Δυσαρέσκεια για «λουκέτο» στο ΚΕΠ Καστορείου

Διατήρηση της υπηρεσίας αξιώνει ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος - Εξυπηρετεί περίπου 15 τοπικές κοινότητες του Ταϋγέτου

Δευτέρα, 08 Φεβρουάριος 2021 18:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δυσαρέσκεια για «λουκέτο» στο ΚΕΠ Καστορείου

Αναβρασμός και αναστάτωση επικρατεί στο Καστόρι και στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Πελλάνας του Δ. Σπάρτης αναφορικά με το μέλλον του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Με παρέμβασή του, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Καστορείου κάνει λόγο για διαφαινόμενο «λουκέτο» στην υπηρεσία, το οποίο εφόσον επιβεβαιωθεί, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις συναλλαγές του τοπικού πληθυσμού. Αν και αναγνωρίζει τις «όποιες αρρυθμίες και τα πολλαπλά προβλήματα λειτουργίας» του ΚΕΠ, ο σύλλογος εστιάζει στο γεγονός πως η υπηρεσία εξυπηρετεί πολίτες που διαμένουν στις 15 κοινότητες και οικισμούς του τέως Δήμου Πελλάνας.

Όπως αναφέρει εκ μέρους του ΔΣ του συλλόγου, ο πρόεδρος Αθαν. Δημητρακόπουλος, σε επιστολή προς τον δήμαρχο Σπάρτης Π. Δούκα, «με έκπληξη ενημερωθήκαμε για την -μάλλον ειλημμένη- απόφαση της Δημοτικής Αρχής για να κλείσει ουσιαστικά το Κ.Ε.Π. Καστορείου, όπως αυτό διατυπώθηκε κατά τη Συνεδρίαση του Δ.Σ. της 18/1/2021.

Ασφαλώς σας είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο ΚΕΠ, παρά τις όποιες αρρυθμίες και τα πολλαπλά προβλήματα λειτουργίας του, εξυπηρετεί περί τις 15 κοινότητες και οικισμούς του τ. Δήμου Πελλάνας, από Παρδάλι και Πελλάνα μέχρι τον έσχατο οικισμό της Βορδώνιας, και από το Καστόρι μέχρι τον Λογκανίκο και το Κυπαρίσσι.

Είναι γνωστό ότι καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών μιας κατ’ εξοχήν αγροτο-κτηνοτροφικής περιοχής, με κατοίκους υψηλού ηλικιακού μέσου όρου, μη εκπαιδευμένους στη χρήση του διαδικτύου».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, «η απόφαση σας αυτή που ελήφθη ερήμην της τοπικής κοινωνίας, χωρίς την παραμικρή διαβούλευση και ενημέρωση των κατοίκων και των τοπικών φορέων, έρχεται να συμπληρώσει το έργο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, που, σε προγενέστερο χρόνο, μετακίνησε  μία εκ των δύο υπαλλήλων της Δ.Ε. Πελλάνας από το Καστόρι στη Σπάρτη.

Η επίκληση στατιστικών στοιχείων, σχετικά με τον μικρό αριθμό εξυπηρέτησης πολιτών, τα οποία ευθέως αμφισβητούμε, θεωρώντας τα τουλάχιστον ως αυθαίρετα, υποστηρίζουμε ότι υπηρετούν μια προαποφασισμένη, λανθασμένη και καταστροφική για τον τόπο μας, πολιτική επιλογή. Μια πολιτική που κοντόφθαλμα και επιλεκτικά προσβλέπει στην ενδυνάμωση των δομών και υπηρεσιών του Κέντρου του Δήμου, μέσα από την αποψίλωση των περιφερειακών κοινωνικών δομών του Δήμου Πελλάνας, μετακινώντας και την τελευταία εναπομείνασα σε αυτές υπάλληλο».

Απευθυνόμενος στον δήμαρχο Σπάρτης, ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου  Καστορείου απευθύνει έκκληση για αναθεώρηση της απόφασης: «Σας καλούμε να πράξετε τα δέοντα ώστε να αρθεί αυτή η αυθαίρετη απόφαση.

Κατά τη γνώμη μας, είναι επιβεβλημένο να ενημερωθούν οι κάτοικοι  και οι εκπρόσωποι τους, καθώς και οι τοπικοί φορείς, όλων των περιοχών που εξυπηρετούνταν έως σήμερα από τα υπάρχοντα ΚΕΠ του Δήμου.

Και προτείνουμε, απευθυνόμενοι στον κ. Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου να εντάξει το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Δ.Σ.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε ότι είναι δίκαιο οι κάτοικοι των ακριτικών χωριών του Νομού, να επιβαρύνονται οικονομικά και να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια από ένα προβληματικό συγκοινωνιακό δίκτυο, προκειμένου να μεταβούν στο Κέντρο προς εξυπηρέτηση τους, αντί να εξυπηρετούνται από τις περιφερειακές δομές, δικαίωμα όλων των κατοίκων της χώρας μας άλλωστε».

Καταλήγοντας, ο κ. Δημητρακόπουλος τονίζει: «Εμείς  θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ενισχυθούν οι περιφερειακές κοινωνικές δομές, και όχι μόνο της περιοχής μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι έτσι αντιστεκόμαστε στην ερημοποίηση της υπαίθρου, δημιουργώντας σε βάθος χρόνου κίνητρα εγκατάστασης νέων ανθρώπων στους τόπους καταγωγής τους, αλλά και εξασφαλίζοντας τα στοιχειώδη συνταγματικά δικαιώματα στους όλο και λιγότερους κατοίκους του τ. Δήμου Πελλάνας.

Η προκαλούμενη, δια των επιλογών σας, αύξηση των ροών προς το κέντρο, πόρρω απέχει από το αφήγημα για την ισόρροπη ανάπτυξη και ισοτιμία των πολιτών στα πλαίσια του Δήμου μας.

Ενώ οι κεντρομόλες ροές προς τη Σπάρτη, σε συνθήκες πανδημίας COVID-19 και σκληρού lockdown  του Δήμου μας, μεγιστοποιούν τους κινδύνους διασποράς της νόσου και, αντίθετα, θα απαιτούσαν υπεύθυνη στάση και σοβαρή αντιμετώπιση εκ μέρους της δημοτικής σας αρχής.

Τέλος να σημειώσουμε ότι μας εξέπληξε η “σιγή ασυρμάτου” (εκτός ολίγων λαμπρών εξαιρέσεων) των Δημοτικών Συμβούλων, και μάλιστα των εκλεγέντων από την περιφέρεια μας, από τη στιγμή της αναγγελίας του εν λόγω σχεδιασμού».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia