Γιατί τώρα ήρθε η ώρα

Δικηγόροι Σπάρτης απαντούν στη «σεξουαλική παρενόχληση» του Αθ. Στρίκου

Παρασκευή, 05 Φεβρουάριος 2021 16:12 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γιατί τώρα ήρθε η ώρα

Με επιστημονική τεκμηρίωση, επιχειρήματα και, πάνω απ’ όλα, ηθική ευαισθησία απέναντι στην αξία του ανθρώπου, 37 δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης απαντούν στο άρθρο γνώμης του συμπολίτη μας Αθανασίου Στρίκου με τίτλο «Σεξουαλική παρενόχληση».

Παρότι ο «Λακωνικός Τύπος» δεν συνηθίζει να παίρνει θέση πάνω στις απόψεις που διατυπώνονται ενυπόγραφα και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά εκείνον που τις εκφράζει, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Διεύθυνση και το προσωπικό της εφημερίδας προσυπογράφουν το κείμενο των Δικηγόρων Σπάρτης.

Ακολουθεί το κείμενο-απάντηση των Δικηγόρων Σπάρτης:


Σε φύλλο του Λακωνικού Τύπου, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021 δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο “Σεξουαλική Παρενόχληση” υπογεγραμμένο από τον Αθανάσιο Στρίκο, ο οποίος είναι απόστρατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο άρθρο αυτό ο συντάκτης εκφράζει ακραίο μισογυνισμό με πρωτόγονο τρόπο. Δικαιολογεί και «αθωώνει» τους δράστες ειδεχθών εγκλημάτων κατά των γυναικών όπως των εγκλημάτων βιασμού (ά. 336 Π.Κ. ) και της προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας (α.337 Π.Κ.), εμμένοντας σε ανύπαρκτους στο δικαιϊκό μας σύστημα λόγους άρσης του αδίκου για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας: την δήθεν πρόκληση από το θύμα, την αρχική του συναίνεση που στη συνέχεια ανακλήθηκε ή την αδυναμία του να αντιδράσει. Κατηγορεί ευθέως τα θύματα ως υπεύθυνα για το έγκλημα. Σε κάποια σημεία επευφημεί τους δράστες. Φτάνει δε στο σημείο να κατηγορεί ανήλικα παιδιά που υπόκεινται σε γενετήσιες πράξεις από τους καθηγητές τους, ως υπεύθυνα για την κακοποίησή τους. Επιτίθεται στις γυναίκες με εξυβριστικές εκφράσεις όπως «ξετσίπωτες», «παιχνιδοκόλες», «βακέτες» (αγρινιώτικη έκφραση για τη λέξη πόρνη) και πολλά άλλα που δεν επιθυμούμε να αναπαράξουμε. Ο ίδιος στο τέλος του άρθρου του ομολογεί ότι «για περισσότερα από τριάντα χρόνια υπηρέτησα σε υπηρεσίες που ασχολούντο με το αντικείμενο. Έξι από αυτά στη Ρόδο. Εκεί ήταν σύνηθες το φαινόμενο να μεθάνε οι τουρίστριες να μην ξέρουν ορισμένες που βρίσκονται και τι κάνουν, να ξεβρακώνονται και την άλλη μέρα να καταγγέλλουν … βιασμό».

Είναι προφανής η ρητορική μίσους κατά των γυναικών που εκφράζεται από τον συντάκτη ενάντια στα άρθρα 2, 4 παρ. 2, 5 και 116 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος για το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, το δικαίωμα του καθενός για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, την συμμετοχή του στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας και την ισότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μεταξύ των φύλων. Επίσης, το εν λόγω άρθρο εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 1 του νόμου 4285/2014 για τη δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους, έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου 4443/2016 που ενσωματώνει την Οδηγία 2000/43/ΕΚ περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής και του νόμου 4604/2019 για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Ο Λακωνικός Τύπος δημοσιεύοντας αυτό το κείμενο εκτός από το να θέσει σε δοκιμασία τους αναγνώστες του και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, κατάφερε το εξής: Να δώσει απάντηση στο ερώτημα «Γιατί τώρα» που ακούγεται τις τελευταίες μέρες με αφορμή την πρόσφατη σωρεία καταγγελιών ψυχικής, λεκτικής και σεξουαλικής βίας. Γιατί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, έστω και ΤΩΡΑ, η κοινωνία μας αντιδρά στις σκοταδιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις. Διότι ΤΟΤΕ ίσως κάποιοι σε καίριες θέσεις, όπως ο συντάκτης του άρθρου, συμμερίζονταν τις απόψεις του και υποτιμούσαν αντί να διώκουν παραδειγματικά παρόμοιες καταγγελίες.

Ως Δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους ανθρώπους έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, εκβιασμούς, βία και κακοποίηση, όπου ζουν, εργάζονται, σπουδάζουν, αθλούνται. Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης να είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή διάκρισης, παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων και παρανομίας.

1. Αγγελέτου Ελένη
2. Αργειτάκου Αγγελική-Γεωργία
3. Βαβαρούτσου Σταυρούλα
4. Βανδώρου Μαριολένη
5. Βελίκα Αλίκη
6. Βελώνη Φλωρεντία
7. Βλήτα Μαρία
8. Βουλουμάνου Δήμητρα
9. Βρεττάκος Στέφανος
10. Δημητριάδου Γεωργία
11. Δημητροπούλου Ανδρομάχη
12. Ζαχαριά Κωνσταντίνα
13. Ζερβέα Ευγενία
14. Κεκέ Ευγενία
15. Κοκκονού Λυγερή, μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ. Σπάρτης
16. Κορίνης Γεώργιος
17. Κουκούτση Αδαμαντία
18. Κουσούλη Φωτεινή
19. Κυριακοπούλου Βασιλική
20. Λαδά Δήμητρα, γραμματέας του Δ.Σ. του Δ.Σ. Σπάρτης
21. Λαμπούση Χριστίνα
22. Λιαπάκου Μαρία-Ελένη
23. Μανωλάκου Δήμητρα
24. Ματθαίου Χριαστιάννα
25. Μηνακάκη Πηνελόπη
26. Μπούρα Νεκταρία
27. Μωραΐτης Χαράλαμπος, Ταμίας του Δ.Σ. του Δ.Σ. Σπάρτης
28. Παπαδάκου Παναγιώτα
29. Παπαδοπουλου Πελαγιά
30. Σουρλή Θεώνη
31. Σωτηρίου Βασίλειος
32. Τζαννετάκος Πέτρος
33. Τζαννετάκου Αγγελική
34. Τζαννετάκου Μαντινεία
35. Τριανταφυλλάκου Βασιλική
36. Τσάκωνα Νίκη
37. Φραγκή Μαρία
38. Φωτάκου Αικατερίνη
39. Φωτάκου Ελένη
40. Χαραμή Μαρία
41. Χασάπη Στυλιανή