Αμειψισπορά στο 20% και μοντέλο υλοποίησης, σημεία τριβής στην ΕΕ

Τρίτη, 02 Φεβρουάριος 2021 18:16 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αμειψισπορά στο 20% και μοντέλο υλοποίησης, σημεία τριβής στην ΕΕ

Συμμάζεμα των διαπραγματευτικών διαδικασιών για τη νέα ΚΑΠ με την Ευρωβουλή και την Κομισιόν, καθώς και τελική συμφωνία μέχρι τον προσεχή Απρίλιο θέλει να επιδιώξει η πορτογαλική προεδρεία της ΕΕ για το προσεχές εξάμηνο, με την ατζέντα της να έχει την υποστήριξη των υπουργών γεωργίας του μπλοκ. Από την άλλη, τα περιθώρια να επιτευχθεί κάτι τέτοιο στενεύουν αφού τόσο η Κομισιόν, όσο και οι Ευρωβουλευτές επιθυμούν τον προσδιορισμό κεντρικά θεσμοθετημένων στόχων για τα κράτη μέλη, τα οποία θεωρούν πως αρκεί η διαμόρφωση γενικών κατευθύνσεων.

Την ∆ευτέρα 25 Ιανουαρίου ο υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ επικύρωσαν την ατζέντα της Πορτογαλίας η οποία έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μέχρι και τον προσεχή Ιούνιο. Σε αυτήν προγραμματίζεται η οριστική συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου, Ευρωβουλής και Κομισιόν μέχρι τον Απρίλιο, προκειμένου να έχουν τα κράτη μέλη περιθώριο οχτώ μηνών για την οριστικοποίηση των στρατηγικών τους Σχεδίων. Πέραν αυτού, η επικείμενη οριστικοποίηση της νέας ΚΑΠ, θα επιτρέψει στη Λισσαβόνα να προωθήσει ένα δικό της φιλόδοξο σχέδιο για το μέλλον της ευρωπαϊκής υπαίθρου, στοιχεία για το οποίο δεν υπάρχουν αρκετά, καθώς και να εξασφαλίσει τη θέση του συμβουλίου στο ζήτημα που αφορά στην ευρωπαϊκή οδηγία για την χρήση ζιζανιοκτόνων.

Παρά τις προθέσεις και την υποστήριξη των υπόλοιπων υπουργών του μπλοκ, αναμένεται ότι θα συναντήσει εμπόδια ως προς την τελική συμφωνία επί της ΚΑΠ. Αυτό γιατί Κομισιόν και Ευρωβουλή επιδιώκουν την θέσπιση κεντρικών, σαφών οδηγιών επί των στόχων της νέας ΚΑΠ, κάτι που δεν προβλέπεται στις οριστικοποιημένες από τον Οκτώβριο του 2020 θέσεις του Συμβουλίου. Το λεγόμενο μοντέλο υλοποίησης που επιδιώκουν οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ, προβλέπει ότι μεμονωμένα τα κράτη μέλη θα προσαρμόσουν τα στρατηγικά σχέδια τους σε γενικές κατευθύνσεις. Αν η Ευρωβουλή και η Κομισιόν κατάφερναν -όπως διεκδικούν- να δίνουν πιο συγκεκριμένους και σαφείς τους στόχους στα στρατηγικά σχέδια, το τοπίο θα γινόταν πιο σύνθετο για κράτη μέλη και αγρότες. Θα μπορούσε για παράδειγμα να ζητήσει η Κομισιόν στις αροτραίες άνω των 100 στρεμμάτων, το 20% της έκτασης να μπει σε πρακτική αμειψισποράς. «Κάτι τέτοιο θα μεταφραζόταν σε πολύ υψηλό γραφειοκρατικό φόρτο για τις κυβερνήσεις» εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Ζουλιέν Ντενορμαντί. «Τα στρατηγικά σχέδια άλλωστε ακόμα χρειάζονται την έγκριση της Κομισιόν» σημείωσε η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας, Γιούλια Κλόκνερ η οποία επιδιώκει ελάχιστες διαπραγματεύσεις επί των θέσεων του Συμβουλίου, προκειμένου «να μπορούν και οι αγρότες να συνεχίσουν τον προγραμματισμό τους σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας» όπως σχολίασε.
Πρόσθετα κονδύλια για τους αγρότες ζήτησε ο Λιβανός.

Ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, τάχθηκε υπέρ της πρόθεσης της πορτογαλικής προεδρίας για έγκριση της δέσμης μεταρρύθμισης της ΚΑΠ το συντομότερο δυνατό, ενώ στην τοποθέτησή του στάθηκε στην ανάγκη επέκτασης των μέτρων που ενεργοποιήθηκαν το 2020 για στήριξη των αγροτών έναντι των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και στην φετινή χρονιά. Όπως επισήμανε στην τηλεδιάσκεψη «στην παρούσα συγκυρία, εν μέσω της πανδημίας, οι εθνικές διοικήσεις εστιάζουν στην αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται για την ΚΑΠ κατά τη μεταβατική περίοδο, με σκοπό την ανάκαμψη του γεωργικού τομέα. Τα έκτακτα μέτρα, που έλαβε πέρσι η Επιτροπή, δημιούργησαν ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τον αγρο-διατροφικό τομέα της ΕΕ και αναμένουμε αντίστοιχη στήριξη και φέτος. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζω την ανάγκη για επίσπευση της παράτασης των μέτρων για τον οίνο».