«Πηγή» άρδευσης των καλλιεργειών στους Μολάους (ΦΩΤΟ)

Μέσα από την επεξεργασία αστικών λυμάτων - Οι άξονες του έργου που υλοποιεί ο Δ. Μονεμβασίας

Πέμπτη, 08 Απρίλιος 2021 07:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Πηγή» άρδευσης των καλλιεργειών στους Μολάους (ΦΩΤΟ)

Σε φάση ολοκλήρωσης έχει εισέλθει η εκτέλεση του έργου αναβάθμισης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), που υλοποιεί ο Δ. Μονεμβασίας στη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού Μολάων. Η παρέμβαση αφορά την προσθήκη τριτοβάθμιας εγκατάστασης επεξεργασίας, με σκοπό την απεριόριστη άρδευση δενδρωδών καλλιεργειών, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου πλαισίου βιώσιμης διαχείρισης των υγρών αποβλήτων.

Ο βιολογικός καθαρισμός Μολάων λειτουργεί από το 2017, ενώ η τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου του συγκεκριμένου έτους. Το έργο της αποχέτευσης των Μολάων, το οποίο αποτελείται από το δίκτυο αποχέτευσης και από το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8,3 εκατ. ευρώ, αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Ο σχεδιασμός και η μελέτη του έργου είχε ξεκινήσει από το 2003.

Η «ταυτότητα»
του νέου έργου
Ο προϋπολογισμός του έργου τριτοβάθμιας επεξεργασία των αστικών λυμάτων στον βιολογικό Μολάων ανέρχεται σε 883.407 ευρώ (προ ΦΠΑ), χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» και περιλαμβάνει:
-  Επέκταση της μονάδας χλωρίωσης
- Κατασκευή τριτοβάθμιας επεξεργασίας, με σύστημα διύλισης με κροκίδωση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διέλευση των υγρών μέσα από στρώμα χαλαζιακής άμμου, σε τέσσερα κατακόρυφα κυλινδρικά φίλτρα.
- Κατασκευή νέας δεξαμενής αποθήκευσης νερού, 80m3 (ο συνολικός όγκος αποθήκευσης ανέρχεται σε 160 m3, μαζί με την παλιά δεξαμενή αποθήκευσης)
- Τοποθέτηση του απαραίτητου νέου εξοπλισμού του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου
- Τοποθέτηση νέων απαραίτητων οργάνων μέτρησης

Επιδιώκοντας
αειφόρο χρήση νερού
Η τριτοβάθμια επεξεργασία, με σκοπό την απεριόριστη άρδευση, αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων που περιγράφονται στην 1η αναθεώρηση ΣΔΛΑΠ του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Πελοποννήσου, δεδομένης της κακής ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης των υπόγειων συστημάτων της εξεταζόμενης περιοχής.

Το έργο προωθεί τη χρήση εναλλακτικών πηγών νερού για την άρδευση καλλιεργειών με επεξεργασμένα αστικά λύματα, μειώνοντας έτσι τα φαινόμενα υπεράντλησης των υπόγειων υδάτων, που χρησιμοποιούνται κυρίως για άρδευση στην περιοχή μελέτης και προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την αειφόρο χρήση του νερού.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia