Εκδικάζεται η έφεση για τα οικόπεδα στην Ελαφόνησο

Πρωτόδικα είχαν κριθεί ένοχα 15 άτομα

Παρασκευή, 05 Φεβρουάριος 2021 13:50 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκδικάζεται η έφεση για τα οικόπεδα στην Ελαφόνησο

Στο Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας άρχισε η εκδίκαση -σε δεύτερο βαθμό- της πολύκροτης υπόθεσης πώλησης εκτάσεων του Δημοσίου στην περιοχή της Ελαφονήσου. Πρόκειται για την περίπτωση παράνομης πώλησης δασικών εκτάσεων στην πανέμορφη περιοχή της Ελαφονήσου, στη μοναδική παραλία του Σίμου, που είχε προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον,

Κατά την πρώτη εκδίκαση, ένοχα κρίθηκαν συνολικά 14 άτομα -ανάμεσά τους και πρώην δήμαρχος της περιοχής- για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς κι ένας συμβολαιογράφος για άμεση συνέργεια.

Η δίκη που διεξάγεται στο Εφετείο της Καλαμάτας ξεκίνησε με την κατάθεση στελέχους Δασικής Υπηρεσίας και θα συνεχισθεί στις 10 Φεβρουαρίου.

Κατά την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό χρειάσθηκαν αρκετές συνεδριάσεις του δικαστηρίου για την ολοκλήρωσή του λόγω της πολυπλοκότητας, αλλά και της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Θάρρος», το βούλευμα με το οποίο είχαν παραπεμφθεί οι κατηγορούμενοι περιλαμβάνει 17 συμβόλαια, στην πλειοψηφία τους πωλητήρια σε ανυποψίαστους αγοραστές και σύμφωνα με αυτό, οι δημόσιες εκτάσεις που μεταβιβάσθηκαν είχαν ως τίμημα στα συμβόλαια 313.791,51 ευρώ, ενώ η αγοραία αξία τους υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Με την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου παρέμειναν ως επίδικα 14 συμβόλαια. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμούν κι άλλες δίκες, ενώ σε δημόσια συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας αναφέρθηκε πως εκκρεμούν δικογραφίες που αφορούν 135 συμβόλαια, ενώ συνολικά η επίδικη έκταση αγγίζει τα 500 στρέμματα στο νησί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Θάρρος», το πρώτο δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους όσοι καταδικάσθηκαν το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ σε δύο από τους 15 που καταδικάστηκαν αναγνωρίστηκε επιπλέον το ελαφρυντικό ότι επέδειξαν μετάνοια και προσπάθησαν να άρουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Ο πρώην δήμαρχος και κατηγορούμενος συγγενής του καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 15 ετών έκαστος και τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και καταβολής εγγύησης, εντός διμήνου, του ποσού των 30.000 ευρώ έκαστος.

Ο κατηγορούμενος συμβολαιογράφος κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια σε απάτη και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 12 ετών ο καθένας για απάτη κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Σε όλους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών