Τσουχτερά πρόστιμα για τους… θαμώνες του take away

Αυστηροποιεί τα μέτρα η κυβέρνηση - 300 ευρώ για τον πελάτη και 3.000 για την επιχείρηση

Τρίτη, 02 Φεβρουάριος 2021 15:09 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τσουχτερά πρόστιμα για τους… θαμώνες του take away

Τέλος στις εικόνες συνωστισμού και παραμονής πελατών εντός ή εκτός καταστημάτων μαζικής εστίασης επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με τροποποίηση του μέτρου για το take away (παραλαβή πακέτου εκτός).

Έχει παρατηρηθεί πως αρκετές επιχειρήσεις και πολίτες έχουν παρανοήσει το περιεχόμενο του μέτρου, εφαρμόζοντάς το κατά το δοκούν. Καταναλωτές παραμένουν στον χώρο, ακόμα και μετά την παραλαβή των προϊόντων, λειτουργώντας ως… θαμώνες και σχηματίζοντας «πηγαδάκια». Ενδεικτική είναι η περίπτωση καταστήματος εστίασης της Σπάρτης, στο οποίο την Κυριακή 31/1, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ (και 3.000 ευρώ στον υπεύθυνο) για σερβίρισμα σε πελάτες που «πιάστηκαν» καθήμενοι, ενώ η Αστυνομία «έκοψε» κλήσεις και σε ορισμένους εκ των ατόμων που απολάμβαναν αμέριμνοι τον καφέ τους.

Ανάλογες εικόνες παρατηρούνται και καταγγέλλονται και για άλλες  επιχειρήσεις της Σπάρτης και της υπόλοιπης Λακωνίας, όπου σε κάποιες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί κι εκεί πρόστιμα.

 Έτσι από την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, απαγορεύεται αυστηρά η παραμονή των πελατών, που περιμένουν για take away μέσα ή έξω από την επιχείρηση. Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης «για την ανάγκη αποφυγής συγχρωτισμού πέριξ χώρων εστίασης που παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και επιβολής αντίστοιχων κυρώσεων».

Πρόστιμο 300 ευρώ θα πληρώνουν όσοι καταναλωτές παραμένουν στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), ενώ το πρόστιμο στην περίπτωση της επιχείρησης φθάνει τις 3.000 ευρώ.

 Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθοδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Επισημαίνεται πως η ρύθμιση αυτή, δεν ισχύει μόνο για τις περιοχές που είναι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή τις «κόκκινες», αλλά και για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο επιτήρησης («κίτρινο»).

Συγκεκριμένα,  οι παραβάτες του μέτρου –πολίτες ή υπεύθυνοι επιχειρήσεων εστίασης– θα πληρώνουν πρόστιμο, σε περίπτωση παράβασης:
 - Διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο
- Διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ σε κάθε φυσικό πρόσωπο/πελάτη.


με πληροφορίες από protothema.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών