Επιβίωση με στοχευμένη στήριξη για το λακωνικό επιχειρείν

Επιτείνεται η αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου -  Τι ζητούν οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς του νομού

Δευτέρα, 25 Ιανουάριος 2021 18:59 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιβίωση με στοχευμένη στήριξη για το λακωνικό επιχειρείν

Ευρεία σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, μεταξύ των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων καθώς και των βουλευτών του νομού Λακωνίας, με θέμα «Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19», συγκάλεσε την Πέμπτη 21/1 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ) Γεώργιος Βαγενάς.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, μέσα από εποικοδομητικό διάλογο και κλίμα συνεργασίας συζητήθηκαν τα μέτρα που θα πρέπει άμεσα να παρθούν στο πλαίσιο της στήριξης των επιχειρήσεων οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία.

Επίσης, έγινε μνεία και στα αποτελέσματα του προγράμματος των περιφερειών για τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή και διαπιστώθηκε -σύμφωνα με την Ομοσπονδία- ότι, από τις χιλιάδες αιτήσεις που έγιναν, εγκρίθηκαν ποσά μόνο για το 10% των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος.  

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν και ζητήθηκαν να ληφθούν υπ’ όψιν και να μεταφερθούν από τους παρευρισκόμενους βουλευτές στα αρμόδια υπουργεία είναι οι εξής:
- Όλες οι επιστρεπτέες ενισχύσεις να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες καθώς και τα προγράμματα που «τρέχουν» από τις περιφέρειες για την ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να μην απαιτούν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και αυστηρούς όρους υπαγωγής σε αυτά,
- Διαγραφή όλων των χρεών (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.) που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας,
- Σχεδιασμό νέας ρύθμισης μεγαλύτερης των 120 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων,
- Χορήγηση δανείων από τις τράπεζες χωρίς αυστηρά κριτήρια,
- Αποζημίωση των εμπορευμάτων που έμειναν απούλητα βάσει των τιμολογίων των επιχειρήσεων, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,
- Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού,
- Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες,
- Απόσυρση του πτωχευτικού νόμου, καθώς δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία αλλά ούτε και την επαγγελματική στέγη,
- Θεσμοθέτηση της κυριακάτικης αργίας,
- Ενέσεις ρευστότητας στους κλάδους που πλήττονται και δεν έχουν επαναλειτουργήσει, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα χειμερινά θέρετρα.

Οι βουλευτές διαβεβαίωσαν ότι θα μεταφέρουν τα αιτήματά τους και, όπως επισημαίνει η ΟΕΕΣΠ, «έδειξαν να κατανοούν τη μεγάλη καταστροφή που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις». Κατά την Ομοσπονδία, «όλοι οι φορείς από εδώ και πέρα θα ενώσουμε τις φωνές μας στον αγώνα για οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης μέχρι να εξασφαλίσουμε αυτά που μας αναλογούν για να επιβιώσουμε».

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι βουλευτές του νομού Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, κ. Νεοκλής Κρητικός και κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας (ΟΕΒΕΛ) κ. Σωτήρης Ροϊνός, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης και αν. οικονομικός επόπτης της ΟΕΕΣΠ κ. Παναγιώτης Φλώρος, καθώς και τα μέλη του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Αλεξανδρόπουλος, κ. Καρβουνιάρης Ιωάννης, κ. Νικόλαος Παπαδάκος, κ. Αγγελική Λάσκαρη, κ. Παναγιώτα Κρικέλα, κ. Πολυζώης Καββούρης και κ. Νικήτας Τσάχαλης. Επίσης, συμμετείχαν η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μολάων κ. Ευθυμία Περδικόγιαννη και τα μέλη του ΔΣ κ. Παναγιώτα Στρεβίνα και κ. Άκης Αμπέρτος και η αντιπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Σκάλας Λακωνίας στην ΟΕΕΣΠ κ. Γιάννα Χριστάκου.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia