Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Λακωνίας για επέτειο ίδρυσης ΕΠΟΝ

Πέμπτη, 25 Φεβρουάριος 2021 14:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Λακωνίας για επέτειο ίδρυσης ΕΠΟΝ

Εβδομήντα οκτώ χρόνια από την ίδρυση της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ) συμπληρώθηκαν φέτος και το τοπικό παράρτημα Λακωνίας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) κάνει αναφορά στη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Συγκεκριμένα: «Στις 23 Φλεβάρη του 1943, πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση της ΟΚΝΕ, της νεολαίας του ΚΚΕ, σύσκεψη οργανώσεων νεολαίας που κατέληξε στην απόφαση ίδρυσης της ΕΠΟΝ με χαρακτήρα εθνικοαπελευθερωτικό, αντιφασιστικό, προοδευτικό, αντιπολεμικό, φιλειρηνικό. Η δράση της αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία της ελληνικής νεολαίας.

Με βάση οργανωτικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου 1944, η ΕΠΟΝ στην Πελοπόννησο είχε 64.475 μέλη, από αυτά 17.678 κορίτσια.

Ειδικότερα στη Λακωνία η ΕΠΟΝ στην ίδια χρονική περίοδο είχε 10.370 μέλη, από τα οποία 2.248 κορίτσια και 2.324 αετόπουλα (μικρότερες ηλικίες). Δεκάδες μέλη της έπεσαν στην πάλη κατά του κατακτητή και των ντόπιων συνεργατών του».

Τι ήταν η ΕΠΟΝ
Η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ) ήταν οργάνωση νέων που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 23 Φεβρουαρίου 1943 και ήταν μέλος του Εθνικού  Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ). Ιδρύθηκε από αντιπροσώπους πολιτικών και αντιστασιακών οργανώσεων νέων της εποχής (Αγροτική Νεολαία Ελλάδος, Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Εργατοϋπαλληλική Νεολαία, Ενιαία Μαθητική Νεολαία, Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης, Θεσσαλικός Ιερός Λόχος, Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία, Λεύτερη Νέα, Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος, Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδος, Φιλική Εταιρεία Νέων, Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων ΕΑΜΝ Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Εθνικό Συμβούλιο των φίλων της νέας γενιάς). Στο ιδρυτικό κείμενο αυτοπροσδιορίζεται ως οργάνωση εθνικοαπελευθερωτική, αντιφασιστική-προοδευτική, αντιπολεμική-φιλειρηνική.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών