Απορρίπτουν το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

Αντιδράσεις από αγρότες Πελοποννήσου και παραγωγούς Λακωνίας στις αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο νόμου - «Θα σημάνει τον “θάνατο” χιλιάδων μικροπαραγωγών»

Τετάρτη, 17 Φεβρουάριος 2021 07:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απορρίπτουν το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

Εναντιώνεται το Διοικητικό Συμβούλιο της Oμοσπονδίας Aγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου στο σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για τις λαϊκές αγορές. Με ανακοίνωσή του καταγγέλλει και απαιτεί «να αποσυρθεί τώρα το αντιλαϊκό νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές που έφερε σε διαβούλευση η κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας ότι -εάν ψηφιστεί- «τότε θα σημάνει το “θάνατο” χιλιάδων μικροπαραγωγών». Ειδικότερα, όπως τονίζει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, την ίδια ώρα που η πανδημία έχει πλήξει στο έπακρο τους αγροτοπαραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι βιοπαλαιστές και βλέπουν την παραγωγή τους να μένει αδιάθετη και το εισόδημά τους να μειώνεται ραγδαία, η κυβέρνηση φέρνει το “κερασάκι στην τούρτα”, με το νέο νομοσχέδιο, το οποίο αν ψηφιστεί στη Βουλή, θα σημάνει το “θάνατο” χιλιάδων μικροπαραγωγών».

Στην ίδια γραμμή, κατά των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών μέσω του σχετικού νομοσχεδίου, τάσσεται και το ΔΣ του Συλλόγου Παραγωγών και Πωλητών Λαϊκών Αγορών Λακωνίας (ΓΑΙΑ).

Ομοσπονδία Αγροτικών
Συλλόγων Πελοποννήσου:
«Η διαχείριση των λαϊκών δίνεται σε ΣΔΙΤ»
Όπως ισχυρίζεται η Ομοσπονδία, «στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και μεγαλέμπορων προβλέπεται:
1. Η διαχείριση των λαϊκών αγορών να δοθεί σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ).
2. Να επιτραπεί σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές και να δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς.
3. Κάθε 3 χρόνια να βγάζουν στο σφυρί τις θέσεις με πλειστηριασμό.
4. Η κατάργηση των επιτροπών λαϊκών αγορών.
5. Η εξαίρεση των εκπροσώπων των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις».
  Όπως προσθέτουν οι αγροτικοί σύλλογοι της Πελοποννήσου, «ουσιαστικά οι μεγάλες επιχειρήσεις θα κάνουν κουμάντο στις λαϊκές αγορές, αυτές θα μπορούν να τις ελέγχουν και με τη διαχείριση με τους μεγαλύτερους και κεντρικούς πάγκους, ασκώντας άμεσα αφόρητη πίεση σε όποιον μικρομεσαίο παραγωγό αντέξει, για όσο αντέξει.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, καλεί όλους τους βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγούς και τους συνάδελφους πωλητές, να μην υποκύψουν και να πάρουν θέση στον αγώνα, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και μια σειρά από μέτρα στήριξης -από το κράτος- για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός μας».

Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει: «Να παλέψουμε οργανωμένα για τα δικαιώματα και τη δουλειά μας διεκδικώντας:
- Επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
- Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- Κατάργηση ΕΝΦΙΑ Μείωση των έμμεσων φόρων. Αφορολόγητο
πετρέλαιο στους αγρότες. Φθηνό αγροτικό ρεύμα. Κατάργηση ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια.
- Συμψηφισμός των οφειλών από ασφάλιστρα, με τις εκάστοτε αποζημιώσεις. Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια.
- Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
- Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Σύλλογος Παραγωγών & Πωλητών
Λαϊκών Αγορών Λακωνίας:
«Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα κάνουν κουμάντο»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών και Πωλητών Λαϊκών Αγορών Λακωνίας (ΓΑΙΑ) κ. Σταύρος Λιακάκος τονίζει: «Ουσιαστικά οι μεγάλες επιχειρήσεις θα κάνουν κουμάντο στις λαϊκές αγορές. Θα ελέγχουν την αγορά με μεγαλύτερους και κεντρικούς πάγκους, ασκώντας μεγάλη πίεση σε όποιο μικροπαραγωγό για όσο αντέξει, καταργώντας έτσι την αυτονομία του και το κοινωνικό χαρακτήρα της δραστηριότητάς του.
• Για εμάς είναι κόκκινη γραμμή η διατήρηση της φιλοσοφίας και του κοινωνικού χαρακτήρα των λαϊκών αγορών.
• Εμείς δεν έχουμε ανάγκη χρηματοδότησης. Με το ημερήσιο δικαίωμα που πληρώνουμε είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι και δεν επιβαρύνουμε το κράτος.

Σημειώνουμε ότι το καθεστώς που ισχύει είναι πρόσφατο και ψηφισμένο από τη ΝΔ.

Η κυβέρνηση έχει τις κρατικές υπηρεσίες που μπορεί να ελέγχει και να εγγυάται τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, και η διαχείριση από εταιρείες θα φέρει μεγάλη αναστάτωση και διάλυση του χαρακτήρα των λαϊκών αγορών», καταλήγει ο κ. Λιακάκος.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών