Παραδίδει κλειδιά και «πνεύμα» η εστίαση (και) στη Σπάρτη

Συμμετέχει στην πανελλαδική δράση διαμαρτυρίας του κλάδου - Ομοσπονδία: «Ανοίξτε το οξυγόνο, πνιγόμαστε»

Παρασκευή, 05 Φεβρουάριος 2021 12:39 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παραδίδει κλειδιά και «πνεύμα» η εστίαση (και) στη Σπάρτη

Στις 10 Φεβρουαρίου ξεκινά σε όλη την Ελλάδα διαδικασία συγκέντρωσης των κλειδιών των καταστημάτων εστίασης προκειμένου να παραδοθούν τις επόμενες ημέρες συμβολικά στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για κίνηση αντίδρασης των εκπροσώπων του κλάδου που πλήττεται σφοδρά, περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, καθώς παραμένει σε «λουκέτο» εδώ και τρείς μήνες (σσ από τις 7/11/2020), ενώ είναι άγνωστο το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του. Μάλιστα, σε κάποιες εκ των περιοχών της χώρας, που ίσχυαν επιπλέον περιοριστικά μέτρα πριν από το γενικό lockdown του Νοεμβρίου, τα κατεβασμένα ρολά στην εστίαση έχουν ήδη μεγαλύτερη διάρκεια.

Την τραγική πραγματικότητα στην εστίαση αποτύπωσε και ο πρόεδρος της Γενικής  Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕ) Γιώργος Καββαθάς, τονίζοντας πως «είμαστε κλειστοί εδώ και πέντε και πλέον μήνες, ενώ δουλέψαμε με μείον 50-56 % το καλοκαίρι και με τοπικά lockdown», προσθέτοντας πως «αν δεν στηριχτούν πραγματικά από την κυβέρνηση οι επιχειρήσεις, μία στις δύο θα κλείσει».
afisa estiasis 01

Συγκέντρωση κλειδιών
στην πλατεία Σπάρτης

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης καλεί όλους τους επαγγελματίες της εστίασης στην προγραμματισμένη πανελλαδική δράση που διοργανώνεται την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ)  και τα κατά τόπους σωματεία & συλλόγους.

Για τη Σπάρτη, ως τόπος παράδοσης των «κλειδιών της εστίασης» έχει οριστεί η κεντρική πλατεία Σπάρτης και ώρα 13:00 έως 16:00.

Το «θολό» τοπίο για τις επιχειρήσεις της εστίασης και στη Σπάρτη είχε περιγράψει με «μελανά γράμματα» τον περασμένο Δεκέμβριο στον «Λακωνικό Τύπο», ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης Βασίλης Τσαρούχας, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε υπογραμμίσει: «Θα έχουμε λουκέτα σε επιχειρήσεις αν οι τράπεζες και η κυβέρνηση δεν μας υποστηρίξουν με ουσιαστικές παρεμβάσεις και τρόπους για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την Άνοιξη, αν όλα πάνε καλά με την πανδημία. Η κυβέρνηση να κάνει “κούρεμα” επί τις δημιουργηθείσες οφειλές και όχι μόνο μετάθεση των πληρωμών. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αν κλείσουν επιχειρήσεις, το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο για το κράτος».

afisa estiasis 02

Η επιστολή στον Μητσοτάκη: «Είμαστε βαριά ασθενείς
διασωληνωμένοι στην εντατική»

Σκοπός της πανελλαδικής δράσης, όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, είναι «η μη παροχή ουσιαστικών μέτρων στήριξης στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του κλάδου».

Μάλιστα, την Τετάρτη 27/1 η ΠΟΕΣΕ απέστειλε ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας την άμεση χρηματοδότηση του κλάδου της εστίασης. Στην επιστολή τους τονίζεται ότι το 40% των επιχειρήσεων αποκλείστηκε από την Επιστρεπτέα προκαταβολή, γεγονός που τους έχει «βυθίσει σε απελπισία».

Αναλυτικά, η επιστολή:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Από τα δεκάδες μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από τον Μάρτιο του 2020 η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο ρευστότητας και ανακούφισης που λειτούργησε σαν σανίδα σωτηρίας και επιβίωσης για τους επαγγελματίες του Κλάδου της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων.

Χθες όμως τα μηνύματα από το TAXIS γέμισαν απαισιοδοξία, απελπισία, αγανάκτηση και οργή τους επαγγελματίες του Κλάδου. Το 40% των επιχειρήσεων αποκλείστηκε, το μέσο ποσό επιστρεπτέας είναι 4.900€ και η πλειονότητα των επιχειρήσεων θα εισπράξει από 2.000 – 4.000€, όταν οι πάγιες λειτουργικές ανάγκες της πιο μικρής επιχείρησης του Κλάδου ξεπερνούν τα 3.000€ μηνιαίως. Χωρίς μάλιστα σε αυτό το ποσό να συνυπολογίζουμε τις ανάγκες που έχει κάθε επαγγελματίας για να συντηρήσει την οικογένειά του.
Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε μια ζοφερή πραγματικότητα με την οποία αναμετρώνται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες: Την μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50% για τους μήνες λειτουργίας του 2020, τα περιοριστικά μέτρα στο ωράριο λειτουργίας που μείωσαν τον κύκλο εργασιών και τα τοπικά lockdown με τις ζημιές που προκάλεσαν στα ευαλλοίωτα προϊόντα δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την ζωή μας και την ζωή των οικογενειών μας. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η σωρευτική δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που έχει να λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας ακόμη και για επιχειρήσεις υγιείς και σταθερά κερδοφόρες.

Τα λουκέτα είναι υπαρκτή πραγματικότητα πλέον και αυξάνονται καθημερινά. Απαιτούμε άμεσα πρόγραμμα χρηματοδότησης του Κλάδου. Οι Επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις του Κλάδου είναι βαριά ασθενείς διασωληνωμένοι στην εντατική και ο γιατρός (κυβέρνηση) ανοιγοκλείνει το οξυγόνο και το μοιραίο είναι αναπόφευκτο.

Ανοίξτε το οξυγόνο, Π Ν Ι Γ Ο Μ Α Σ Τ Ε !!!!!»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia