Τα όρια εισόδου στα τμήματα της Σπάρτης

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής

Τρίτη, 20 Ιούλιος 2021 07:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα όρια εισόδου στα τμήματα της Σπάρτης

Τους πίνακες με τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής που αντιστοιχούν σε κάθε σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοίνωσε τη Δευτέρα (19/7) το Υπουργείο Παιδείας, για να ενημερώσει τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων τόσο των Γενικών όσο και των Επαγγελματικών Λυκείων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο/τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι σχολές/τμήματα των πανεπιστημίων. Δηλαδή, μια σχολή/τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως ελάχιστη βάση εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α ειδικό/-ά μάθημα/-τα ως ελάχιστη βάση εισαγωγής ειδικού μαθήματος ή ειδικών μαθημάτων το 70% ή το 110%  της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

Επισημαίνεται ότι μαζί με τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε ειδικής βάσεις, το ειδικό μάθημα ή πρακτική δοκιμασία -εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές ή τμήματα- και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής ειδικής βάσης εισαγωγής ειδικού μαθήματος.

Πως διαμορφώθηκαν
οι βάσεις στη Σπάρτη
Αναλυτικά οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής που ανακοινώθηκαν για τα πανεπιστημιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα τη Σπάρτη καταγράφονται παρακάτω:

Από ΓΕΛ
• Τμήμα Φυσικοθεραπείας: 12,12
• Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού: 8,27
• Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων: 8,27

Από ΕΠΑΛ
• Τμήμα Φυσικοθεραπείας: 8,66
• Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού: 7,15
• Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων: 6,96

Οι βάσεις το 2020
Τον Αύγουστο του 2020 οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα της Σπάρτης διαμορφώθηκαν ως εξής:
•  Τμήμα Φυσικοθεραπείας: 11.850 μόρια. Βαθμός πρώτου: 14.200 μόρια.
•  Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων: 6.075 μόρια. Βαθμός πρώτου: 13.175 μόρια.
•  Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού: 6.025 μόρια. Βαθμός πρώτου: 12.750 μόρια.

Ανησυχία από τη Σύνοδο ΠρυτάνεωνΕξάλλου, την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, κυρίως σε τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, εξέφρασε η Σύνοδος των Πρυτάνεων, αξιώνοντας «υπό το καθεστώς των έκτακτων συνθηκών της παρατεταμένης κρίσης της πανδημίας, να διερευνηθούν μέτρα στήριξης βιωσιμότητας» των εν λόγω τμημάτων.

Ακόμα, η Σύνοδος εισηγείται τη διαζώσης διεξαγωγή των μαθημάτων στα ΑΕΙ από τον προσεχή Σεπτέμβρη, ενώ θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τον εμβολιασμό όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η Σύνοδος Πρυτάνεων εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κυρίως σε τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, τα οποία διαθέτουν επαρκείς πόρους λειτουργίας και προσφέρουν ποιοτικές σπουδές.

Ζητούμε υπό το καθεστώς των έκτακτων συνθηκών της παρατεταμένης κρίσης της πανδημίας, να διερευνηθούν μέτρα στήριξης βιωσιμότητας των τμημάτων αυτών.

Επίσης, η Σύνοδος Πρυτάνεων θεωρεί απαραίτητη τη συστηματική μελέτη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας ώστε να εκπονηθεί ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε πανεπιστημίου, των περιφερειών και των επιστημονικών κλάδων.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων εισηγείται επίσης τη διεξαγωγή των μαθημάτων, εργαστηρίων, κλινικών και πρακτικής άσκησης δια ζώσης από το χειμερινό εξάμηνο 2021-2022. Με στόχο την ασφαλή επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, η Σύνοδος θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τον εμβολιασμό όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας μέχρι την έναρξη των μαθημάτων».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών