Διαδικτυακή συνάντηση με τον Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο

Σάββατο, 09 Ιανουάριος 2021 10:22 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διαδικτυακή συνάντηση με τον Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο

του Γεωργίου Αλατσά - Μαθηματικού

Την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας με ομιλούντα το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο.
Την ευθύνη της οργάνωσης για την ομιλία είχε ο ιεροκήρυκας της Μητρόπολης μας Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Τσάλτας τον οποίο ευχαρίστησε στον επίλογό του ο Μητροπολίτης Σπάρτης.

Κατά την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ενοριτών της Μητρόπολης μας η σχετική ομιλία με τη δυνατότητα ερωτήσεων προς τον Σεβασμιώτατο. Επί μιάμιση ώρα απάντησε σε ερωτήσεις θεολογικές, εκκλησιαστικές και στο τέλος και προσωπικές. Ξεχώρισε η απάντηση του, σχετικά με το πως αποφάσισε να γίνει ιερέας στην ηλικία των 8 ετών όταν μπήκε πρώτη φορά στο Ιερό Βήμα. Θεολόγος αποφάσισε να γίνει κατά την σχολική του ηλικία όταν ο καθηγητής του τον έβαζε να μιλάει στην τάξη για τους Αγίους που εόρταζαν. Μόλις τελείωσε το σχολείο στα 18 αποφάσισε ότι θέλει να γίνει άγαμος κληρικός και να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στον Χριστό, ενώ ουδέποτε του πέρασε από το μυαλό ότι θα γινότανε και αρχιερέας.

Όταν ρωτήθηκε γιατί τον λένε Ευστάθιο, απάντησε πως τα υποψήφια ονόματά του όταν έγινε μοναχός ήταν τρία: Ευστάθιος, προς τιμήν του Μητροπολίτη Ευσταθίου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Κύριλλος, γιατί το γράμμα Κ είναι το κοινό αρχικό με το κοσμικό του όνομα που είναι Κωνσταντίνος, και Παύλος από το όνομα που έθεσε ο πνευματικός του. Με κλήρο λοιπόν βγήκε το Ευστάθιος.

Έδωσε επίσης κατάθεση ψυχής πως στη ζωή του έχει γεννηθεί δύο φορές. Μία όταν γεννήθηκε βιολογικά και μία όταν γεννήθηκε ή καλύτερα αναγεννήθηκε με την εκλογή του σε Μητροπολίτη Μονεμβασιάς και Σπάρτης.
Έδωσε απάντηση για το πόσο θα υπηρετεί ενεργά την Μητρόπολή μας. Χαρακτηριστικά είπε, ότι θα συνεχίσει όχι όσο ζει αλλά όσο μπορεί να ανταπεξέρχεται στα καθήκοντά του επάξια όπως σήμερα.

Τέλος ρωτήθηκε αν ζούσε 200 χρόνια πριν, το 1821, ποιον Έλληνα ήρωα της επανάστασης θα ήθελε να γνωρίσει από κοντά και απάντησε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Αυτό γιατί αν και αγράμματος ήταν ένας αγνός Έλληνας ήρωας, χωρίς εμπάθεια για κανέναν, συγχώρεσε και τους φονιάδες των δικών του, είχε πίστη και αγάπη στο Θεό και ευλάβεια στην Παναγία. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είπε το γνωστό σε όλους μας «η Παναγία και ο Χριστός υπέγραψαν την Ελευθερία της πατρίδος και δεν παίρνουν πίσω την υπογραφή τους». Και τόνισε πως την πατρίδα την ελευθέρωσαν άτομα που δεν ήταν του σαλονιού.

Τέλος, ο μητροπολίτης υποσχέθηκε πως όποτε το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του θα είναι κοντά μας με αυτό τον σύγχρονο τρόπο σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες λόγω κορωνοϊού καταστάσεις.
Εμείς του ευχόμαστε έτη ακόμα πολλά, καλά και δημιουργικά προς δόξαν Θεού!