«Η αντιδημοκρατική εργαλειοποίηση της πανδημίας από την Κυβέρνηση δε θα μείνει αναπάντητη» (VIDEO)

Παρασκευή, 05 Φεβρουάριος 2021 18:42 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Η αντιδημοκρατική εργαλειοποίηση της πανδημίας από την Κυβέρνηση δε θα μείνει αναπάντητη» (VIDEO)

Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε τη Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

Ο ίδιος επεσήμανε πως «τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας χαρακτηρίζονται από αντιφάσεις: καταστήματα, όπως καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνίας είναι ανοιχτά για σέρβις και για πληρωμή λογαριασμών αλλά κλειστά για πωλήσεις. Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ και οι τράπεζες αλλά όχι τα εμπορικά καταστήματα. Η εστίαση, ο τουρισμός, ο πολιτισμός που είναι τα μεγάλα θύματα, έχουν ν’ αντιμετωπίσουν, συν τοις άλλοις και τους κυβερνητικούς Υπουργούς να τούς ειρωνεύονται και να ζητούν τα κλειδιά των καταστημάτων τους!»

Παράλληλα, τόνισε «ότι έχουν οδηγηθεί στην ανεργία κατά χιλιάδες και πολλές ακόμη ειδικότητες όπως ξεναγοί, ηχολήπτες, φροντιστές κ.α, οι οποίοι παραμένουν αόρατοι.

Οι αριθμοί στην οικονομία και την κοινωνία μιλούν από μόνοι τους:
• 844.000 λιγότερες προσλήψεις το 2020 σε σχέση με το 2019
• Επιπλέον 573.000 άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ
• Πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 18 δισ. ευρώ».
• Δημόσιο χρέος στα 370 δισ. ευρώ, στο 228% του ΑΕΠ, σε επίπεδα των πρώτων μνημονίων

Ο βουλευτής πρόσθεσε: «Στην δε υγεία η κατάσταση είναι τραγική μαζί με τις ανθρώπινες απώλειες. Η μια μετά τις άλλες περιοχές γίνονται “κόκκινες”. “Η Σπάρτη, από “covid-free” μέχρι πρότινος, βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού lockdown εδώ και έναν μήνα, γιατί με τα διπλά βιβλία, που αποδείχθηκε ότι τηρείτε, δεν παρουσιαζόταν η πραγματική κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην έχει προετοιμαστεί ο πληθυσμός και να μην έχουν ληφθεί υπ’ όψιν έγκαιρα οι προειδοποιήσεις. Οι συνέπειες για την τοπική οικονομία, για όλες τις περιοχές, είναι καταστροφικές», τόνισε ο βουλευτής, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρειά του.

Ο Στ. Αραχωβίτης συμπλήρωσε πως «μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ξεφούσκωσε και το τελευταίο κυβερνητικό επικοινωνιακό αφήγημα με τις αποζημιώσεις των πληγέντων στη Θεσσαλία αγροτών από τον “Ιανό”. Για τους αγρότες, τους ψαράδες, τους κτηνοτρόφους, τα μέτρα είναι κατώτερα των πραγματικών απωλειών. Υποβαθμίσατε τους ελέγχους στην αγορά και οργιάζουν οι φήμες για ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις και εισαγωγές, οι οποίες ωθούν τις τιμές του παραγωγού προς τα κάτω. Έχουμε αναδείξει επανειλημμένως με ερωτήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο τόσο το ζήτημα που έχει προκύψει με το μέλι όσο και με τα οπωροκηπευτικά», επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι «το κλείσιμο της εστίασης, η κατάρρευση του τουρισμού, αλλά και οι δυσκολίες στις εξαγωγές έχουν οδηγήσει τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα σε κρίση τόσο διάθεσης όσο και τιμής. Ακόμη και τα πορτοκάλια, τα οποία στο πρώτο κύμα φαινόταν ότι κρατάνε, αυτήν την περίοδο έχουν καταρρεύσει. Η τιμή του βαμβακιού επίσης είναι σχεδόν η μισή από τη χρηματιστηριακή.

Εμείς το 2018 και το 2019 χορηγήσαμε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε ποσά πάνω από 90 εκατ. ευρώ με τη μορφή των de minimis χωρίς συνθήκες πανδημίας, αλλά στοχευμένα σε προϊόντα και παραγωγούς που πραγματικά αντιμετώπισαν πρόβλημα. Εσείς τώρα, αφήνετε έξω έναν στους δύο ελαιοπαραγωγούς, στο μέτρο 21, έναν στους δέκα κτηνοτρόφους, ενώ εννέα στους δέκα αλιείς έχουν μείνει έξω από το Πρόγραμμα Παύσης Αλιευτικών Δραστηριοτήτων», σημείωσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και συμπλήρωσε: «Στη δε περίπτωση της ενίσχυσης της ελαιοκαλλιέργειας για τον κορωνοϊό, στο μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν εφαρμόστηκε ούτε καν το άρθρο 146 του πρόσφατου ν. 4764/2000, που προβλέπει ότι οι ενισχύσεις είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες στα χέρια του Δημοσίου και τρίτων.  Καταθέσαμε μάλιστα και σχετική ερώτηση γιατί θα πρέπει οι ίδιοι οι παραγωγοί να κινούν τη διαδικασία αποδέσμευσης στους λογαριασμούς τους, που παραμένει αναπάντητη».

Καταλήγοντας, ο Στ. Αραχωβίτης σημείωσε: «Και η ασυνεννοησία μεταξύ Υπουργείων-Κυβέρνησης του επιτελικού κράτους, συνεχίζεται! Δεύτερο πρόβλημα προέκυψε με την χρονοκαθυστέρηση στην ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας: η πρόσκληση, η κατάθεση αιτήσεων, η αξιολόγηση και η εκταμίευση έγιναν όλα μέσα στο 2020. Όμως, ο ΟΠΕΚΕΠΕ το χρεώνει και ζητά από τους αγρότες να κάνουν τροποποίηση προηγούμενου οικονομικού έτους, με ό,τι αυτό σημαίνει».

Δείτε το video

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia