«Δεν θα θυσιάσουμε τις ζωές μας και το μέλλον του τόπου μας»

Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Δ. Ευρώτα για υπογραφή ΣΔΙΤ

Δευτέρα, 01 Φεβρουάριος 2021 14:37 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Δεν θα θυσιάσουμε τις ζωές μας και το μέλλον του τόπου μας»

Μετά την υπογραφή των συμβάσεων για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων της Πελοποννήσου μέσω ΣΔΙΤ, η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Δ. Ευρώτα, που εναντιώνονται στη δημιουργία μονάδα ΜΕΑ-ΧΥΤΥ στην περιοχή της Σκάλας, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η περιφερειακή αρχή και η ΤΕΡΝΑ υπέγραψαν την ενεργοποίηση της κοστοβόρας και αντιπεριβαλλοντικής σύμβασης ΣΔΙΤ απορριμμάτων, αγνοώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων, τις αποφάσεις του ΔΣ Ευρώτα που εναντιώνεται στο έργο (άρνηση έγκρισης κυκλοφοριακού κόμβου, καταγγελία στην ΕΕ κα) καθώς και τις εκδικάσεις που εκκρεμούν (αίτηση ακυρώσεως στο ΣΤΕ από τους δήμους των περιοχών, αίτηση αναστολής εργασιών του Δήμου Ευρώτα).

Γίνεται φανερό, ότι “σπεύδουν” να βάλουν την υπογραφή τους στην σύμβαση για να διασφαλίσουν την κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ για τα επόμενα 28 χρόνια, την οποία με βάση τους όρους της σύμβασης (Παράρτημα 6) θα χρυσοπληρώνουμε εμείς μέσω των αποζημιώσεων και των εγγυημένων ποσοτήτων σκουπιδιών που οφείλουν να «παραδίδονται» στην πόρτα των εργοστασίων ανεξαρτήτως του πόσα παράγει κάθε περιοχή. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με όλα αυτά, η αγαστή συνεργασία Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΤΕΡΝΑ έχει φανεί εξάλλου από την απόφαση της οικονομικής επιτροπής για τον ορισμό δικηγόρου για την υπεράσπιση του θεάρεστου έργου αλλά και με την “ανταγωγή” του ΦΟΔΣΑ στην αίτηση αναστολής εργασιών του Δήμου Ευρώτα».

Η  Επιτροπή προσθέτει πως «εδώ και μια δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές αρχές εναλλάξ προωθούν το έργο αυτό δίνοντας την σκυτάλη ο ένας στον άλλο. Η σκυταλοδρομία ξεκίνησε με την περιφερειακή αρχή Τατούλη (με τις ευλογίες της τότε διακομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) η οποία αποδέχτηκε ακόμα και πλαστά συμβόλαια για να βρεθούν οι αναγκαίες εκτάσεις και να προχωρήσει η κατασκευή των μονάδων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της, κήρυξε τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των εκτάσεων και η κυβέρνηση (ΝΔ) Μητσοτάκη που όταν μετά από την κινητοποίηση μας τον 9/2019 το περιφερειακό συμβούλιο καταψήφισε τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις “εφεύρε” ειδική φωτογραφική τροπολογία που η αρμοδιότητα πέρασε στις απόλυτα ελεγχόμενες οικονομικές επιτροπές. Τέλος, ένα ακόμα «κατόρθωμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης του έργου μέσω του Ταμείο Δημοσίων επενδύσεων όταν η ΕΕ απέρριψε το φάκελο χρηματοδότησης του έργου χαρακτηρίζοντας το υπερκοστολογημένο, υπερδιαστασολογημένο και αντιπεριβαλλοντικό.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι κυβερνήσεις και περιφέρεια δε δίνουν “δεκάρα τσακιστή” για τις ζωές μας, για τους φυσικούς πόρους της περιοχής μας και για το μέλλον των αγροτικών μας προϊόντων. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από όλους αυτούς, τους διαμηνύουμε ότι:

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΛΕΙ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ! ΔΕΝ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΤΣΑ ΤΟΥΣ!

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!»

«Πυρά» κατά ΦΟΔΣΑ
Προ ημερών, η Επιτροπή Κατοίκων Δ. Ευρώτα είχε κοινοποιήσει ανακοίνωση που στρέφεται κατά του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα: «Σε συνέχεια της ιταμής στάσης της περιφέρειας η οποία όρισε δικηγόρο εναντίον των κατοίκων και του Δήμου Ευρώτα με σκοπό να υπερασπιστεί το “θεάρεστο έργο”  ενημερωθήκαμε ότι την σκυτάλη πήρε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) που  έχουν συστήσει οι Δήμοι της Περιφέρειας, ο οποίος  κατέθεσε από κοινού με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ   υπόμνημα (αντιαγωγή) στο ΣΤΕ με το οποίο ζητάει να απορριφθεί η αίτηση αναστολής εργασιών του Δήμου Ευρώτα. Ποια η θέση των εκπροσώπων της δημοτικής μας αρχής στον ΦΟΔΣΑ? Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν τελικά  ο ΦΟΔΣΑ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου?

Σίγουρα όχι αυτά των κατοίκων της περιοχής μας αλλά και όλων των υπόλοιπων περιοχών της Πελοποννήσου, οι οποίοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτό το έργο αλλά μόνο να χάσουν από τη περιβαλλοντική μόλυνση στους φυσικούς πόρους του τόπου (έδαφος, νερό και αέρας) καθώς και από τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη που θα κληθούν να πληρώσουν μέσω των ανταποδοτικών τελών που αναμένεται να τετραπλασιαστούν  ως αποτέλεσμα των επαχθών όρων της σύμβασης».

Η ανακοίνωση της Επιτροπής κατέληγε ως εξής: «Ακόμα μια φορά γίνεται φανερό ότι κυβέρνηση, Περιφέρεια και ΦΟΔΣΑ μας έχουν κηρύξει το πόλεμο ζητώντας να  θυσιάσουμε “Γη και Ύδωρ” προς χάριν των κερδών μιας μεγάλης Εταιρείας, αδιαφορώντας πλήρως για την υγεία, τις ζωές μας, τις καλλιέργειες και τα προϊόντα μας. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από αυτούς.  Ο δρόμος της επιβίωσης μας είναι ο δρόμος του συλλογικού και ανυποχώρητου αγώνα.

ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ ΟΥΤΕ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ! ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΖΩΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΙΑ!»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia