Ανοδικά το ελαιόλαδο σε περιοχές της Λακωνίας

Στα 3,10 ευρώ διέθεσε προϊόν ο Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης - Οι εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή

Παρασκευή, 12 Φεβρουάριος 2021 08:19 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανοδικά το ελαιόλαδο σε περιοχές της Λακωνίας

Διατηρείται η τάση ανόδου της τιμής στο ελαιόλαδο, καθώς μία από τις τελευταίες εμπορικές πράξεις άγγιξε τα 3,10 ευρώ και, μάλιστα, έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες στη νότια Λακωνία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΑγροΤύπος», συμφωνία για  πώληση φετινού έξτρα παρθένου ελαιολάδου έκλεισε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Δ. Μονεμβασίας που διέθεσε προϊόν στην τιμή των 3,10 ευρώ το κιλό, η οποία αφορά καθαρά στον παραγωγό. Μάλιστα, το ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται αρίστης οξύτητας (0,18%) χωρίς οποιοδήποτε ίχνος υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων. Κατά τον εκπρόσωπο του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης, Γιάννη Λάγγη, «υπάρχει ακόμα διαθεσιμότητα σε ελαιόλαδο φετινής εσοδείας γύρω στους 500 τόνους, ζήτηση επίσης υπάρχει, ενώ από το εξωτερικό τα καλά έλαια πληρώνονται γύρω στα 3 ευρώ το κιλό».

Επισημαίνεται πως η παραγωγή του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης ανέρχεται φέτος σε 940 τόνους περίπου. Θετική είναι η εικόνα στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου των Μολάων όπου η παραγωγή είναι αυξημένη, σύμφωνα με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μολάων-Πακίων.

Την ίδια ώρα, στην Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας (ΚΑΣΕΛΛ) ΑΕ προχωρούν σε αποτίμηση της χρονιάς. Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας, Νίκος Γραμματικάκης, δήλωσε στην «Ύπαιθρο Χώρα» πως «οι ποσότητες δείχνουν λίγο πιο πάνω από την περσινή χρονιά», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο οι τιμές είναι βελτιωμένες κατά 15% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, καθώς από 2,50-2,60, φέτος άγγιξαν τα 2,90-3 ευρώ.

Σε γενικό πλαίσιο, όπως αναφέρει το olivenews.gr, στη Λακωνία και στην Κρήτη οι τιμές του ελαιολάδου διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 2,70–2,75 ευρώ, ενώ πλησιάζουν ή και ξεπερνούν τα 2,90 ευρώ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Αντίθετα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», ο καύσωνας του Μαΐου του 2020 έπληξε σημαντικά την παραγωγή στον Δήμο Ανατολικής Μάνης. Ενδεικτικό είναι πως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας παρήγαγε φέτος μόνο 160-170 τόνους ελαιολάδου, εν αντιθέσει με τους 900 τόνους πέρυσι, με τη μείωση να αγγίζει σε ποσοστό το 80%.

Ελιά Καλαμών
Σε ό,τι αφορά την ελιά Καλαμών, στα τέλη Ιανουαρίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός  Πετρίνας διέθεσε 60,5 τόνους φετινής εσοδείας του, με μέσο όρο τιμής στα 1,10 ευρώ το κιλό. Όπως δήλωσε μιλώντας στον «ΑγροΤύπο», ο διαχειριστής του συνεταιρισμού, Παναγιώτης Πουλάκος, η πώληση έγινε σε «σαφώς υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες στην αγορά». Μάλιστα, για το προϊόν υπήρξαν επτά διαφορετικές προτάσεις αγοράς, γεγονός που αποδεικνύει την υψηλή ζήτηση, εν μέσω πανδημίας. Οι ελιές, σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο «ήταν εξαιρετικής ποιότητας και πεντακάθαρες, καθώς προηγήθηκε και ανάλυση από το χημείο».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών