Μέτρα στήριξης στο αμπέλι και τον κλάδο οίνου και για το 2021 εγκρίνει η Κομισιόν

Πέμπτη, 04 Φεβρουάριος 2021 18:12 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μέτρα στήριξης στο αμπέλι και τον κλάδο οίνου και για το 2021 εγκρίνει η Κομισιόν

Παρατείνεται, με αναδρομική ισχύ από τις 16 Οκτωβρίου 2020, η εφαρμογή έκτακτων μέτρων στήριξης του αμπελοοινικού κλάδου έπειτα από σχετική απόφαση της Κομισιόν, που ανοίγει τον δρόμο για προκήρυξη του μέτρου της απόσταξης κρίσης και του πράσινου τρύγου μέσα στο 2020.

Ωστόσο η πρόβλεψη της Κομισιόν αφήνει τα μέτρα ιδιωτικής αποθεματοποίησης και απόσταξης κρίσης να χρηματοδοτηθούν, είτε από τα τυχόν αδιάθετα κονδύλια των Εθνικών Φακέλων, είτε από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των Κρατών Μελών. Από την άλλη, αυξάνει τα ποσοστά της ενωσιακής συμμετοχής, όπως ίσχυσε και το 2020, στον Πράσινο Τρύγο και στα προγράμματα Προβολής και Προώθησης οίνων.

H Ελλάδα που το 2020 διέθεσε 2 εκ. € για τον Πράσινο Τρύγο και 7,5 εκ. € για την Απόσταξη κρίσης από τα αδιάθετα κονδύλια του Εθνικού της Φακέλου και 17,5 εκ. € από τον κρατικό προϋπολογισμό (σύνολο 25 εκ. € για το μέτρο της Απόσταξης), φέτος αδυνατεί να χρηματοδοτήσει με επαρκείς πόρους τα μέτρα από τον Εθνικό της Φάκελο, αφού ήδη τα περισσότερα κονδύλιά του διατίθενται στην αναδιάρθρωση, τις επενδύσεις και τα προγράμματα Προβολής – Προώθησης οίνων και εσωτερικής αγοράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ, η ανακοίνωση της Κομισιόν χαρακτηρίζεται από αναλγησία αφού αγνόησε τις εκκλήσεις των Κρατών Μελών (μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, Ισπανίας, Γαλλίας, Ιταλίας) για έκτακτη χρηματοδότηση του τομέα και αφού πολλά Κράτη Μέλη ήδη έχουν δαπανήσει τα κονδύλια των Εθνικών τους Φακέλων. Με πιθανό δεδομένο συνεπώς ότι δεν υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια στους Εθνικούς τους Φακέλους, τα Κράτη Μέλη καλούνται να συνδράμουν στα μέτρα με Εθνικά κονδύλια. Οι εκταμιεύσεις αυτές πρέπει να γίνουν όταν η πανδημία της covid 19 έχει σε πολλά Κράτη Μέλη καταστρέψει τις εθνικές τους οικονομίες, εικόνα που αποδίδει η κάθετη πτώση του ΑΕΠ τους.

Στην ελληνική περίπτωση η ΚΕΟΣΟΕ εκτιμά πως η χώρα θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τα μέτρα από τον καθημαγμένο κρατικό προϋπολογισμό της, τη χρονική στιγμή που η καταβαράθρωση των οικονομικών μεγεθών δεν έχει τέλος. «Το 2020 μάλιστα η Commission στις οδηγίες της, απαιτούσε για το κονδύλι της Απόσταξης Κρίσης, το 20% να προέρχεται τουλάχιστον από τον Εθνικό Φάκελο και το 80% από τους Εθνικούς προϋπολογισμούς, αναλογία που φέτος για την Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί αφού μέχρι στιγμής μόνο 1.000.000 € είναι αδιάθετο από τον Εθνικό Φάκελο του τομέα. Με τα δεδομένα αυτά η ΚΕΟΣΟΕ εκτιμά ότι ο αμπελοοινικός τομέας, εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, αφού ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να αντιληφθεί και να αντιμετωπίσει την κρισιμότητα της κατάστασης, παρεμβαίνοντας στον υπουργό Οικονομικών για εκταμίευση ικανού προϋπολογισμού για τον κλάδο».

«Το οξύμωρο είναι ότι στις αιτιολογικές της εκθέσεις για την λήψη έκτακτων μέτρων η Commission περιγράφει με τα πιο μελανά τις επιπτώσεις της πανδημίας covid 19 στον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό τομέα, παρόλ’ αυτά μεταβιβάζει τα αποτελέσματα της κρίσης, στις πλάτες των Κρατών Μελών» σχολιάζει η ΚΕΟΣΟΕ.