Η Βιβλιοθήκη της ΙΜΜΣ στο δίκτυο Εκκλησιαστικών και Θεολογικών Βιβλιοθηκών

Παρασκευή, 19 Φεβρουάριος 2021 15:10 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Βιβλιοθήκη της ΙΜΜΣ στο δίκτυο Εκκλησιαστικών και Θεολογικών Βιβλιοθηκών

Η Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης συμμετείχε στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση εκκλησιαστικών και θεολογικών βιβλιοθηκών που υλοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου.

Η εκδήλωση πραγματώθηκε με πρωτοβουλία του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδας, το οποίο σε συνεργασία με την Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης αποβλέπει στη σύσταση ενός δικτύου σύμπραξης εκκλησιαστικών βιβλιοθηκών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση διαφόρων ζητημάτων στο πλαίσιο της αποστολής τους.

Χαιρετισμούς πηγαίους απηύθυναν ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, ηγούμενος της  Ι. Μονής Πεντέλης και διευθυντής του Διορθόδοξου  Κέντρου και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, μέλος της  εφορείας της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης.

Ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές εισηγήσεις ανέπτυξαν εκπρόσωποι από τις Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Μονής Παρακλήτου Ωρωπού, της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,  της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, της Ιεράς  Μητροπόλεως Φθιώτιδος, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής (Αρχιεπισκοπή Κύπρου).

Τα θέματα, που με αξιοσημείωτη σαφήνεια αναλύθηκαν  στην εν λόγω ομήγυρη  αφορούσαν την έννοια του Δικτύου Βιβλιοθηκών, με έμφαση στην οργάνωση και τους σκοπούς του, που έχουν ως πυρήνα την εκπλήρωση των πνευματικών αναγκών των χριστιανών στο πλαίσιο ενός σύνθετου και απαιτητικού κοινωνικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, επισημάνθηκε η συμβολή του συνεργατικού δικτύου εκκλησιαστικών-θεολογικών βιβλιοθηκών σε ζητήματα όπως η οργάνωση των  συλλογών με  επιστημονικές μεθόδους, η  επαφή με την κοινωνία και η συνεχής κατάρτιση του  προσωπικού.

Θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν στους συντελεστές και διοργανωτές αυτής της συνάντησης, τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, τον κ. Σέργιο Βοΐλα και την κ. Ειρήνη Γρυπαίου, επιστημονικούς συνεργάτες του Διορθόδοξου Κέντρου.

Η πρώτη αυτή προσπάθεια υπήρξε πολλαπλώς γόνιμη, ενώ τέθηκαν οι βάσεις για την επόμενη συνάντηση εργασίας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών