Στην εκπνοή οι δηλώσεις για τα 1.000 ευρώ επιστρεπτέας αγροτών

Τετάρτη, 13 Ιανουάριος 2021 20:39 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στην εκπνοή οι δηλώσεις για τα 1.000 ευρώ επιστρεπτέας αγροτών

Υπό ασφυκτικό καθεστώς προχωρά η διαδικασία υποβολής αιτημάτων για την ένταξη στον 5o κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής από τον αγροτικό κόσμο, αφού η καταληκτική προθεσμία της 15ης Ιανουαρίου συμπίπτει με την περίοδο τιμολόγησης πωλήσεων του 2020 από πολλούς συνεταιρισμούς και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Την παράταση της προθεσμίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου τεκμηριώνει σε σχετικό της αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, αφού όπως εξηγεί το πλαίσιο της Επιστρεπτέας δεν αφήνει περιθώρια υποβολής διορθωτικών δηλώσεων μετά την οριστικοποίησή τους.

Σημειώνεται ότι και στον προηγούμενο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, οι φοροτεχνικοί είχαν ζητήσει παράταση μερικών ημερών και το αίτημά τους εισακούστηκε.

Ειδικότερα, με τη λήξη του φορολογικού έτους 2020, χιλιάδες επιχειρήσεις εκδίδουν τιμολόγια, πιστωτικά και εκκαθαρίσεις, μέσα στον Ιανουάριο, ακόμα και Φεβρουάριο, με περίοδο αναφοράς το 2020 και συγκεκριμένα το μήνα Δεκέμβριο. Ενδεικτικές τέτοιες περιπτώσεις είναι οι επιχειρήσεις τεχνικών έργων (απαιτείται επιμέτρηση για την έκδοση τιμολογίων), αγροτικοί και λοιποί συνεταιρισμοί που εκδίδουν εκκαθαρίσεις για τις πωλήσεις των αγροτών, οι μεγάλες αλυσίδες διανεμητικού εμπορίου (που εκδίδουν πιστωτικά λόγω έκπτωσης τζίρου προς τους χονδρέμπορους και αυτοί με τη σειρά τους στους χιλιάδες άλλους πελάτες τους) και εξαγωγικές επιχειρήσεις κυρίως αγροτικών προϊόντων, που κάνουν ως επί το πλείστον αυτοτιμολόγηση για λογαριασμό των αγροτών.

Εν όψει των παραπάνω αντικειμενικών δυσχερειών και της ανάδειξης των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά και με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να επιβιώσουν στην «εμπόλεμη» αυτή κατάσταση που ζούμε από την πανδημία του κορωνοϊού, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε ζητά:

- Να ανοίξει η εφαρμογή για τις διορθώσεις που προαναφέραμε, ώστε τα στοιχεία στην εφαρμογή να ευθυγραμμίζονται και να συμφωνούν με τις αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις του ΦΠΑ.

- Να δώσετε παράταση στη καταληκτική ημερομηνία της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, από τις 15 Ιανουαρίου έως το τέλος Ιανουαρίου, προκειμένου να παραλάβουμε και να καταχωρήσουμε όλα τα παραστατικά του μηνός Δεκεμβρίου, που εκδίδονται νόμιμα μέσα στον Ιανουάριο.

- Να δοθεί η δυνατότητα πέραν των παραπάνω, με τροποποίηση της ΚΥΑ (ΓΔΟΥ 1/2021), να τροποποιούνται τα έσοδα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2020 μέχρι την λήξη υποβολής της αίτησης ενδιαφέροντος.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti