Ψάχνει τα «αντικλείδια» της σωτηρίας η εστίαση (και) στη Σπάρτη

Παραδίδουν τα κλειδιά τους οι επιχειρηματίες σε συμβολική κινητοποίηση στη Σπάρτη - Η ΟΕΒΕ Λακωνίας στο πλευρό επιχειρηματιών κι εργαζομένων

Τετάρτη, 10 Φεβρουάριος 2021 07:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ψάχνει τα «αντικλείδια» της σωτηρίας η εστίαση (και) στη Σπάρτη

Στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής καταστροφής βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης σε όλη τη χώρα λόγω των συνεχιζόμενων μέτρων κατά του κορωνοϊού που υποχρεώνει τον κλάδο σε παρατεταμένο «λουκέτο» με άγνωστο ορίζοντα επαναλειτουργίας. Οι εκπρόσωποι της εν λόγω επιχειρηματικής δραστηριότητας βρίσκονται σε απόγνωση,  καθώς τα καταστήματά τους παραμένουν «κλειδωμένα» για περισσότερο από τρεις μήνες (σσ  από τις 7/11/2020), ενώ είναι άγνωστο το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας τους. Μερίδα επιχειρήσεων (αλλά όχι όλες) λειτουργούν με τη μέθοδο της «διανομής» και της «παραλαβής από το κατάστημα», ωστόσο το καθεστώς αυτό δεν αρκεί για την επιβίωσή τους.

Έτσι, σήμερα Τετάρτη (10/2), επαγγελματίες της εστίασης από όλη τη χώρα θα προχωρήσουν σε συμβολικές διαμαρτυρίες, παραδίδοντας τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους.  Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης που καλεί τα μέλη του να δώσουν το «παρών» στη κεντρική πλατεία Σπάρτης από τη 1:00 μμ έως τις 4:00 μμ.

Μετά τη συλλογή των κλειδιών και την αποστολή τους στην Ομοσπονδία, αντιπροσωπεία 99 επαγγελματιών και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων), πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας, θα παραδώσουν το υλικό με ψήφισμα στο Μέγαρο Μαξίμου, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί.

«Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις. Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο φόβος, η αγανάκτηση, η αβεβαιότητα μετατρέπονται σε απελπισία και οργή. Παραδίδουμε με πόνο ψυχής τα κλειδιά των επιχειρήσεών μας. Πάρτε τα κλειδιά - Δώστε μας πίσω τις ζωές μας - Ανοίξτε το οξυγόνο», επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Την ίδια στιγμή, θετικά, αλλά ανεπαρκή για τη διάσωση του κλάδου, χαρακτήρισαν οι επιχειρηματίες της εστίασης τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αναλύθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8/2, μεταξύ του ΔΣ της ΠΟΕΣΕ και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την συμμετοχή των κκ Χρήστου Σταικούρα, υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

Η ΟΕΒΕΛ στηρίζει τον αγώνα
των σπαρτιατικών επιχειρήσεων

Στο πλευρό των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στην εστίαση στέκεται η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας (ΟΕΒΕΛ), η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει τα εξής: «Είναι βέβαιο ότι από την αρχή της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο, μέχρι και σήμερα, ένας Κλάδος που δοκιμάζεται ίσως περισσότερο από όλους είναι ο Κλάδος της Εστίασης και των συναφών επαγγελμάτων, ο οποίος, σημειωτέον -πέραν των εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων που περιλαμβάνει-, ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, κατατάσσει τον Κλάδο αυτόν στον μεγαλύτερο εργοδότη της Χώρας.   

Ενώ η Κυβέρνηση έχει στα χέρια της εδώ και καιρό συγκεκριμένες προτάσεις-μέτρα από τη θεσμική εκπροσώπηση του Κλάδου της Εστίασης, τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο κ. Πρωθυπουργός δεν αγγίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του Κλάδου».

Όπως προσθέτει η ΟΕΒΕΛ, «σε αυτήν την ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα και δυσμενέστατο περιβάλλον που οι επιχειρήσεις της Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας κινδυνεύουν από λουκέτα, ο Κλάδος επιδιώκει την ανάδειξη του προβλήματος βιωσιμότητας που θα οδηγήσει με βεβαιότητα στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα.

Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η απάντηση του Κλάδου θα δοθεί την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, στην πανελλαδική κινητοποίηση “ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ”, όπου με ευθύνη των κατά τόπους Σωματείων, οι ιδιοκτήτες θα παραδίδουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους, με σκοπό αυτά να παραδοθούν το συντομότερο, μετά σχετικού Ψηφίσματος, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη Σπάρτη, με πρωτοβουλία και ευθύνη του «Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης», η παράδοση των “ΚΛΕΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ” από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων της Σπάρτης και της Λακωνίας θα πραγματοποιηθεί στην  Κεντρική Πλατεία Σπάρτης την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, από ώρα 13:00 έως 16:00.

Η Ομοσπονδία μας, στέκεται αλληλέγγυα στο Σύλλογο μέλος της, καθώς, στους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές».

Καταλήγοντας, η ΟΕΒΕΛ, καλεί «τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων της Εστίασης και των συναφών επαγγελμάτων, τηρουμένων ευλαβικά των μέτρων και των περιορισμών για τη μη διάδοση του covid-19, καθώς και των οδηγιών του Συλλόγου, να συμβάλλουν για την επιτυχία αυτής της πρωτότυπης δράσης».

- Πληροφορίες: 27310 83608 (ώρες: 09:00 – 13:00)      
- Τηλέφωνο προέδρου Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης Β.  Τσαρούχα: 6945 068370                                                                                
- Τηλέφωνο γ. γραμματέα Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης Γ.  Γκουβάτσου: 6972 203970

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia