Προχωρά το έργο σταθεροποίησης των βράχων στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς

Παρασκευή, 19 Φεβρουάριος 2021 08:15 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προχωρά το έργο σταθεροποίησης των βράχων στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς

Σειρά σημαντικών αποφάσεων έλαβε την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου το ΔΣ του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συνεδρίασε υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Μεταξύ άλλων, το Περιφερειακό Ταμείο, ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Δήμου Μονεμβασίας και του Περιφερειακού Ταμείου για έργο που αφορά τα μέτρα σταθεροποίησης των βραχωδών πρανών του κάστρου της Μονεμβασιάς, συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ.

Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στη μελέτη του έργου αφορούν καθαιρέσεις επικρεμάμενων βραχωδών τεμαχών, κατασκευές λιθοδομών, σταθεροποίηση μεγάλων τεμαχών με χρήση παθητικών αγκυρίων, τοποθέτηση μεταλλικού πλέγματος καθώς επίσης και τοποθέτηση βραχοπαγίδων. Επιπλέον οι μελετητές έχουν προβλέψει να τοποθετήσουν ειδικά όργανα παρακολούθησης, για την παρακολούθηση του ρυθμού μετακίνησης μεγάλων τεμαχίων βράχων.

Με την υλοποίηση του έργου, θα αντιμετωπιστεί το χρόνιο σοβαρό πρόβλημα αστάθειας των βραχωδών πράνων στο χώρο του Κάστρου της Μονεμβασιάς, με αποτέλεσμα την προστασία του μοναδικού αυτού πολιτιστικού μνημείου από τις καταπτώσεις βράχων.

Επιπλέον θα υπάρξει βελτίωση και διεύρυνση της προστασίας των συνολικά 6.000 κατοίκων και επισκεπτών καθώς επίσης και των περιουσιών από τις φυσικές καταστροφές.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών