Η μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα στην Ιερά Μονή της Σπάρτης

Περιορισμένος ο αριθμός πιστών λόγω κορωνοϊού

Δευτέρα, 08 Μάρτιος 2021 17:54 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα στην Ιερά Μονή της Σπάρτης

Τη μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων τιμά η Εκκλησία την Τρίτη 9 Μαρτίου. Όπως κάθε χρόνο, εορτάζει η φερώνυμη Ιερά Μονή του Πάρνωνα που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σπάρτη, στην ευρύτερη περιοχή Χρυσάφων.

Φέτος, λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, οι ιερές ακολουθίες θα τελεστούν παρουσία ιδιαίτερα περιορισμένου αριθμού πιστών. Υπενθυμίζεται πως ο νομός Λακωνίας βρίσκεται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου όπου: Η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας επιτρέπεται με αναλογία 1 άτομο ανά 25 τμ με ανώτατο όριο τα 9 άτομα.


Με ιστορία 716 ετών

Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, η οποία σώζεται μέσα στον σπηλαιώδη ναό του παλαιομονάστηρου, η Ιερά Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα Μεγαλομαρτύρων κτίστηκε το έτος 1305 επί βασιλείας του Αυτοκράτορος του Βυζαντίου Ανδρονίκου του πρεσβύτερου (1283-1328). Η μονή αποτέλεσε θεματοφύλακα των ελληνοχριστιανικών παραδόσεων κατά την Τουρκοκρατία, ενώ διαθέτει εκπληκτικά εκκλησιαστικά κειμήλια, όπως χειρόγραφα, εικόνες και σκεύη.

Το μοναστήρι είναι κτισμένο σε μία περιοχή με σπάνιο φυσικό κάλλος, η οποία διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για ησυχαστική ζωή, μία ζωή, που συγκινεί και εμπνέει τους μοναχούς. Πρόκειται για μία ολόκληρη μοναστική πολιτεία με κελιά για τους μοναχούς, διαδρόμους ανάμεσα στα κελιά, ναό (καθολικό), αποθήκες για τα τρόφιμα, τραπεζαρία των μοναχών («Τράπεζα») και άλλους μοναστηριακούς χώρους.

Σε απόσταση 15΄ βορειοανατολικά από τη νέα μονή βρίσκεται η παλαιά μονή, κτισμένη σε μια φυσική χαράδρα δίπλα στα ήρεμα νερά του χειμάρρου Σωφρόνη.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia