Σύγκρουση φορτηγών πλοίων στα ανοιχτά των Κυθήρων (ΦΩΤΟ)

Ρυμουλκήθηκαν σε όρμο της Ελαφονήσου

Τρίτη, 16 Μάρτιος 2021 14:41 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σύγκρουση φορτηγών πλοίων στα ανοιχτά των Κυθήρων (ΦΩΤΟ)

Ναυτικό ατύχημα σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 13 Μαρτίου στη θαλάσσια περιοχή 10 μίλια βορειοδυτικά των Κυθήρων όταν, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, συγκρούστηκαν δυο φορτηγά πλοία που έπλεαν στην περιοχή. Συγκεκριμένα στις 6:15΄ το πρωί, το σκάφος «KIVELI», με σημαία Λιβερίας και 24 άτομα πλήρωμα, κατέπεσε με την πλώρη στη μέση του φορτηγού «AFINA I», με σημαία Μάλτας και 18 άτομα πλήρωμα, χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί των επιβαινόντων ναυτικών.

Άμεσα ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κι ενεργοποιήθηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης των όμορων Λιμενικών Αρχών και στην περιοχή έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού,  τέσσερα παραπλέοντα πλοία και δύο λάντζες. Από τη σύγκρουση το πλοίο με σημαία Μάλτας που ήταν φορτωμένο με σιδηρομετάλλευμα και είχε προορισμό την Ισπανία, υπέστη ρήγμα και εισροή υδάτων. Το πλοίο με σημαία Λιβερίας που μεταφέρει λίπασμα με προορισμό τη Βουλγαρία, υπέστη υλικές ζημιές στην πλώρη. Πάντως, σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Μετά από μεγάλη επιχείρηση, την Κυριακή το απόγευμα τα δύο φορτηγά πλοία ρυμουλκήθηκαν συνοδεία ακόμα τεσσάρων ρυμουλκών πλοίων, μιας λάντζας, ενός αντιρρυπαντικού σκάφους του Λιμενικού και περιπολικού σκάφους του Λιμενικού και αγκυροβόλησαν στον όρμο της παραλίας «Λεύκη» της Ελαφονήσου. Σύμφωνα με τον Δ. Ελαφονήσου, τα εν λόγω πλοία βρίσκονται προσαραγμένα σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από την παραλία της Λεύκης και λιγότερο του μισού μιλίου από τον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου και πλαισιώνονται από σκάφη του Λιμενικού σώματος, λάντζες και ρυμουλκά. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η πόντιση φράγματος περιμετρικά των εν λόγω πλοίων, για προληπτικούς λόγους αποφυγής τυχόν ρύπανσης.

Τέθηκαν σε ετοιμότητα διατιθέμενα υλικά, μέσα απορρύπανσης και προσωπικό των όμορων Λιμενικών Αρχών για επέμβαση προς τυχόν αντιμετώπιση ρύπανσης.

Με μέριμνα των πλοιοκτητριών εταιριών, ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρία, η λήψη προληπτικών μέτρων, για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Παράλληλα, μετέβησαν σε ανωτέρω περιοχή, κατόπιν εντολής της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο διοικητής της 5ης Περιφερειακή Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και κλιμάκιο εξειδικευμένων στελεχών του Λιμενικού, της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων, προς επίβλεψη και συντονισμό ενεργειών που απαιτούνται.

φωτο: arxipelagos.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland