Το δικό σας σχόλιο: Τελικά δεν είναι αυτονόητο

Πέμπτη, 11 Φεβρουάριος 2021 07:33 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το δικό σας σχόλιο: Τελικά δεν είναι αυτονόητο

Περιηγούμενη στην ιστοσελίδα του Λακωνικού Τύπου διάβασα ένα άρθρο του κ. Αθανασίου Στρίκου με τίτλο «Σεξουαλική Παρενόχληση» που δημοσιεύτηκε την 1-2-2021. Όταν ολοκλήρωσα την ανάγνωση και ευρισκόμενη σε κατάσταση σοκ με έπιασα να διερωτώμαι πώς γίνεται τέτοιες απόψεις να εκφράζονται απροκάλυπτα και δημόσια.

Για να μην παρεξηγηθώ, θέλω να καταστήσω σαφές πως είμαι υπέρ της ελευθερίας του λόγου, υπέρ της ελευθεροτυπίας, υπέρ του πλουραλισμού, της πολυφωνίας, αλλά αυτή η φωνή ηχούσε πολύ «παράφωνα» στα αυτιά μου. 

Όταν το σκέφτηκα λίγο πιο ψύχραιμα και αφού ξεπέρασα το αρχικό σοκ  ήρθε η πικρή συνειδητοποίηση ότι τέτοιου είδους απόψεις που μπορούν να χαρακτηριστούν έως και επικίνδυνες μέχρι και σήμερα δεν  έχουν εξαλειφθεί. Να που τελικά πρέπει να αφυπνιστούμε και να αντιληφθούμε ότι κάποιες βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις τέτοιου περιεχομένου παραμένουν σε ένα μικρό -ελπίζω- κομμάτι της κοινωνίας. 

Ο αρθρογράφος μας λέει εν ολίγοις και μεταξύ άλλων ότι για τη σεξουαλική παρενόχληση ευθύνονται οι ξετσίπωτες γυναίκες που κυκλοφορούν ημίγυμνες μπροστά στους άνδρες με μοναδικό σκοπό να τους προκαλέσουν και μετά τους αφήνουν «στα κρύα του λουτρού». 

Ότι αν αυτός βρισκόταν στη θέση δικαστή ή ενόρκου και έφερναν μπροστά του έναν βιαστή πρώτα θα του έλεγε μπράβο, μετά θα τον αθώωνε και θα του έλεγε όμως να μην το ξανακάνει. 

Ότι τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης δεν είναι οι γυναίκες, αλλά οι άντρες που βλέπουν γύρω τους αιθέριες υπάρξεις, αποκαλυπτικά ντυμένες που τους προκαλούν διαρκώς αλλά δεν μπορούν να τις έχουν.   

Ότι δικαίως οι παλαιοί έλεγαν ότι η γυναίκα είναι μπαρούτι κοντά στη φωτιά και πολύ καλά έκαναν που τις είχαν περιορισμένες. Ότι αυτό το κίνημα που γιγαντώνεται αυτές τις μέρες και που ξεσκεπάζονται υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο του αθλητισμού και της τέχνης δημιουργήθηκε για να διογκωθεί η πραγματικότητα και να κάνουν οι βακέτες (ερμ: 1. Δέρμα από ενήλικα βοοειδή που χρησιμοποιείται για την κατασκευή δερμάτινων ειδών 2. Η πόρνη, η πουτάνα στην Αγρινιώτικη Διάλεκτο) αισθητή την παρουσία τους. Ότι πάμε να ποινικοποιήσουμε το φλερτ. 

Διαπιστώνω, λοιπόν, με θλίψη, ότι δεν είναι αυτονόητο για όλους ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι περιορισμένες γιατί είναι εξίσου ικανές, ευφυείς και εργατικές με τους άντρες και πλέον, εκτός από την ευλογία της μητρότητας και την ευθύνη της συντήρησης του νοικοκυριού, παράλληλα καταφέρνουν με επιτυχία να είναι επιστήμονες, τεχνίτριες, καλλιτέχνες, έμποροι, αστυνομικοί, αξιωματικοί, αγρότισσες, επιχειρηματίες, υπουργοί, πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Δημοκρατίας. 

Δεν είναι αυτονόητο ότι μεταξύ του φλερτ και της σεξουαλικής παρενόχλησης υπάρχει μια φαρδιά, κατακόκκινη γραμμή που τα καθιστά εντελώς διακριτές μεταξύ τους έννοιες. Το φλερτ είναι η εκδήλωση ερωτικής συμπάθειας με συμπεριφορές που φανερώνουν το ενδιαφέρον ενός προσώπου προς κάποιο άλλο με σκοπό τη σύναψη ερωτικής σχέσης ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ, ενώ η σεξουαλική παρενόχληση είναι οποιαδήποτε, λεκτική, μη λεκτική ή σωματική συμπεριφορά ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ που αποσκοπεί ή έχει ως αποτέλεσμα ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ. 

Δεν είναι αυτονόητο ότι θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης είναι τόσο γυναίκες όσο και άντρες και την αποκλειστική ευθύνη την φέρει ο θύτης. Καμία συμπεριφορά του θύματος δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις πράξεις του θύτη.

Δεν είναι αυτονόητο ότι η συναίνεση δεν έχει την παραμικρή σχέση με το μήκος της φούστας του θύματος. Ότι όσο κοντό και αν είναι το μίνι και όσο αβυσσαλέο κι αν είναι το ντεκολτέ  το «όχι» σημαίνει πάντα «όχι» και ότι το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι κατοχυρωμένα από το άρθρο 5 του Συντάγματος και πρέπει να είναι απαραβίαστα. Ότι η γενετήσια αξιοπρέπεια του ανθρώπου προστατεύεται από τον Νόμο. 

Δεν είναι αυτονόητο ότι ο καθένας και η καθεμία μπορεί να καταγγείλει τις προσβολές στη γενετήσια αξιοπρέπεια του που υπέστη όποτε είναι ψυχικά έτοιμος και δεν το κάνει για να καρπωθεί οφέλη αλλά για να καθαρίσει την ψυχή του από ό,τι τον βαραίνει, για να τιμωρηθεί ποινικά ο δράστης αν δεν έχει παραγραφεί το αδίκημα και για να προλάβει παρόμοιες αξιόποινες πράξεις, ώστε να μην συμβούν και σε άλλους. Ότι τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης δεν πρέπει να φοβούνται και να κρύβουν τα τραύματά τους -ψυχικά και σωματικά- στο πίσω μέρος της ντουλάπας, πρέπει να βγαίνουν μπροστά και να μιλάνε.

Δεν είναι αυτονόητο ότι κάθε φορά που αναφερόμαστε στις γυναίκες αναφερόμαστε στις μητέρες, τις κόρες και τις αδελφές του κόσμου όλου.
Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι αυτονόητα για όλους, αλλά εμείς θα είμαστε εδώ για να τα λέμε ξανά και ξανά με φωνή στεντόρεια, μέχρι να καταστούν αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα.

Σπάρτη, 5-2-2021
Μαριαλένα Λιαπάκου
Δικηγόρος

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia