακωνίας», με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη.
Τα μοναδικής ομορφιάς γερακίτικα κιλίμια είναι χειροποίητοι τάπητες που υφαίνονται σε όρθιο ξύλινο αργαλειό. Αποτελούνται από πολύχρωμα μάλλινα νήματα, που δημιουργούν τον πολύπλοκο φυτικό ή γεωμετρικό διάκοσμο, και από βαμβακερό στημόνι. Τα κιλίμια υφαίνονται σε ποικίλες διαστάσεις και είναι μονοκόμματα. Οι γνώσεις υφαντικής μεταφέρονται προφορικά με βιωματική μαθητεία από τις μητέρες και τις γιαγιάδες στις κόρες ή γενικότερα μεταξύ συγγενικών προσώπων, αλλά και με εκπαιδευτικά προγράμματα σε οικιακά εργαστήρια.

Εντυπωσίασε το «1ο Παμπελοποννησιακό Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών»
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το «1ο Παμπελοποννησιακό Φεστιβαλ Παιδικών Χορωδιών», από 31 Ιανουαρίου έως 2 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο «Mystras Grand Palace Resort & Spa» στο Παλαιολόγιο Μυστρά, στέλνοντας  πολλαπλά μηνύματα μουσικού πολιτισμού.
Στο φεστιβάλ, που διοργάνωσε το ΝΠ Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ξηροκαμπίου, συμμετείχαν παιδικές χορωδίες από όλη την Πελοπόννησο, οι οποίες χάρισαν μελωδίες από ελληνικά, ξένα, παραδοσιακά, σύγχρονα και κλασικά τραγούδια, εντυπωσιάζοντας το κοινό που είχε την ευκαιρία να απολαύσει ένα μοναδικό θέαμα.
 Η Λακωνία έδωσε δυναμικό «παρών» στο φεστιβάλ, καθώς συμμετείχαν οι παιδικές χορωδίες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, του Δημοτικού Σχολείου Ξηροκαμπίου, του Δημοτικού Σχολείου Κροκεών-Δαφνίου και του Δημοτικού Σχολείου Αν. Μάνης, ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία της παιδικής χορωδίας του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας στη Σπάρτη
Ενώπιον ενός κατάμεστου αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη μίλησε το βράδυ της Δευτέρας 3/2 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο.
Στο πλαίσιο του δημοκρατικού καλέσματος για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «μαύρα σύννεφα πάνω από τη χώρα» και για «μείγμα κυνισμού και ανικανότητας στην κυβέρνηση».

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του νέου Νοσοκομείου Σπάρτης
Τα αποκαλυπτήρια των σχεδίων του νέου Νοσοκομείου Σπάρτης, που θα ανεγερθεί με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 6/2.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΣΝ, με οικοδεσπότη τον πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο, η συζήτηση αφιερώθηκε στην «Πρωτοβουλία για την Υγεία», με παρεμβάσεις από το κοινό, αλλά και από συνεργάτες του Ιδρύματος. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και συμμετείχαν, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης και ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας κ. Ρέντζο Πιάνο (Renzo Piano)

Ζευγάρι πιάστηκε με βυζαντινές αρχαιότητες στην Αν. Μάνη
Για κατοχή αρχαίων ευρημάτων συνελήφθη ένα ανδρόγυνο Ελλήνων, την Τετάρτη 12/2 σε περιοχή ανάμεσα στο Χωσιάρι και το Σκουτάρι Αν. Μάνης. Πρόκειται για έναν άνδρα 44 ετών και μία γυναίκα 41 ετών, οι οποίοι εκτός από παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, αντιμετωπίζουν και τα αδικήματα της κατοχής όπλων και ναρκωτικών.
Οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου πραγματοποίησαν νομότυπες έρευνες στην οικία και σε τροχόσπιτο των δύο ατόμων, όπου βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν: ένα πήλινο τμήμα αγγείου (αμφορέα) Βυζαντινών χρόνων, ένα πήλινο τμήμα αγγείου (οινοχόης) Βυζαντινών χρόνων, ποσότητα εκρηκτικής ύλης συνολικού βάρους 392,2 γραμμαρίων, βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινί (φυτίλι) μήκους 2,31 μέτρων και ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους 10,8 γραμμαρίων.

Εγκατέλειψε τους στίβους ο Λυκούργος Τσάκωνας
Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες σπρίντερ της τελευταίας δεκαετίας, ο Λυκούργος Τσάκωνας, ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την αγωνιστική δράση, έναν μήνα πριν συμπληρώσει τα 30 έτη του.
Έχοντας καταγράψει κορυφαίες διακρίσεις και ρεκόρ στην καριέρα του, ο Λάκωνας πρωταθλητής ήταν ο μόνος αθλητής που κατάφερε, μετά τον Κώστα Κεντέρη, να απειλήσει το φράγμα των 20 δευτερολέπτων στα 200 μέτρα.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Εξαφανίστηκε ηλικιωμένος από το Βαφειό
Αγνοούμενος δηλώθηκε στις 5/3 ένας 84χρονος άνδρας, ο οποίος αποχώρησε από το σπίτι του Βαφειό Αμυκλών Δ. Σπάρτης κι έκτοτε δεν έδωσε σημεία ζωής.
Για τον εντοπισμό του οργανώθηκε επιχείρηση με τη συμμετοχή στελεχών της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Οι εκτεταμένες έρευνες των σωστικών συνεργείων επικεντρώθηκαν στη γύρω αγροτική περιοχή κι επεκτάθηκαν, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στη Σπάρτη
Στη «σκιά» του κορωνοϊού, την Παρασκευή 13/3, η Σπάρτη υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα των Αγώνων του Τόκιο (σσ μετέπειτα αναβλήθηκαν για το 2021).
Το σύμβολο του Ολυμπισμού αφίχθη αρχικά στον Μυστρά, ανάβοντας τον βωμό στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της καστροπολιτείας. Ακολούθως, η Φλόγα μεταφέρθηκε με όχημα στη Σπάρτη, με τη λαμπαδηδρομία να ξεκινάει από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως και στη συνέχεια να διασχίζει την οδό Κων. Παλαιολόγου για να καταλήξει μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα στο Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης, όπου πυροδοτήθηκε ο βωμός και ακολούθησε τελετή από τον Δ. Σπάρτης.
Λαμπαδηδρόμοι, μεταξύ άλλων, ήταν η επιχειρηματίας Μαρίνα Εφραίμογλου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Στρίγκας, αλλά και επώνυμοι όπως ο λακωνικής καταγωγής ηθοποιός Μπίλι Ζέιν, ο Ιταλός κινηματογραφικός παραγωγός Τζιάνι Νουνάρι και η επίτιμη πρέσβειρα της Σπάρτης Καλλιρόη Δανάλη-Αποστολοπούλου. Τελευταίος που μετέφερε την Ολυμπιακή δάδα ήταν ο κινηματογραφικός Λεωνίδας της ταινίας «300», ο Σκωτσέζος ηθοποιός Τζεράρντ Μπάτλερ.
Αυτή ήταν και η τελευταία λαμπαδηδρομία στη χώρα μας στον δρόμο της Φλόγας προς την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Η αυξημένη προσέλευση του κοινού στη Σπάρτη υποχρέωσε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να αποφασίσει ματαίωση της υπόλοιπης διαδρομής της λαμπαδηδρομίας στην Ελλάδα.

Ο κορονοϊός «μπήκε» στη Λακωνία
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού καταγράφηκε στις 18/3 στον νομό Λακωνίας. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο άνδρα, 89 ετών από την Κοκκάλα Αν. Μάνης, ο οποίος μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης και αφού υποβλήθηκε στις σχετικές εξετάσεις, πιστοποιήθηκε ότι το δείγμα του είναι θετικό στον ιό. Ο ηλικιωμένος δεν ήταν μόνιμος κάτοικος της παραπάνω περιοχής, καθώς διαμένει σε περιοχή της Αττικής, ωστόσο το τελευταίο διάστημα βρίσκονταν στο παραπάνω χωριό της Μάνης. Λίγες ημέρες αργότερα, ο άνδρας ανέρρωσε πλήρως.

Η έναρξη της πρώτης καραντίνας
Την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα, ως ένα ακόμα αυστηρό μέτρο για την ανάσχεση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής 22/3 ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 23/3  απαγορεύτηκε κάθε άσκοπη κυκλοφορία και μετακίνηση σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το Μανιάτικο Μοιρολόι στο «κατώφλι» της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Το Ινστιτούτο Σπάρτης και ο Δήμος Ανατολικής Μάνης γνωστοποίησαν ότι τη Δευτέρα 16/3 το Μανιάτικο Μοιρολόι πέρασε με επιτυχία το στάδιο της α’ φάσης. Πρόκειται για την υποβολή των Δηλώσεων Πρόθεσης Υποβολής Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το Μανιάτικο Μοιρολόι αποτελεί πλέον μία εκ των προτάσεων που κατατέθηκαν στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και συνάδουν κατ΄ αρχήν με το πνεύμα που διέπει τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και την εφαρμογή της στη χώρα μας.

Αναβλήθηκαν για το 2021 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο
Το μεσημέρι της Τρίτης 24/3, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο είχαν τηλεδιάσκεψη, αποφασίζοντας τη μετάθεση τους για το καλοκαίρι του 2021, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.  Λίγη ώρα αργότερα, με κοινή τους ανακοίνωση, ΔΟΕ και η Οργανωτική Επιτροπή «Τόκιο 2020» επισημοποίησαν τη συμφωνία τους για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και τη μεταφορά τους για το νέο έτος.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Απόπειρα αυτοχειρίας  συνταξιούχου αστυνομικού
Θορύβησε την τοπική κοινωνία της Σπάρτης η είδηση πως ένας άνδρας ηλικίας 84 ετών, συνταξιούχος αστυνομικός, επιχείρησε να θέσει τέλος στη ζωή του το πρωί της Παρασκευής 10/4.
Ενώ βρίσκονταν στο σπίτι του σε συνοικία της Σπάρτης, ο άνδρας φέρεται να έστρεψε το περίστροφο που είχε στην κατοχή του και να αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι. Λίγο αργότερα, οικείοι του τον εντόπισαν σε μια λίμνη αίματος και ειδοποίησαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Λόγω της σοβαρότητας του τραυματισμού του, ο 84χρονος διεκομίσθη αρχικά στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά και στη συνέχεια σε ιδιωτική κλινική στην ίδια περιοχή.

Βήμα πρώτο για την «Οικία της Ευρώπης»
Σε τροχιά υλοποίησης μπέκε η δημιουργία της «Οικίας της Ευρώπης» στη Σπάρτη, καθώς τη Μ. Δευτέρα 13/4, τα τεχνικά συνεργεία του Δ. Σπάρτης, υπό την επίβλεψη του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Καπονικολού, έπιασαν δουλειά για την κατεδάφιση της υφιστάμενης αποθήκης που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κ. Παλαιολόγου και Διοσκούρων. Τη θέση της θα πάρει ο χώρος φιλοξενίας των σπουδαίων ψηφιδωτών της περιοχής που παραμένουν εδώ και πολλά χρόνια στην αφάνεια.

Στη Σπάρτη η αυλαία του θρίλερ με απαγωγή 4χρονου αγοριού
Στη Σπάρτη σήμανε η λήξη συναγερμού για έναν 4χρονο, ο οποίος στις 4/4 είχε απαχθεί από τη μητέρα του από την Ηλιούπολη Αττικής κι έκτοτε αναζητούνταν σε όλη τη χώρα. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» είχε προχωρήσει στην ενεργοποίηση Amber Alert στις 10/4, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, καθώς η μητέρα του είχε προβεί σε αυτοδικία, αρνούμενη να επιστρέψει τον ανήλικο στον πατέρα του.
Μετά από συντονισμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ, το παιδί βρέθηκε το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας 13/4 σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη Σπάρτη, όπου διέμενε μαζί με τη μητέρα του.

Συγκλόνισε ο θάνατος γνωστού επιχειρηματία
Σοκαρίστηκε η τοπική κοινωνία στο άκουσμα θανάτου γνωστού επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιούνταν εδώ και αρκετές δεκαετίες στον χώρο της διακόσμησης και των οικιακών ειδών κι εξοπλισμού. Ο 65χρονος Φ.Π. έχασε τη ζωή του το πρωί της Πέμπτης 30/4, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, όταν λαβώθηκε θανάσιμα από πυρά κυνηγετικής καραμπίνας, ενώ βρίσκονταν σε χωράφι ιδιοκτησίας του στην περιοχή της Σελλασίας. Άνδρας, που ήταν μαζί με το θύμα στον τόπο της τραγωδίας, ενημέρωσε την Αστυνομία και αξιωματικοί του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης έσπευσαν στην περιοχή, διενεργώντας έρευνα για να καταλήξουν στο πόρισμα θανάτου του 65χρονου.

ΜΑΙΟΣ

Νέο Πολιτιστικό Κέντροστη Μαγούλα
Μια «κιβωτό» πολιτισμού, που αναμένεται να αλλάξει τον πολιτιστικό «χάρτη» του Δήμου Σπάρτης, αλλά και να δώσει πνοή στο περιβάλλον της τέχνης και του πολιτισμού στη Μαγούλα και στην ευρύτερη περιοχή, ξεκίνησε να παίρνει «σάρκα και οστά» τον Μάιο.
Το νέο πολιτιστικό κέντρο θα εκτείνεται σε 400 περίπου τετραγωνικά μέτρα. Στον σχεδιασμό προβλέπεται η δημιουργία αιθουσών εκδηλώσεων, εκμάθησης παραδοσιακών χορών κι εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, βιβλιοθήκη πολλαπλών χρήσεων, καθώς επίσης και χώρου με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στον εξωτερικό χώρο, θα οικοδομηθεί και ένα υπαίθριο θέατρο 100 περίπου θέσεων.
Την Τρίτη 12/5 ξεκίνησαν διαδικασίες κατεδάφισης σε μια κτιριακή εγκατάσταση που υπήρχε στο οικόπεδο ώστε να εκδοθεί η οικοδομική άδεια.

«Βουτιά» ΙΧ στη θάλασσα στο λιμάνι Γυθείου
Στη θάλασσα κατέληξε ΙΧ όχημα στην προβλήτα, δίπλα στο νέο λιμάνι του Γυθείου, το βράδυ της  Κυριακής 17/5. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το αυτοκίνητο πήρε ανεξέλεγκτη πορεία προς τη θάλασσα, κι ενώ ο κινητήρας βρίσκονταν εκτός λειτουργίας. Το ευτύχημα ήταν ότι την ώρα του συμβάντος, κανείς από τους τρεις επιβαίνοντες, ένας άνδρας (οδηγός) και δύο γυναίκες, δεν βρισκόταν στο εσωτερικό του οχήματος, ενώ δεν προκλήθηκε και τραυματισμός κάποιου διερχόμενου από το σημείο.
Στη συνέχεια, έσπευσαν στο σημείο άνδρες του Λιμενικού και με τη συνδρομή επαγγελματία δύτη και ειδικού γερανοφόρου οχήματος έγινε ανέλκυση του βυθισμένου ΙΧ.

Αντίστροφη μέτρηση για αναγέννηση του «Ξενία»
Το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης του «Ξενία Σπάρτης και της μετατροπής του σε κέντρο πολιτιστικών, τουριστικών και διοικητικών δραστηριοτήτων, που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από τη Δημοτική Αρχή Βαλιώτη τον Μάιο του 2017, τρία χρόνια μετά μπήκε σε τροχιά υλοποίησης. Η καθοριστική -για την πορεία του έργου- εξέλιξη ήταν η προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Δήμου Σπάρτης και της «Αναπτυξιακής Πάρνωνα ΑΕ», για την τεχνική υλοποίηση που επικυρώθηκε το πρωί της Τρίτης 19/5.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ, αφορά σε παρεμβάσεις στο κτίριο του πρώην ξενοδοχείου «Ξενία» Σπάρτης, με αντικείμενο την αποκατάσταση, τη βιοκλιματική αναβάθμιση και την αναδιαρρύθμιση του κτιρίου, ώστε να στεγάσει με ασφάλεια και άνεση το «Κέντρο πολιτιστικών, τουριστικών και διοικητικών δραστηριοτήτων» του Δήμου Σπάρτης. Το έργο  αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Μόλις 8 οι Γαλάζιες Σημαίες στη Λακωνία
Οι βραβεύσεις ακτών, μαρίνων και τουριστικών σκαφών ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και το 2020.
Στη Λακωνία, οι 8 Σημαίες που απονεμήθηκαν στον νομό ήταν οι λιγότερες σε αριθμό τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως αποτελεί τη χειρότερη επίδοση της τελευταίας εξαετίας, καθώς το 2019 είχαν βραβευθεί δέκα παραλίες του νομού, εννέα το 2018 και από δώδεκα το 2017, το 2016 και το 2015.

Σπαρτιάτης σε διεθνή έρευνα για τον Covid-19
Μέλος μιας διεθνούς υπερομάδας επιστημόνων, που επιχειρεί να τεκμηριώσει πώς η βασική έρευνα μπορεί να φανεί χρήσιμη στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας, αποτελεί ο Σπαρτιάτης επιστήμονας Ηλίας Αγγελίδης.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cell» με τίτλο «SARS-CoV-2 receptor ACE2 is an interferon-stimulated gene in human airway epithelial cells and is detected in specific cell subsets across tissues» συμμετέχουν 65 μεταπτυχιακοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί, επιστήμονες και ερευνητές από όλο τον κόσμο, ενώ η ομάδα συντονίστηκε από το HCA Lung Biological Network, στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες ακόμα επιστήμονες. Ανάμεσα στη μακρά λίστα ονομάτων, συγκαταλέγονται και τρείς Έλληνες: o Κωνσταντίνος Τζουάνας, η Βανέσα Μητσιάλη, αλλά και ο Ηλίας Αγγελίδης ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Σπάρτη.

Σόκαρε τη Σπάρτηο θάνατος 29χρονου
Σοκ και απερίγραπτη θλίψη προκάλεσε στην κοινωνία της Σπάρτης ο θάνατος ενός νέου και δραστήριου μέλους της, που αποφάσισε να φύγει από τη ζωή σε ηλικία 29 χρόνων. Πρόκειται για τον Χρήστο Χρυσάφη, γνωστό για το κέφι που χάριζε στα νυχτερινά κέντρα της πόλης με τη δουλειά του ως DJ, ο οποίος έθεσε τέρμα στη ζωή του τη Δευτέρα 25/5.
Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή όταν ανακαλύφθηκε η σορός του στην οικία που διέμενε επί της οδού Ωραίας Ελένης και Θερμοπυλών. Τον 29χρονο αναζητούσαν από το πρωί της ίδιας ημέρας άνθρωποι του συγγενικού του περιβάλλοντος και, δυστυχώς, η ανεύρεσή του είχε τραγικό αποτέλεσμα.

Πλήγμα στην παραγωγήτης Λακωνίας λόγω καύσωνα
Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών κι ελιάς στη Λακωνία άφησε πίσω του το κύμα καύσωνα και οι αυξημένες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στα μέσα Μαΐου, γεγονός που ανάγκασε μεγάλο μέρος των παραγωγών του νομού να μετρούν για μία ακόμα φορά τις πληγές τους. Η ασυνήθιστη για την εποχή «έκρηξη» του υδραργύρου επέφερε καίριο πλήγμα στην καρπόδεση σε μια κρίσιμη –για την εξέλιξη των καλλιεργειών– χρονική περίοδο και έτσι η παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι αισθητά συρρικνωμένη.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Διέπρεψε πάλι το λακωνικό ελαιόλαδο
Για 5η συνεχόμενη χρονιά το «World Olive center for health» σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στα πλαίσια του προγράμματος «ARISTOIL» που ολοκληρώθηκε φέτος, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των βραβείων «Olympia Health & Nutrition awards».
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 1.088 δείγματα από την Ελλάδα και 190 από άλλες επτά χώρες με συνολικά 450 βραβευμένους παραγωγούς και εταιρείες. Όσον αφορά τη Λακωνία, το 2020 στα «Olympia Health & Nutrition awards» συμμετείχαν 51 Λάκωνες παραγωγοί με 89 δείγματα ελαιολάδου. Οι 49 από τους 51 παραγωγούς παρήγαγαν ελαιόλαδο υψηλού φαινολικού περιεχομένου και συνεπώς εντάχθηκαν σε μία από τις 3 κατηγορίες των «Olympia Health & Nutrition awards».

Αποφασιστικό βήμα για το νέο μουσείο Σπάρτης
Ημερομηνία ορόσημο μπορεί να χαρακτηριστεί η 16η Ιουνίου, καθώς μετά από αναβολές, ανατροπές και πολυάριθμες τροποποιήσεις και αναθεωρήσεις σχεδιασμού τα προηγούμενα χρόνια, το νέο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης μπήκε σε τροχιά υλοποίησης.
Σε μια ιστορική διαδικασία, που έλαβε χώρα την Τρίτη 16/6 στο Διοικητήριο Λακωνίας, παρουσία εκπροσώπων αρχών, φορέων και συλλογικοτήτων, επικυρώθηκε η συμφωνία για τη σύνταξη της οριστικής μελέτης του χώρου που θα στεγάσει την ιστορία της Σπάρτης. Η σύμβαση ανάθεσης για την εκπόνηση της μελέτης υπογράφτηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και εκπρόσωπο του αρχιτεκτονικού γραφείο «MOR – Architects» το οποίο κατέκτησε το 2019 το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων που οργάνωσε η Περιφέρεια, ανάμεσα σε 43 προτάσεις. Ο προϋπολογισμός του συμφωνητικού για τη μελέτη ανέρχεται σε 2.133.995,72 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Η βυζαντινή περίοδος αναβιώνει στον Μυστρά
Στην ανάδειξη του πλούτου του αρχαιολογικού χώρου της καστροπολιτείας του Μυστρά, με έναν εντελώς νέο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα ανάδειξης του Μυστρά περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εμπειρίας για τον επισκέπτη με την παρουσίαση της ζωής εκείνης της εποχής στο παλάτι, μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών. Θα παρουσιάζεται η βυζαντινή καθημερινότητα, από τη ζωή των αυτοκρατόρων και τη σχέση τους με τους δεσπότες, μέχρι την αμφίεση, τη διατροφή και τις δραστηριότητες της περιόδου.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Άλλη μια αυτοκτονία συγκλόνισε τη Σπάρτη
Τέλος στη ζωή του φέρεται να έβαλε το απόγευμα της Πέμπτης 2/7 στη Σπάρτη, ένας 60χρονος άνδρας, απόστρατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στην οικία του.
Ο 60χρονος, που είχε καταγωγή από περιοχή της Θεσσαλίας, είχε υπηρετήσει μεταξύ άλλων στο ΚΕΕΜ Σπάρτης και μετά την αποστρατεία του από τις τάξεις του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών, αποφάσισε να παραμείνει μόνιμα στη Σπάρτη όπου είχε δημιουργήσει οικογένεια.

Πλήρης τουριστικός οδηγόςστο κέντρο της Σπάρτης
Νέα δυναμική στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Σπάρτης και της ευρύτερης περιοχής υπόσχεται να προσδώσει το περίπτερο τουριστικής πληροφόρησης, το οποίο εγκαινιάστηκε την Κυριακή 5/7. Η τουριστική δομή, που κατασκευάστηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2019, επί δημαρχίας Βαλιώτη,  επαναλειτουργεί -σε καθημερινή βάση πλέον- επί της Λεωφόρου Λυκούργου, πλησίον του πάρκου ΟΤΕ, απέναντι από το αρχαιολογικό μουσείο της λακωνικής πρωτεύουσας.

Τελευταία λήψη στο φιλμ   του Νίκου Γεωργιάδη
Ένας γνήσιος ευγενής ευπατρίδης, με μεγάλη προσφορά σε θέματα κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, δε βρίσκεται πια ανάμεσα μας και στην πόλη που λάτρεψε και υπηρέτησε σε πολλαπλά επίπεδα. Ο φωτογράφος κι επίτιμος πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, Νίκος Γεωργιάδης, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 5/7 σε ηλικία 90 ετών, με την απώλεια του να σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής στον χώρο του πολιτισμού, της τέχνης και του πνεύματος.  Παρουσία πλήθους κόσμου, συγγενών, φίλων και γνωστών του εκλιπόντος, η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε τη Δευτέρα 6/7 στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης.

Το Ίδρυμα Νιάρχος ανακαινίζει το μουσείο Σπάρτης
Ανοίγει ο δρόμος για την αναβάθμιση του υφιστάμενου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης και του περιβάλλοντος χώρου του, καθώς την Πέμπτη 9/7 υπογράφηκε η σύμβαση δωρεάς ύψους 4.550.000 ευρώ μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που θα αναλάβει τη δαπάνη του έργου, όπως είχε εξαγγελθεί τους προηγούμενους μήνες.

Ημέρα θλίψης η 24η Ιουλίου για την Ορθοδοξία
Ημέρα θλίψης και ταυτόχρονα οργής για τον απανταχού Χριστιανισμό ήταν η 24η Ιουλίου, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, έκανε πράξη τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.
 Όπως σε πολλές πόλεις, έτσι και στη Σπάρτη ακούστηκε ο πένθιμος χτύπος της καμπάνας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και θλίψης απέναντι στην προσβολή του παγκόσμιου φάρου της Ορθοδοξίας. Επιπλέον, στον Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος Σπάρτης ψάλθηκε η Ακολουθία του Ακάθιστου.

Δολοφονική ενέδρα κατά του Στ. Χίου
Δολοφονική απόπειρα κατά του γνωστού Λάκωνα δημοσιογράφου Στέφανου Χίου διαδραματίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 27/7. Άγνωστοι είχαν  στήσει ενέδρα, πυροβολώντας δύο φορές με πυροβόλο όπλο τον εκδότη της εφημερίδας «Μακελειό», την ώρα που εκείνος στάθμευε το αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια Αττικής. Ο ένας από τους δράστες πυροβόλησε -σχεδόν εξ’ επαφής- δύο φορές τον Χίο, ενώ εκείνος ήταν ακόμη στο εσωτερικό του οχήματός του. Η μία σφαίρα καρφώθηκε στον λαιμό και η άλλη στα πλευρά του δημοσιογράφου, ο οποίος φέρεται να άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου, χτυπώντας τον επίδοξο δολοφόνο.
  Στη συνέχεια, ο Στέφανος Χίος διεκομίσθη στο ΚΑΤ, όπου νοσυλεύτηκε για μερικές ημέρες.

Lockdown στην εμποροπανήγυρη Μυστρά
 Ύστερα από παρουσία ετών που χάνεται στα βάθη των αιώνων, η ιστορική και παραδοσιακή εμποροπανήγυρη Μυστρά δεν διεξήχθη το 2020, λόγω Covid-19. Σε αυτήν την απόφαση κατέληξε, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης στη συνεδρίαση της Τετάρτης 29/7, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις των ειδικών.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Ψηφιακή περιήγησηστην ιστορία της αρχαίας Σπάρτης
Στη δημιουργία ενός ιστορικού, βιωματικού ψηφιακού χώρου για την αρχαία Σπάρτη με χρήση τεχνολογιών αιχμής αποσκοπεί ο Δήμος Σπάρτης, ο οποίος στα τέλη του περασμένου Μαΐου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ). Οι δύο πλευρές θα αναπτύξουν στενή συνεργασία προκειμένου να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις για την ανάδειξη, διάσωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μέσω της  χρήσης νέων τεχνολογιών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία τόσο του ψηφιακού μουσείου για την αρχαία Σπάρτη, αλλά και αντίστοιχο ηλεκτρονικό εκθετήριο για την καστροπολιτεία του Μυστρά.

Μεγάλη φωτιά στη Μάνη
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε περίπου στις 12:30΄ το μεσημέρι της Παρασκευής 7/8 σε αγροτοδασική έκταση ανάμεσα στις περιοχές Βαχός και Δροσοπηγή Αν. Μάνης.
Η πύρινη λαίλαπα ξεκίνησε από σημείο κοντά στον Βαχό, με κατεύθυνση δυτικά προς ανατολικά, και στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Δροσοπηγή, όπου εντοπίστηκε το κυριότερο μέτωπο. Μάλιστα, καθώς οι φλόγες έφτασαν προ των πρώτων κατοικιών του οικισμού, δόθηκε εντολή εκκένωσης, ενώ στην περιοχή έπνεαν αυξημένης έντασης άνεμοι.

Νέος πύρινος εφιάλτης με ανυπολόγιστες ζημιές στη Μάνη
Εξαιρετικά δύσκολες στιγμές βίωσε για μία ακόμα φορά η Λακωνία, εξαιτίας νέας μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο 22/8 σε δασική έκταση στην περιοχή Δεμοιριάνικα του Δήμου Αν. Μάνης, πλησίον της ΕπΟ Γυθείου – Αρεόπολης.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ από την πρώτη στιγμή το γενικό συντονισμό της αντιμετώπισής της είχε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης. Ταυτόχρονα, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής συνέδραμαν τις προσπάθειες κατάσβεσης με ιδιωτικά μέσα και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των περιουσιών τους. Γρήγορα δόθηκε εντολή εκκένωσης, για προληπτικούς λόγους, σε πέντε οικισμούς, ενώ διεκόπη η οδική σύνδεση Γυθείου-Αρεόπολης και η κίνηση οχημάτων διεξάγονταν μέσω παρακαμπτηρίων οδών.
Τελικά, μετά από πολύωρες και υπεράνθρωπες προσπάθειες δύο 24ωρων, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, παρά ορισμένες αναζωπυρώσεις που υπήρξαν το μεσημέρι της Δευτέρας 24/8.

Σαράντα έτη επισκοπικής διακονίας και προσφοράς για τον Μητροπολίτη Ευστάθιο
Σαράντα συναπτά χρόνια αρχιερατείας στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης συμπλήρωσε στις 31 Αυγούστου 2020, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος. Εξελέγη στην κεφαλή της τοπικής Εκκλησίας στις 28 Αυγούστου 1980, χειροτονήθηκε στις 31 Αυγούστου κι ενθρονίσθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους.
Όλοι αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του τον χαρισματικό Ιεράρχη που υπηρετεί επί σειρά ετών με πατρική αγάπη και απαρέγκλιτη συνέπεια την Εκκλησία, επιτελώντας πολυδιάστατο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο στην μητροπολιτική περιφέρεια. Το πνευματικό υπόβαθρο, η διαρκής και άοκνη φροντίδα για το ποίμνιο και η εκκλησιαστική-διοικητική του εμπειρία έχουν προσδώσει στον επικεφαλής της ΙΜΜΣ τον καθολικό σεβασμό, την αναγνώριση και εκτίμηση του τοπικού πληθυσμού σε όλη τη μακρά διαδρομή του. Η συνεργασία του με τις εκάστοτε αρχές, φορείς και συλλογικότητες έχει υπάρξει υποδειγματική και εποικοδομητική για τον τόπο, ενώ η προσωπικότητα και η αρχιερατική θητεία του, τον καθιστούν κορυφαίο στέλεχος στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Τραγωδία στον Καραβά
Οδύνη προκάλεσε η είδηση του τραγικού θανάτου ενός 49χρονου άνδρα, ο οποίος έχασε τη ζωή του το απόγευμα της Κυριακής 30/8, ενώ εκτελούσε αγροτικές εργασίες στο κτήμα του στον Καραβά Δ. Σπάρτης. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τα αδέλφια του, οι οποίοι τον αναζήτησαν όταν δεν απάντησε στις κλήσεις τους. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατή η ανάνηψή του και ο άνδρας  κατέληξε. Από την Αστυνομία αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.
Ο εκλιπών ήταν ιδιαίτερα γνωστός στην τοπική κοινωνία, καθώς επί σειρά ετών διατηρούσε συνεργείο αυτοκινήτων επί της οδού Ορθίας Αρτέμιδος στη Σπάρτη.

Ματαιώθηκε το «38ο Σπάρταθλον»
Με απόφαση των διοργανωτών, η φετινή 38η διοργάνωση του ιστορικού υπεραμαραθωνίου που ήταν προγραμματισμένη για το διήμερο 25-26/9/2020, ματαιώθηκε, ύστερα από την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε την Τρίτη 1/9 το Υπουργείο  Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού. Ήταν η πρώτη φορά που δεν διεξήχθη το «Σπάρταθλον» από το 1983, όταν και έκανε πρεμιέρα ο θεσμός.

Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική προμελέτη του νέου μουσείου Σπάρτης
Την Πέμπτη 3/9, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε την αρχιτεκτονική προμελέτη του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν, από τον εκπρόσωπο της αναδόχου μελετητικής ομάδας Σπύρο Μούντριχα, οι βασικές παράμετροι της προμελέτης και κυρίως ο τρόπος που το προτεινόμενο κτήριο του μουσείου συνδέεται και εναρμονίζεται με το υπάρχον διατηρητέο κτήριο του ΧΥΜΟΦΙΞ, αλλά και με το φυσικό τοπίο της περιοχής.

«Θύμα» του κορωνοϊού και το «Spartan Race»
Την ακύρωση της διοργάνωσης του «Spartan Race» 2020 στη Σπάρτη, που ήταν προγραμματισμένη για το διάστημα 5 έως 8 Νοεμβρίου 2020, αποφάσισαν οι διοργανωτές, καθώς το όριο συμμετοχών σε αγώνες  μειώθηκε δραστικά από 5.000 σε μόλις 100 άτομα, επομένως θα έπρεπε να υπάρξουν γενναίες περικοπές κι επιλογή αθλητών και στελεχών. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πανδημίας επιτρέποντος, το «Spartan Race» θα διεξαχθεί κατά το τετραήμερο 4 έως 7 Νοεμβρίου 2021.

Παραίτηση Βακαλόπουλου από την αντιδημαρχία Δ. Σπάρτης
Αποχώρηση μεγατόνων από την ηγετική ομάδα της Δημοτικής Αρχής Σπάρτης σημειώθηκε  το Σαββατοκύριακο 19-20/9. Λίγες ημέρες αφότου συμπλήρωσε έναν χρόνο στη θέση του αντιδημάρχου, ο Μιχ. Βακαλόπουλος υπέβαλε την έγγραφη παραίτησή του στον δήμαρχο Πέτρο Δούκα και ο τελευταίος την έκανε αποδεκτή, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστοί, από καμία πλευρά, οι λόγοι της απόφασης τού μέχρι πρότινος αναπληρωτή δημάρχου.

Τέλος και η «Σπαρτακιάδα»
Μετά το «Σπάρταθλον» και το «Spartan Race», την τύχη της ματαίωσης είχε και η «32η Ποδηλατική  Σπαρτακιάδα», όπως αποφάσισε η Ποδηλατική Ένωση Παλαιμάχων Αθλητών, λόγω των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού. Η διοργάνωση ήταν προγραμματισμένη για το διήμερο 3 και 4 Οκτωβρίου 2020, ωστόσο έπεσε και αυτή «θύμα» του Covid-19.

Αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γλυκόβρυση
Εντοπισμός μεγάλου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού σε αλλοδαπούς εργάτες γης στη Γλυκόβρυση και τον Άγιο Ιωάννη Γλυκόβρυσης Δ. Ευρώτα καταγράφηκε το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Το μεσημέρι της Δευτέρας 28/9 στη Γλυκόβρυση μετέβησαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο  πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Ευρήματα αποκρυφιστικών τελετώνστο Ταίναρο
Σάστισαν Βρετανοί τουρίστες, όταν κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους, την Κυριακή 27/9 στον αρχαιολογικό χώρο του νεκροταφείου του Ταινάρου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με απομεινάρια απόκρυφων παραθρησκευτικών τελετών. Στην τοποθεσία, που άλλοτε υπήρχε ο ιερός χώρος του νεκρομαντείου, οι τουρίστες είδαν και φωτογράφισαν, πολλά διασκορπισμένα οστά -για τα οποία μέχρι τώρα δεν έχει γίνει διευκρίνιση αν ήταν ανθρώπινα ή όχι-, καμένα κεριά, χαρτιά με ονόματα γραμμένα πάνω τους, ενώ το απόκοσμο και αποκρουστικό σκηνικό συμπλήρωνε ένα μοβ μαντήλι, δεμένο τελετουργικά επάνω στη μαρμάρινη κολόνα του αρχαίου βωμού.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Μ. Βορίδης στη Σπάρτη
  Επίσκεψη στη Σπάρτη πραγματοποίησε την Παρασκευή 9/10, ο (τότε) υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκης Βορίδης. Αρχικά, ο υπουργός είχε συνάντηση και σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη κι εκπροσώπους αρχών και φορέων στο Διοικητήριο Λακωνίας. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός προανήγγειλε γενναία ενίσχυση της ελαιοπαραγωγής με συνολικό ποσό ύψους 126.000.000 ευρώ, κονδύλι για το οποίο αναμένεται το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το παραπάνω ποσό, ανάλογα με την έκταση του χωραφιού, αναλογεί σε κάθε παραγωγό ποσό ύψους από 300 ευρώ έως 4.000 ευρώ.

Ποσότητα ναρκωτικών στη θάλασσα της Μάνης
Μπλόκο σε μεγάλο φορτίο ναρκωτικών έβαλε το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση, στη θαλάσσια περιοχή της Μάνης. Το πρωί της Δευτέρας 12/10, μετά από έρευνα υπηρεσιών του Λιμενικού, εντοπίστηκαν σε βραχώδες σημείο στην περιοχή Μαρμάρι, συνολικές ποσότητες 1.185,49 κιλών κάνναβης, με το προσδοκώμενο κέρδος από τη διάθεση τους να υπολογίζεται σε 6.750.000 ευρώ. Για την υπόθεση συνελήφθησαν τις επόμενες ώρες και ημέρες συνολικά 4 άτομα.

Ιστιοφόρο με 40 μετανάστες ανοιχτά του Ταινάρου
Συνολικά σαράντα αλλοδαποί, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν παράτυποι μετανάστες, εντοπίστηκαν τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 17/10 σε σκάφος που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του ακρωτηρίου Ταινάρου. Οι επιβαίνοντες του ιστιοφόρου περισυνελέγησαν -καλά στην υγεία τους- και με τη συνδρομή περιπολικού σκάφους του Λιμενικού μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Γυθείου. Εκεί, αποβιβάστηκαν με ασφάλεια, συνολικά 40 αλλοδαποί, 38 εκ των οποίων στερούνταν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Συνελήφθησαν δύο εκ των αλλοδαπών, οι οποίοι φέρονται ως διακινητές των υπολοίπων.

Επίθεση από Ρομά σε αντιδημάρχους στις Αμύκλες
Συμβάν παραβατικότητας με θύματα δύο αντιδημάρχους του Δήμου Σπάρτης σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης 22/10 σε καταυλισμό Ρομά στην περιοχή των Αμυκλών.  Ομάδα αθίγγανων επιτέθηκαν και να τραυμάτισαν -ευτυχώς ελαφρά- τους δύο αξιωματούχους του δήμου, οι οποίοι απέφυγαν τα χειρότερα. Σημείο τριβής, που οδήγησε στο μετέπειτα βίαιο επεισόδιο, ήταν το θέμα των αδειών πωλητών στη λαϊκή αγορά Σπάρτης.
Αμέσως μετά το συμβάν, η Αστυνομία προχώρησε σε οργανωμένη επιχείρηση, εντοπίζοντας τον έναν εκ των τριών δραστών, ο οποίος και συνελήφθη.
Λίγες ημέρες αργότερα, τη Δευτέρα 26/10, ύστερα από απόφαση προφυλάκισης σε βάρος του δράστη, διαδραματίστηκαν επεισόδια στις Αμύκλες. Ρομά της περιοχής έστησαν οδοφράγματα και προκάλεσαν πυρκαγιά επί της ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου. Η εικόνα θύμιζε πεδίο μάχης. Ένα φλεγόμενο όχημα και ελαστικά, ξηλωμένες πινακίδες οδοσήμανσης κι εξοργισμένοι αθίγγανοι, οι οποίοι απέκλεισαν πλήρως την κυκλοφορία. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, μετά την επέμβαση της Αστυνομίας, η ένταση αποκλιμακώθηκε και ο δρόμος άνοιξε.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Ανήλικοι Ρομά έκλεβαν χρυσαφικά και τα «έσπρωχναν» σε Χρυσοχοείο
Τετραμελής ομάδα ανήλικων Ρομά κρυβόταν πίσω από πέντε περιπτώσεις κλοπών στη Σπάρτη και περιοχές-οικισμούς στις ευρύτερες περιοχές Ριβιώτισσας και Αμυκλών. Οι υποθέσεις διαρρήξεων οικιών και αφαίρεσης δικύκλων εξιχνιάστηκαν ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης. Πίσω από αυτές κρύβονταν τέσσερις Ρομά, ηλικίας 13, 14, 15 και 17 ετών, ενώ η δικογραφία συμπεριέλαβε ακόμη τους τρείς γονείς τους, ηλικίας 31, 37 και 40 ετών για παραμέληση της εποπτείας τους.
 Επιπλέον, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ανήλικοι διέθεταν τα αφαιρεθέντα χρυσαφικά -έναντι χρηματικού ανταλλάγματος- σε έναν 54χρονο ιδιοκτήτη χρυσοχοείου στη Σπάρτη. Σε έλεγχο που έγινε στο εν λόγω κατάστημα βρέθηκαν τα κλαπέντα κοσμήματα και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους, ενώ ο 54χρονος συνελήφθη για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Lockdown από τις 7  Νοεμβρίου αποφάσισε η κυβέρνηση
Νέα εθνική καραντίνα
Την εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για lockdown σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αφουγκράστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το μεσημέρι της Πέμπτης 5/11 ανακοίνωσε το «λουκέτο» της χώρας από το Σάββατο 7/11. Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης, που είχε στο πλευρό του τον Σωτήρη Τσιόδρα, έκανε γνωστό πως λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων σε καθημερινή βάση και το κόκκινο καμπανάκι που σήμανε στο σύστημα υγείας αποφάσισε το καθολικό κλείσιμο της χώρας για δεύτερη φορά μετά το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου.
Έκτοτε, η χώρα κινείται σε τροχιά απαγόρευσης, προκειμένου να αναχαιτιστεί το δεύτερο, αλλά και τρίτο κύμα της πανδημίας που πλήττει την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Φονικό με θύμα 44χρονη γυναίκα στη Μάνη
Έπεσε νεκρή από τα πυρά του συζύγου της
Μια οικογενειακή τραγωδία, με θύμα 44χρονη μητέρα δύο παιδιών, συγκλόνισε τη Λακωνία και το πανελλήνιο, το βράδυ της Κυριακής 22 Νοεμβρίου. Η γυναίκα έχασε τη ζωή της ύστερα από δυο πυροβολισμούς που δέχτηκε μέσα στο σπίτι της στον Πύργο Διρού Ανατολικής Μάνης. Δράστης της ανθρωποκτονίας είναι ο σύζυγος του θύματος, ηλικίας επίσης 44 ετών, ο οποίος φέρεται να την πυροβόλησε και να τη σκότωσε με κυνηγετικό όπλο, μπροστά στα μάτια της 15χρονης κόρης τους. Το δεύτερο παιδί της οικογένειας, ένα αγόρι 18 ετών, βρίσκονταν εκτός σπιτιού εκείνη την ώρα.

Στην τελική τροχιά η ανάπλαση της Σπάρτης
Οριστικοποιήθηκαν οι άξονες του έργου ανάπλασης του κέντρου της Σπάρτης, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου, προχώρησε στην έγκριση του σχεδίου, με φόντο την κατάθεση της τελικής πρότασης για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης». «Το Δημοτικό Συμβούλιο της Σπάρτης πήρε μια πολύ θαρραλέα και ιστορική απόφαση για την ανάπλαση της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου», δηλώνει ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας.
«Ύστερα από πολλούς μήνες επίμονης δουλειάς, καταλήξαμε σε ένα σχέδιο που όταν υλοποιηθεί θα το χαίρεται και θα το καμαρώνει όλη η Σπάρτη», πρόσθεσε ο κ. Δούκας.
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δ. Σπάρτης, οι Καθηγητές του Πολυτεχνείου και το γραφείο του Καθηγητή Γιάννη Κίζη, που είναι και επίσημοι μελετητές/σύμβουλοι του δήμου, εξέτασαν πλήθος εναλλακτικών σχεδίων και δυνατοτήτων και κατέληξαν στο προκαταρκτικό σχέδιο που εξετάστηκε, βελτιώθηκε και υπερψηφίστηκε από το συμβούλιο.
Σημειώνεται πως για το τμήμα της οδού Παλαιολόγου, από Ευαγγελιστρίας έως Βρασίδου, κατατέθηκε ήδη φάκελος, στις 13/11/2020, για χρηματοδότησή του από το ΠΕΠ Πελοποννήσου, με ποσό 2.611.000 ευρώ.

Σημαντικές εργασίες σε βυζαντινό Μυστρά και αρχαίο θέατρο Σπάρτης
Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Πελοποννήσου εντάχθηκαν, με υπογραφή του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, δέκα έργα που αφορούν σε πολιτιστικά μνημεία της Πελοποννήσου, συνολικού προϋπολογισμού 11.491.732 ευρώ, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία)».Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται τρία έργα, που σχετίζονται με εμβληματικά πολιτιστικά μνημεία της Λακωνίας, τα οποία αποτελούν σημεία αναφοράς για τον νομό και χρήζουν αναγκαίων παρεμβάσεων για να καταστούν αντάξια της ιστορίας που τα συνοδεύει στο διάβα των αιώνων. Πρόκειται για την πολυσυζητημένη ανάδειξη και προβολή του Παλατιού των Δεσποτών και τη συντήρηση ναών στη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά, ενώ «σάρκα και οστά», μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, φαίνεται ότι θα πάρει και το διαχρονικό αίτημα της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

«Άκυρο» από Νοσηλευτική στη βάση του νέου νοσοκομείου Σπάρτης
Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου απέρριψε συνεργασία με το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος
Έχοντας εξαγγείλει την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, που θα παραδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025, μέσω δωρεάς που θα αγγίξει τα 90 εκατ. ευρώ, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επενδύει και στη συνολική υποστήριξη του Τομέα Νοσηλευτικής στην χώρα, πιστεύοντας πως «η δημιουργία άρτιων και μοντέρνων ιατρικών υποδομών υπηρετεί καλύτερα τους πολίτες, όταν αυτές αποτελούν τη βάση συνεργασιών μεταξύ φορέων».
 Έτσι, το Ίδρυμα  αποκάλυψε πως πρότεινε την εξέταση ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ και της Σχολής Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ωστόσο, η πρόταση του Ιδρύματος περί διερεύνησης της παραπάνω προοπτικής, για την υλοποίηση της οποίας το ΙΣΝ θα αναλάμβανε ενδεχομένως σημαντικό επιπλέον κόστος κατασκευής μέσω της αύξησης της υφιστάμενης δωρεάς του, δεν έγινε αποδεκτή από τη Σχολή Νοσηλευτικής και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΙΣΝ.
Το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος εγκατέλειψε την εν λόγω πρόταση, «αφήνοντάς την -όπως τόνισε- στη διακριτική ευχέρεια της Πολιτείας», συνεχίζοντας ωστόσο, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία», την υποστήριξη του ευρύτερου τομέα Νοσηλευτικής στην Ελλάδα.

«Έφυγε» ο πρώην  γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης
Από τις πλέον ισχυρές προσωπικότητες της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο πρώην γερουσιαστής του Μέριλαντ, Πολ Σαρμπάνης, ο οποίος υπερασπίστηκε με επιμονή τα θέματα του ελληνισμού για 30 χρόνια στην αμερικανική Γερουσία.
Την είδηση του θανάτου τού -λακωνικής καταγωγής- πολιτικού ανακοίνωσε ο γιός του και βουλευτής του Μέριλαντ Τζον Σαρμπάνης, αναφέροντας: «Ο πατέρας μου, ο γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης, πέθανε ειρηνικά σήμερα το απόγευμα στη Βαλτιμόρη».
O Παύλος –Σπυρίδων Σαρμπάνης γεννήθηκε το 1933 στη Λακωνία και διατηρούσε πάντα στενότατους δεσμούς με τον τόπο καταγωγής του. Εκλεγόταν συνέχεια πολιτειακός βουλευτής στο Μέρυλαντ και εν συνεχεία ως Γερουσιαστής μέχρι το 2007 που αποχώρησε από την ενεργή πολιτική δράση.
Ήταν από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ και έδινε συνέχεια μάχες για την επικράτηση των δημοκρατικών στους κόλπους της Ελληνικής κοινότητας. Στην Ελλάδα έγινε γνωστός για τους αγώνες του που αφορούν στην προώθηση των εθνικών θεμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά και υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Είχε υπηρετήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, όντας μάλιστα ένας από τους πρωτεργάτες για την επιβολή του αμερικανικού εμπάργκο όπλων μετά την εισβολή στην Κύπρο. Είχε τιμηθεί από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, με το Χρυσό Μετάλλιο, για την κοινοβουλευτική του παρουσία στις ΗΠΑ και τη στήριξη των ελληνικών θέσεων, αλλά και τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
 
Εκτός εθνικού σχεδίου αναδάσωσης η Λακωνία
Το δεκαετούς διάρκειας εθνικό σχέδιο αναδάσωσης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζιδάκης.
Σύμφωνα με το πλάνο του σχεδίου, θα αναδασωθούν σε όλη τη χώρα σταδιακά μισό εκατομμύριο στρέμματα που έχουν καταστραφεί από πυρκαγιές, έχουν αποψιλωθεί ή υποβαθμιστεί και που δεν δύναται να αναδασωθούν φυσικά.  Το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος προσβλέπει στο να εμπλουτίσει την χλωρίδα της χώρας με 30 εκατομμύρια πιστοποιημένα δέντρα ενώ αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 310 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πολλά ερωτηματικά γέννησε το γεγονός πως στο μεγαλεπήβολο εθνικό σχέδιο αναδάσωσης οι κατεστραμμένες από πυρκαγιές περιοχές της Μάνης και των Κυθήρων δεν περιλαμβάνονται στον  επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Τα τελευταία χρόνια αρκετές περιοχές της Λακωνίας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πύρινη λαίλαπα που στο πέρασμά της άφησε πίσω της χιλιάδες απανθρακωμένα στρέμματα.

«Ξηλώθηκε» κύκλωμα ναρκωτικών στη Λακωνία
Κύκλωμα το οποίο διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών ουσιών σε περιοχές της Λακωνίας «ξεσκέπασε» το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης. Για την εξάρθρωση της οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 9/12, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις στην Κοκκάλα και Κοίτα Αν. Μάνης και στη Σκάλα Δ. Ευρώτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης, με τη συνδρομή αστυνομικών της ΟΠΚΕ Λακωνίας και των Αστυνομικών Τμημάτων Ευρώτα και Γυθείου.
Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, συνελήφθησαν τρεις Έλληνες, ηλικίας 66, 45 και 40 ετών, φερόμενοι ως μέλη του κυκλώματος. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για -τα κατά περίπτωση- αδικήματα παράβασης της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, τα όπλα, των φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

Η «ακτινογραφία»
του νέου νοσοκομείου
Το 2025 θα παραδοθεί στην κοινωνία της Λακωνίας
Με αθρόα συμμετοχή, αλλά και άκρως διαφωτιστικές διευκρινήσεις, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου, η διαδικτυακή παρουσίαση για την πρόοδο των εργασιών του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Το νέο νοσοκομείο, υπογραφής του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο (Renzo Piano), θα διασφαλίζει την πρόσβαση των κατοίκων του νομού Λακωνίας σε υπερσύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
Ο πρόεδρος του ΙΣΝ αναφέρθηκε στην «Πρωτοβουλία του Ιδρύματος για την Υγεία»,  εξηγώντας πως το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, είναι μέρος ενός μεγάλου συνόλου έργων για την Υγεία που στόχο έχουν να δυναμώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Ξεκινήσαμε το 2018 αυτή την πρωτοβουλία αλλά ιδιαίτερα τώρα με την πανδημία φαίνεται η σημαντικότητα του έργου», υπογράμμισε ο κ. Δρακόπουλος για να τονίσει στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τους Λάκωνες, πως «αυτό το νοσοκομείο θα είναι δικό σας. Εμείς είμαστε οι θεματοφύλακες του έργου μέχρι να ολοκληρωθεί. Αυτό το έργο είναι σημαντικό για εμάς, καθώς η περιοχή είναι ο τόπος καταγωγής της οικογένειάς μας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα αναβαθμιστεί το νοσοκομείο».

Δημοτικό μουσείο η οικία του Ρίτσου στη Μονεμβασιά
Στην αξιοποίηση της κατοικίας του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά αποσκοπεί ο ομώνυμος δήμος. Ο Δ. Μονεμβασίας προτίθεται να αγοράσει το σπίτι του αείμνηστου πνευματικού δημιουργού, που βρίσκεται εντός της καστροπολιτείας με σκοπό τη δημιουργία δημοτικού μουσείου.
Για τον σκοπό αυτό, όπως δηλώνει ο δήμαρχος κ. Ηρακλής Τριχείλης, «έχουμε έρθει σε επαφή με την κόρη του ποιητή κ. Έρη Ρίτσου, η οποία έχει συμφωνήσει για την πώληση της οικίας και την αγορά της από το Δήμο, για την εκπλήρωση του παραπάνω σκοπού».
 Ο κ. Τριχείλης εξηγεί πως «η προσπάθεια έως σήμερα έχει ως αφετηρία την γνωστοποίηση της πρόθεσης του Δήμου Μονεμβασίας για την αγορά, μέσω επιστολής προς στην κόρη του ποιητή. Η κ. Ρίτσου γνωστοποίησε την αποδοχή της πρότασης, εκφράζοντας τη χαρά της καθώς ο στόχος του Δήμου συμπλέει με την επιθυμία της».
Τη θετική εξέλιξη ακολούθησε ενημέρωση του Δήμου Μονεμβασίας προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία εξέφρασε την στήριξη στην προσπάθεια αυτή και την δέσμευση το Υπουργείο «να συμβάλει ενεργά στην μετατροπή (της οικίας) σε Μουσείο».

Ανατίναξαν ΑΤΜ στην Αρεόπολη
Συναγερμός σήμανε στην Αρεόπολη τα ξημερώματα της Τετάρτης 16/12, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε μηχάνημα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) τράπεζας που είναι εγκατεστημένο στην κεντρική πλατεία της μανιάτικης κωμόπολης. Άγνωστοι δράστες ανατίναξαν το μηχάνημα για να αποσπάσουν τα χρήματα που βρίσκονταν σε αυτό, ωστόσο δεν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν το εγχείρημα. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα, οι κακοποιοί διέφυγαν και αναζητούνται από την Αστυνομία, που έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.
Από την ισχυρή έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές, τόσο στο ATM, όσο και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και παρακείμενα καταστήματα.

«Θραύσματα» στη Λακωνία από το σκάνδαλο της Folli Follie
Αποκαλύψεις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, που δίνουν άλλη τροπή στο πολύκροτο σκάνδαλο της εταιρείας κοσμημάτων Folli Follie. Η δικογραφία της υπόθεσης που βρέθηκε στο γραφείο του Εισαγγελέα, είχε λακωνική «απόχρωση», μέσα από την έκθεση διαχειριστικού ελέγχου που διενεργήθηκε στα ψηφιακά αρχεία της Folli Follie. Ειδικότερα, σε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ υπαλλήλων και υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας, άτομο σε επιτελική θέση φέρεται να εμφανίζει βουλευτές και υπουργούς επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ως πρόσωπα που επιχείρησαν να «φρενάρουν» τους ελέγχους και να καθυστερήσουν την έρευνα για την εταιρεία.
Στα επίμαχα e-mail, συγκεκριμένα, υπάρχει αναφορά στους Αλέκο Φλαμπουράρη, Αλέξη Χαρίτση, Μάκη Μπαλαούρα και Σταύρο Αραχωβίτη, οι οποίοι -κατά τους ισχυρισμούς του μάρτυρα- έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς όφελος της εταιρείας, ενώ ήδη είχε αποκαλυφθεί η υπόθεση.
Η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή, τα μέλη της οποίας έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα εκ του Συντάγματος να ερευνήσουν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.  
Με δήλωσή του ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του με την υπόθεση: «Με αφορμή τα περίεργα δημοσιεύματα που διαρρέουν τις τελευταίες ώρες "ανώνυμες πηγές", δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδεμία σχέση έχω. Ουδέποτε είχα επαφή με κάποιο μέλος της οικογένειας των ιδιοκτητών και φυσικά ουδέποτε παρενέβην με τον οποιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση. Κάθε αναφορά στο όνομά μου είναι συκοφαντική και δεν θα μείνει αναπάντητη».

Σύλληψη δύο ανδρών σε Σπάρτη και Παλαιολόγιο
Παρέλαβε δέμα με ηρωίνη
από το ΚΤΕΛ
Νέα υπόθεση ναρκωτικών ουσιών στη Σπάρτη ξεσκέπασε η έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης. Ειδικότερα, το απόγευμα της Δευτέρας 28/12, άνδρες της Ασφάλειας Σπάρτης συνέλαβαν στη Σπάρτη και το Παλαιολόγιο Μυστρά, δύο Έλληνες ηλικίας 50 και 34 ετών, αντίστοιχα. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για -τα κατά περίπτωση- αδικήματα  παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα, περί βεγγαλικών και κροτίδων, καθώς και περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 50χρονο στον σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων Νομού Λακωνίας στη Σπάρτη να παραλαμβάνει δέμα το οποίο περιείχε ποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους 77,7 γραμμαρίων η οποία κατασχέθηκε. Στο πλαίσιο της προανάκρισης προέκυψε ότι ο 50χρονος θα διαμοιραζόταν την ποσότητα ηρωίνης με τον 34χρονο, ο οποίος εντοπίσθηκε λίγο αργότερα στο Παλαιολόγιο Μυστρά και συνελήφθη. Μάλιστα, ο 34χρονος άνδρας είχε πιαστεί λίγες ημέρες νωρίτερα με 95 γραμμάρια ηρωίνης στην Κόρινθο, ωστόσο στη συνέχεια είχε αφεθεί ελεύθερος.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti