«Εισπλέει» στην Πελοπόννησο ο αλιευτικός τουρισμός

Πως μπορεί να αξιοποιηθεί η ακτογραμμή της Περιφέρειας - Σε σύσκεψη συμμετείχαν μέλη αλιευτικών συλλόγων της Λακωνίας

Παρασκευή, 12 Φεβρουάριος 2021 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Εισπλέει» στην Πελοπόννησο ο αλιευτικός τουρισμός

Η προοπτική αξιοποίησης του αλιευτικού τουρισμού ως εργαλείου προβολής και ανάπτυξης των περιοχών της Πελοποννήσου συζητήθηκε σε διαδικτυακή τεχνική σύσκεψη που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την υποστήριξη της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, στο πλαίσιο υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης για την πράξη «Καμπάνια Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αλιευτικό Τουρισμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Οι συνθήκες θεωρούνται ευνοϊκές για το συγκεκριμένο είδος τουρισμού, καθώς έχει ολοκληρωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας, το οποίο μέχρι και το 2015 δεν επέτρεπε στους επαγγελματίες αλιείς να χρησιμοποιούν τα σκάφη τους για επίδειξη τρόπων αλιείς και για ψάρεμα σε ενδιαφερόμενους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Μαρίνης Μπερέτσος, καθώς και πρόεδροι-μέλη των αλιευτικών συλλόγων:  ΠΕ Αρκαδίας-Αλιευτικός Σύλλογος Τυρού, ΠΕ Κορινθίας-Αγροτικός Αλιευτικός Σύλλογος Επαγγελματιών Ψαράδων Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης «Ο Άγιος Σώστης»,  ΠΕ Λακωνίας-Αλιευτικός Σύλλογος Γυθείου «Ο Λακωνικός κόλπος», Αλιευτικός Σύλλογος Μονεμβάσιας–Νεάπολης και ΠΕ Μεσσηνίας-Αγροτικός Αλιευτικός Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Καλαμάτας.

Την επιμέλεια της παρουσίασης του θέματος του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα είχε ο Γεώργιος Λουρδής, συνεργάτης της «Fishing Trips», ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες.

Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση της αλιευτικής κοινότητας για την αξιοποίηση του αλιευτικού τουρισμού, μιας μορφής τουρισμού που αναπτύσσεται παγκόσμια και στην λεκάνη της Μεσογείου Θάλασσας. Παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι τόσο η ποικιλομορφία της ακτογραμμής, το ενδιαφέρον που αφορά στην οικονομική αυτή δραστηριότητα και η επιθυμία γνωριμίας με το θαλάσσιο περιβάλλον, είναι παράμετροι που μπορούν να αναπτύξουν ένα νέο προϊόν και να αναδείξουν την παράκτια ζώνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως προορισμό αξίας.

Υποστηρίζοντας ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης του αλιευτικού τουρισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα θα οργανώσουν το επόμενο διάστημα -δεδομένων και των συνθηκών- εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και παρότρυνσης των αλιέων για την ενασχόλησή τους με τον αλιευτικό τουρισμό. Θα γίνει ενημέρωση της αλιευτικής κοινότητας για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τη διαδικασία αδειοδότησης και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις έκδοσης νόμιμης άδειας αλιευτικού τουρισμού, καθώς  και τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται.

Περί αλιευτικού τουρισμού
Στον δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρονται για τον αλιευτικό τουρισμό τα εξής:
1. O αλιευτικός τουρισμός αποτελεί μορφή εναλλακτικού τουρισμού και προσδιορίζεται με την ανάδειξη και αξιοποίηση της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, δραστηριοτήτων με πλούσια στοιχεία παραδοσιακού χαρακτήρα, όσον αφορά τη απασχόληση και τα χρησιμοποιούμενα μέσα, αλλά και στοιχεία του υδάτινου περιβάλλοντος και της υδρόβιας ζωής.
2. Ειδικότερα, ως αλιευτικός τουρισμός ορίζεται:
α) η επίδειξη μεθόδων αλιείας
β) η επίδειξη μεθόδων εκτροφής και καλλιέργειας υδρόβιων οργανισμών
γ) η επίδειξη αλιευτικών μέσων και εργαλείων
δ) η ανάδειξη του αλιευτικού πλούτου και της βιοποικιλότητας των υδάτινων οικοσυστημάτων
ε) η ανάδειξη του τρόπου ζωής αλιευτικών κοινοτήτων
3. Ο αλιευτικός τουρισμός αναπτύσσεται στο σύνολο των υδάτων της Χώρας, θαλάσσιων, λιμναίων, ποτάμιων, λιμνοθαλάσσιων, όπου ασκείται αλιεία, καλλιέργεια και εκτροφή υδρόβιων οργανισμών μπορεί να διεξάγεται και με την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων και εντάσσεται στους τρόπους εκμετάλλευση των εν λόγω υδάτων.
4. Σε προγράμματα αλιευτικού τουρισμού μπορούν να ενταχθούν επαγγελματίες αλιείς, με όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται με Κοινή Απόφαση του Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών.
5. Για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την άσκηση του αλιευτικού τουρισμού σε περιοχές ιχθυοτροφικών εκμεταλλεύσεων απαιτείται έγκριση της αδειοδοτούσας την ιχθυοτροφική εκμετάλλευση, αρχής.
6. Επιτρέπεται μετά από σχετική άδεια η παραλαβή επιβατών, με σκοπό τον αλιευτικό τουρισμό από επαγγελματικά σκάφη αλιείας.
7. Η παραλαβή επιβατών από επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη μόνον για θαλάσσια εκδρομή ή θαλάσσιο λουτρό, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 του ν. 2743/1999 (ΦΕΚ Α΄ 211) δεν επιτρέπεται.
8. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Πολιτισμού και Τουρισμού και κάθε άλλου συναρμόδιου Υπουργού, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.
9. Οι παραβάτες των διατάξεων του παρόντος άρθρου τιμωρούνται με τις διοικητικές ποινές που προβλέπει το άρθρο 11 του ν.δ 420/1970 (ΦΕΚ 27Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 1740/1987 (ΦΕΚ 221Α΄) και την παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 2040/1992 (ΦΕΚ 70Α΄).

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia