«Περιβαλλοντολογικό έγκλημα η ρύπανση του Ευρώτα»

Παρέμβαση Μιχ. Σταματάκου στο ΠΣ Πελοποννήσου

Πέμπτη, 04 Φεβρουάριος 2021 12:43 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Περιβαλλοντολογικό έγκλημα η ρύπανση του Ευρώτα»

Με θέμα τη ρύπανση του Ευρώτα από απόβλητα ελαιοτριβείων (κατσίγαρος), o Μιχάλης Σταματάκος, περιφερειακός σύμβουλος Λακωνίας εκλεγμένος με την παράταξη του Π. Τατούλη, κατέθεσε επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Αιτούμενος άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση του «περιβαλλοντολογικού εγκλήματος», όπως το χαρακτηρίζει, ο κ. Σταματάκος αναφέρει στην ερώτησή του τα εξής: «Ως κάτοικος του Έλους του Δήμου Ευρώτα κάθε χρόνο είμαι παρατηρητής μαζί με όλους τους παράκτιους συμπολίτες μου στην εμφανή ρύπανση του ιστορικού ποταμού της Λακωνίας. Ο Ευρώτας γεμίζει κατσίγαρο. Ο κατσίγαρος είναι ιδιαίτερα τοξικός για τη χλωρίδα και την πανίδα του οικοσυστήματος καθώς επίσης και ρυπαντής του υδροφόρου ορίζοντα. Η ρύπανση του Ευρώτα με κατάληξη στη θάλασσα συνεχίζει να προκαλεί καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, έντονη δυσοσμία (βούρκος) στο χωριό Έλος, πρόβλημα στους λουόμενους της Κυανής Ακτής Έλους, πρόβλημα στην άρδευση των καλλιεργειών. Προκαλώ και προσκαλώ τον οποιοδήποτε και όποτε θέλει από τη γέφυρα της Σκάλας ως τις εκβολές του ποταμού μετά τον καθαρισμό της κοίτης, να απολαύσει το θέαμα και να μας πει αν θα ήθελε η οικογένεια του να ζει σε αυτή την ντροπή.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:
• Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος;
• Υπάρχουν αυτοψίες στην περιοχή με σχετικές μετρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας;
• Ποια τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων; Έχουν επιβληθεί αντίστοιχα πρόστιμα;
• Έχει εντοπιστεί η εστία μόλυνσης;
• Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η Περιφέρεια, έτσι ώστε με την ανάδειξη των νέων τεχνολογιών να υπάρξει δυνατότητα διαχείρισης του κατσίγαρου και μετατροπής του σε πολύτιμο λίπασμα για τις καλλιέργειες;»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών