Τρία χρόνια αρχιερατικής διακονίας για τον Μητροπολίτη Μάνης

Τον Φεβρουάριο του 2018 χειροτονήθηκε ο κ. Χρυσόστομος Γ΄

Τετάρτη, 10 Φεβρουάριος 2021 16:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τρία χρόνια αρχιερατικής διακονίας για τον Μητροπολίτη Μάνης

Τρία χρόνια αρχιερατικής διακονίας, αγάπης και προσφοράς συμπληρώθηκαν την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 για τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο Γ΄, ο οποίος το 2018 διαδέχθηκε τον αοίδιμο Μητροπολίτη κυρό Χρυσόστομο Β΄. Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, ο Ποιμενάρχης έχει να επιδείξει πολύτιμο και πολύπλευρο έργο στην τοπική κοινωνία της Μάνης, ενώ τα κηρύγματα και οι παρεμβάσεις του αποτελούν πηγή πνευματικής τροφής για τους πιστούς, αλλά και αφορμή για κοινωνικό προβληματισμό και σκέψη.

Ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος, κατά κόσμον Χρήστος Παπαθανασίου, χειροτονήθηκε την Τετάρτη 10/02/18 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμο Β´, παρουσία πολλών αρχιερέων, κληρικών και πλήθους κόσμου.

Ο κ. Χρυσόστομος Γ΄ διετέλεσε ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ενώ εκλέχθηκε από την Ιερά Σύνοδο  με  61 ψήφους, έναντι του πρωτοσυγκέλλου της Μητρόπολης Μάνης, πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη Συμεών Λαμπρινάκου, ο οποίος είχε λάβει 18 ψήφους.

Λίγα λόγια για τον Μητροπολίτη Μάνης
Ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Φεβρουαρίου 1950.

Φοίτησε στη Νομική Σχολή και ακολούθως στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Είναι διδάκτωρ Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου.

Χειροτονήθηκε διάκονος στις 20 Φεβρουαρίου 2000 και πρεσβύτερος στις 28 Μαΐου 2000 από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο, λαμβάνοντας το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη. Έκτοτε, έως της εκλογής του σε Μητροπολίτη, υπηρέτησε ως τακτικός ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, γενικότερα. Παράλληλα, από την εις πρεβύτερον χειροτονία του έως της εκλογής του, ήταν ιερατικός υπεύθυνος των Αρσακείων Σχολείων του Ψυχικού. Διηύθυνε το περιοδικό «Τόλμη» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπήρξε παραγωγός στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και της «Πειραϊκής Εκκλησίας». Διετέλεσε, ακόμα, ειδικός γραμματέας του Ορθοδόξου Χριστιανικού Συλλόγου «Ανάπλασις», μέλος της «Εταιρείας των Φίλων του Λαού», της Χριστιανικής Ενώσεως Επιστημόνων και του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Από τις 21 Μαΐου 2010, με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Β' ανέλαβε διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιεπισκόπου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, θέση την οποία διατήρησε έως της εκλογής του σε Μητροπολίτη.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2018 εξελέγη Μητροπολίτης Μάνης από την Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 10 Φεβρουαρίου 2018 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμο Β´, συλλειτουργούντων ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ενθρονίστηκε στο Γύθειο στις 28 Μαρτίου 2018, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, μεγάλου αριθμού μητροπολιτών και επισκόπων, τοπικών αρχών, κλήρου και λαού.

Έχει συγγράψει σημαντικό αριθμό βιβλίων και μελετών, ενώ έχει λάβει μέρος σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών