Πλωτό αιολικό πάρκο στα ανοιχτά του Γερολιμένα

Στη νέα ενεργειακή εποχή η Ελλάδα - Τα οφέλη και η αντίθετη άποψη

Τετάρτη, 13 Ιανουάριος 2021 08:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πλωτό αιολικό πάρκο στα ανοιχτά του Γερολιμένα

Έτοιμη να ανοίξει ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φαίνεται να είναι η ελληνική κυβέρνηση. Ο λόγος για την παραγωγή ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα, αφού το δυναμικό των ανέμων στις ελληνικές θάλασσες κρίνεται ιδανικό και από τα καλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι οι ειδικοί που θεωρούν ότι η χώρα μας μπορεί να αναπτύξει μια εξαγώγιμη βιομηχανία υπεράκτιων αιολικών πάρκων με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.
 
Τον περασμένο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη στρατηγική για το θέμα αυτό, ενώ το ευρωπαϊκό συμβούλιο βασιζόμενο στην ίδια στρατηγική, ενέκρινε συμπεράσματα τα οποία έχει ήδη λάβει το ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας και τα επεξεργάζεται ώστε να βάλει μπρος τις μηχανές για τα πρώτα πλωτά αιολικά πάρκα στην χώρα.
Από τις πληροφορίες που παρέχει ο γεωπληροφοριακός χάρτης στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), στο στάδιο της αξιολόγησης βρίσκεται η δημιουργία πλωτού αιολικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Γερολιμένα, στον Δήμο Ανατολικής Μάνης.

 

137530191 1309843366045537 7245946080095180870 n

Υπό αξιολόγηση αιολικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑΕ

Αν το πλάνο εγκριθεί, αρχικά θα τοποθετηθούν δυο ανεμογεννήτριες ισχύος 2,5 Mv ύψους 82 μέτρων και διάμετρο δρομέα 136 μέτρα. Η πιλοτική -καθώς φαίνεται- εφαρμογή της εγκατάστασης των δυο ανεμογεννητριών θα ανοίξει το δρόμο για τη μελλοντική επέκταση του συγκεκριμένου πλωτού αιολικού πάρκου. Να σημειωθεί πως η κοντινότερη ακτή σε απόσταση περίπου 38 χιλιομέτρων είναι το Κάβο Γκρόσσο, μπροστά από τον κολπίσκο του Γερολιμένα του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Θετικό πρόσημο για την οικονομία της Ελλάδας

Τα προηγούμενα δυο έτη σε επίπεδο Ευρώπης, η εγκατάσταση πλωτών αιολικών πάρκων αναδείχθηκε ως η μορφή ενεργειακής παραγωγής με την πιο ραγδαία ανάπτυξη. Πλέον αναμένεται να παγιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους τρόπους κάλυψης των συνεχώς αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών, ενώ εκτιμάται ότι μελλοντικά θα κυριαρχήσει.
 
Η θαλάσσια αιολική ενέργεια, είναι μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα, που εκτός από τα προφανή αναπτυξιακά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη, θα φέρει και έναν πακτωλό χρημάτων στα ταμεία του κράτους. Πλέον, αυτή η φιλόδοξη και σύγχρονη τάση ενεργειακής παραγωγής, φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά στην Ελλάδα.

Το ελληνικό πλεονέκτημα
 
Είτε πακτωμένες στο βυθό, είτε στερεωμένες πάνω σε ειδικές πλωτές κατασκευές, οι ανεμογεννήτριες που εγκαθίστανται μερικά χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές, μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ισχύ των ανέμων, οι οποίοι στις θάλασσες πνέουν πολύ πιο δυνατοί, καθότι δεν εμποδίζονται από οποιουσδήποτε γεωλογικούς σχηματισμούς.
 
Το ελληνικό πλεονέκτημα είναι κλιματικό και γεωγραφικό, καθώς οι άνεμοι των ελληνικών θαλασσών έχουν μία τεράστια ενεργειακή δυναμική, την οποία οι θαλάσσιες εγκαταστάσεις μπορούν να αξιοποιήσουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, σε σχέση με τις υποδομές της ξηράς. Ήδη από το 2012, ιδιωτικές εταιρείες έχουν αναπτύξει σχέδια για τη δημιουργία τέτοιων ενεργειακών πάρκων σε πολλές περιοχές του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, ενώ έχουν ξεκινήσει και τη σχετική διαδικασία αξιολόγησης και αδειοδότησης.

Πλωτά αιολικά πάρκα στην Ευρώπη
 
Πολλές είναι οι χώρες της Γηραιάς ηπείρου, που τα τελευταία χρόνια έχουν επιλέξει την εγκατάσταση πλωτών αιολικών πάρκων στα χωρικά τους ύδατα βλέποντας τα ποσοστά των  ενεργειακών τους αποθεμάτων να ανεβαίνουν με γοργούς ρυθμούς.
 
Το Βέλγιο έχει εγκαταστήσει δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 706 MV, η Ολλανδία έχει εγκαταστήσει ένα, ενώ αναμένεται η εγκατάσταση τριών ακόμα πλωτών πάρκων. Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται η μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική αγορά στον κόσμο, αφού στα χωρικά του ύδατα λειτουργούν μέχρι σήμερα 30 πλωτά πάρκα, ενώ στόχος τους είναι μέχρι το 2030 να έχουν φτάσει τα 40.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος είναι κάτι παραπάνω από κατάλληλος για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων υπεράκτιων ανεμογεννητριών.
«Η συζήτηση για τις ενεργειακές δυνατότητες των ελληνικών θαλασσών εστιάζεται στις υποθαλάσσιες εξορύξεις και αγωγούς ορυκτών καυσίμων, επενδύσεις που συνεπάγονται σοβαρούς οικονομικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους και δεν ταιριάζουν με το ευρωπαϊκό Green Deal προς την “κλιματική ουδετερότητα” του 2050. Αντίθετα, το ελληνικό υψηλό θαλάσσιο αιολικό δυναμικό δημιουργεί εξαιρετικές δυνατότητες ενεργειακής ανάπτυξης. Σε πολλές θαλάσσιες περιοχές με ισχυρό και σταθερό άνεμο θα μπορούσαν να εγκατασταθούν μεγάλα υπεράκτια αιολικά πάρκα», δηλώνει ο Κίμων Χατζημπίρος, καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
 
Δημιουργείται λοιπόν ευκαιρία να αναπτύξει έγκαιρα η Ελλάδα την αναγκαία εφοδιαστική αλυσίδα, που εμπλέκει λιμάνια, ναυπηγεία, βιομηχανίες καλωδίων και τσιμέντου, την αντίστοιχη μελετητική υποδομή και τεχνογνωσία. Τα μελλοντικά πλωτά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες πιθανότατα θα έχουν πολλαπλάσια συνολική ισχύ σε σχέση με πάρκα ρηχών νερών. Η μεγάλης κλίμακας αιολική ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα προσέφερε άφθονο ηλεκτρισμό, πολύτιμο προϊόν εξαγώγιμο προς την Δυτική Ευρώπη, ενώ, παράλληλα, θα ενίσχυε την γεωπολιτική του ασφάλεια και, προφανώς, θα άλλαζε την οικονομική σημασία ζητημάτων ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», καταλήγει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ.

Η αντίθετη άποψη
 
Στις εξελίξεις γύρω από το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μάνη και τις γύρω περιοχές, οι κάτοικοι έχουν εκφράσει κατά καιρούς απόψεις δυσαρέσκειας για τις εν λόγω επενδύσεις.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης και του Συλλόγου Γερολιμενιωτών «Η Αρμενόπετρα», σύμφωνα με νόμο-περιοριστικό όρο που είχε υπογράψει η τέως υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, αναγκαία προϋπόθεση για την εγκατάσταση οποιουδήποτε αιολικού πάρκου στην περιοχή είναι το γεγονός ότι οι ανεμογεννήτριες δεν πρέπει να είναι ορατές από τους παραδοσιακούς οικισμούς Ειδικής Κρατικής Προστασίας του Υπουργείο Πολιτισμού.
 
Σε πολύ κοντινή απόσταση από το Γερολιμένα, βρίσκεται ο οικισμός Βάθεια, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και που βλέπει στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Γερολιμένα.
 
Η Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης και η «Αρμενόπετρα» προσθέτουν πως «στη βάση αυτού του περιορισμού, δηλαδή της μη ορατότητας των ανεμογεννητριών από τη Βάθεια και άλλους παραδοσιακούς οικισμούς, δεν θα πρέπει να εγκατασταθούν περαιτέρω αιολικά πάρκα στην περιοχή» και στηρίζονται σε αυτό τον όρο ώστε να αποτραπεί κάθε είδους εγκατάσταση που αλλοιώνει βάναυσα το ιστορικό μανιάτικο τοπίο.