Νέο τοπίο από το 2023 στην Αυτοδιοίκηση

 Αυτοδυναμία με 43% από την α’ Κυριακή και 5ετής θητεία δημοτικών και περιφερειακών Αρχών - Όλες οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα

Τρίτη, 02 Φεβρουάριος 2021 14:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νέο τοπίο από το 2023 στην Αυτοδιοίκηση

Σαρωτικές αλλαγές στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές φέρνει το σχέδιο νόμου για το νέο εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση, που παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο υπουργός αναπληρωτής Στέλιος Πέτσας.

Το σχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές  εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.  Οι αλλαγές που προωθούνται φέρονται να έχουν λάβει και την έγκριση των θεσμικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

 Το νέο εκλογικό σύστημα θα εφαρμοστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 και εγγυάται αυξημένη νομιμοποίηση του δημάρχου ή του περιφερειάρχη και εξασφάλιση πλειοψηφίας στα αιρετά όργανα. Η εκλογική διαδικασία προσδιορίζεται για τις 13 και 20 Οκτωβρίου 2023, με τη θητεία να εκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2029.

Τι προβλέπει
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τα εξής:
- Επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τους δημάρχους και περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
- Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου.
- Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, 1% μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006. Στην περίπτωση αυτή αλλά και στην περίπτωση που λάβει το 50%+1 τη δεύτερη Κυριακή η πλειοψηφήσασα παράταξη πριμοδοτείται με τα 3/5 των εδρών και την ανάλογη εκπροσώπηση στα δημοτικά όργανα. Αν ο πρώτος συνδυασμός λάβει άνω του 60% των ψήφων, οι έδρες κατανέμονται αναλογικά.
- Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
- Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.
- Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών» η οποία δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος.
- Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του δημάρχου στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.
- Σε μικρότερες δημοτικές κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.
- Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό Σώμα οι υποψήφιοι.
- Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου
Σχολιάζοντας τις επερχόμενες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης σημείωσε: «Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιλέγεται μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει μετά την εφαρμογή του νόμου της λεγόμενης “απλή αναλογικής”  (Κλεισθένης) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Αποτέλεσμα της ρύθμισης εκείνης ήταν να μην έχουν στη συντριπτική πλειοψηφία των ΟΤΑ της χώρας, ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης την πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά Συμβούλια και καμία δυνατότητα άσκησης της πολιτικής για την οποία ψηφίστηκαν από το εκλογικό σώμα.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η κυβέρνηση, αμέσως μετά την εκλογή της με νομοθετικές πρωτοβουλίες κατάφερε να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ. Εξασφαλίστηκε η πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής. Παράλληλα, μεταφέρθηκε σειρά κρίσιμων αρμοδιοτήτων στις επιτροπές του δήμου και της περιφέρειας, ενώ απαλείφθηκε ο κίνδυνος οι ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού να μείνουν χωρίς τεχνικό πρόγραμμα και χωρίς προϋπολογισμό με σοβαρές επιπτώσεις στη καθημερινή λειτουργία τους.

Η αντικατάσταση της λεγόμενης «απλής αναλογικής» και η επαναφορά της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στο Συμβούλιο ήταν κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.

Το νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, το οποίο θα εφαρμοστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 εγγυάται αυξημένη νομιμοποίηση του δημάρχου ή του περιφερειάρχη και εξασφάλιση πλειοψηφίας στα αιρετά όργανα».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών