Στο πλευρό των επαγγελματιών Υγείας το κέντρο «Δίαυλος»

Υλοποίησε σεμινάριο για «διαχείριση άγχους σε καταστάσεις κρίσεως»

Τρίτη, 02 Φεβρουάριος 2021 12:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο πλευρό των επαγγελματιών Υγείας το κέντρο «Δίαυλος»

Ζούμε σε μία εποχή όπου επικρατεί μεγάλη συχνότητα κρίσεων και οξέων επεισοδίων κρίσεων, με αποκορύφωμα την πανδημία κορωνοϊού που μαστίζει τον τελευταίο χρόνο όλον τον πλανήτη και τη χώρα μας. Ως κρίση ορίζεται μία οξεία διατάραξη της ψυχολογικής ομοιόστασης, στην οποία οι συνήθεις μηχανισμοί αντιμετώπισης που διαθέτει το άτομο αποτυγχάνουν και υπάρχουν ενδείξεις δυσφορίας και διαταραχής στη λειτουργικότητά του. Η κύρια αιτία μιας κρίσης είναι ένα έντονα στρεσογόνο, τραυματικό ή απειλητικό γεγονός σε συνδυασμό με την αδυναμία του ατόμου να το διαχειριστεί με τους προγενέστερους μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Οι άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο της υγείας είναι κατεξοχήν αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης και χρειάζονται διπλή υποστήριξη: αφενός για να διαχειριστούν τα δικά τους πρωτόγνωρα συναισθήματα μπροστά στο γεγονός ή τη συνθήκη που βιώνεται ως απειλή, αφετέρου για να στηρίξουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κρίση και αναζητούν την επαγγελματική βοήθειά τους.

Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες αυτές, το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» υλοποίησε, σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία και το Γραφείο Εκπαίδευσης  του Νοσοκομείου Μολάων, βιωματικό σεμινάριο επαγγελματιών Υγείας, βασισμένο στην καταξιωτική συστημική διερεύνηση με θέμα «Διαχείριση άγχους σε καταστάσεις κρίσεως». Συντονίστριες ήταν η Ιωάννα Παπαδοπούλου-ψυχολόγος και η Ασπασία Γκουντούνα-κοινωνική λειτουργός.

Το σεμινάριο  πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονική πλατφόρμας zoom, είχε διάρκεια 2 μηνών -από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 22 Δεκεμβρίου 2020- και ολοκληρώθηκε σε 8 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών