Πάνω από 34 εκ. ευρώ η Επιστρεπτέα Προκαταβολή στη Σπάρτη

Τα επιμέρους ποσά πιστώθηκαν σε περισσότερα από 6.000 ΑΦΜ

Πέμπτη, 25 Φεβρουάριος 2021 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πάνω από 34 εκ. ευρώ η Επιστρεπτέα Προκαταβολή στη Σπάρτη

Με 6,8 δισ. ευρώ ενισχύθηκαν συνολικά 544.591 μοναδιαίοι Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) σε όλη τη χώρα, από τους πέντε κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών. Οι παραπάνω πιστώσεις αντιστοιχούν κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο αναλυτικός πίνακας ανά ΔΟΥ φανερώνει πως περισσότερα ποσά έχουν πιστωθεί στη ΦΑΕ Αθηνών, αλλά και στις Εφορίες Ηρακλείου, Ρόδου, Αθηνών, Χανίων και Θήρας. Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσά πιστώθηκαν από τις Εφορίες Άμφισσας, Γρεβενών και Καρπενησίου.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως για λόγους ενημέρωσης και πλήρους διαφάνειας, κοινοποιεί αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τους 5 πρώτους κύκλους του χρηματοδοτικού εργαλείου στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Επισημαίνει πως  στα στοιχεία που παρατίθενται, αποτυπώνονται αναλυτικά, ανά ΔΟΥ, το ύψος των χρηματοδοτήσεων που έχουν χορηγηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων οι οποίοι τις έλαβαν, σε κάθε κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ξεχωριστά, αλλά και αθροιστικά στους 5 πρώτους κύκλους. «Η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας, με τον βέλτιστο τρόπο, τα εγχώρια και ευρωπαϊκά διαθέσιμα εργαλεία και πόρους, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών και ταμειακών δυνατοτήτων της χώρας, στηρίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας ώστε να ξεπεράσει την πρωτοφανή αυτή δοκιμασία με τις ελάχιστες δυνατές συνέπειες» επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών.

Η εικόνα της Επιστρεπτέας στη Σπάρτη
Στην περίπτωση της Σπάρτης στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) της περιοχής πιστώθηκαν συνολικά ποσά ύψους 34.104.007,43 ευρώ σε 6.354 μοναδιαίους Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου.

Αναλυτικότερα, η κατανομή ανά κύκλο στη Σπάρτη:
- 1η Επιστρεπτέα Προκαταβολή: 2.992.437,75 ευρώ σε 353 ΑΦΜ
- 2η Επιστρεπτέα Προκαταβολή: 4.260.025,36 ευρώ σε 483 ΑΦΜ
- 3η Επιστρεπτέα Προκαταβολή: 3.919.364,13 ευρώ σε 415 ΑΦΜ
- 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή: 15.008.462,4 ευρώ σε 5.475 ΑΦΜ
- 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή: 7.923.717,79 ευρώ σε 4.087 ΑΦΜ

Αφορολόγητο το μη επιστρεπτέο τμήμα
Εξάλλου, αφορολόγητο θα είναι το μη επιστρεπτέο τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» στον ΑΝΤ1.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αναπληρωτής υπουργό Οικονομικών, η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι αφορολόγητη και μάλιστα δεν απαιτείται για αυτό η ψήφιση σχετικής διάταξης στη Βουλή. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα χαριστεί σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα είναι αφορολόγητο.

Τι είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή
και ποιους αφορά
Η Δράση «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. € συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία – ΕΠΑνΕΚ, με πόρους της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (900,00 εκ. €) και με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), καθώς και από τον τακτικό προϋπολογισμό.

H «Επιστρεπτέα Προκαταβολή», είναι η ενίσχυση η οποία χορηγείται σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου, που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού και η οποία επιστρέφεται, εν όλω ή εν μέρει, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Η ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Δικαιούχος, που χορηγεί την ενίσχυση είναι η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του Υπουργείου Οικονομικών η οποία με την υποστήριξη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θα μεριμνήσει για την μεταβίβαση των απαιτούμενων πόρων στους άμεσα ωφελούμενους.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών