Η Σπάρτη επενδύει στο ανοιχτό κέντρο εμπορίου

Στα μέσα Αυγούστου η έναρξη των εργασιών για το «Open Mall» - Στόχος η αποπεράτωση εντός εννέα μηνών - Οι υποδομές και τα στοιχεία εξέλιξης σε «smart city»

Τρίτη, 27 Ιούλιος 2021 19:14 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Σπάρτη επενδύει στο ανοιχτό κέντρο εμπορίου

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται εντός Αυγούστου το έργο «Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων ανοικτού κέντρου Εμπορίου Σπάρτης “Open Mall”» που αναμένεται να αλλάξει ριζικά το εμπορικό κέντρο της λακωνικής πρωτεύουσας, συνδυαζόμενο με την ανάπλαση της οδού Κ. Παλαιολόγου που έχει ήδη δρομολογηθεί.

Όπως αναφέρθηκε την Τρίτη 27/7 σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Δήμου Σπάρτης με τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης, οι εργασίες για την κατασκευή του 1ου υποέργου για τον «Εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση δημόσιων υποδομών», προϋπολογισμού 911.000 ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα του επόμενου μήνα με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του συνολικού έργου να προσδιορίζεται σε διάστημα εννέα μηνών.  Η σύμβαση του υποέργου υπεγράφη τις πρώτες ημέρες του τρέχοντος Ιουλίου από τον δήμαρχο Πέτρο Δούκα και την ανάδοχο τεχνική εταιρεία.

Το σκεπτικό είναι το «λίφτινγκ» στην εμπορική «βιτρίνα» της πόλης να συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας και στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, σηματοδοτώντας τη μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης. Με την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου, θα μεταβληθεί μακροχρόνια η συνολική εικόνα της Σπάρτης, θα αυξηθεί η ελκυστικότητα και επισκεψιμότητά της, ενώ οι θετικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία και οικονομία θα είναι άμεσα ορατές.  Η δράση στοχεύει στην ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη της δυναμικής της περιοχής σε πολιτιστικούς και τουριστικούς πόρους.

Η προτεινόμενη παρέμβαση
Το πρωτοποριακό σχέδιο χρηματοδοτεί δράσεις αστικής ανάπλασης, με στόχο τη δημιουργία ανοικτού εμπορικού κέντρου σε πεζοδρόμους και οδούς ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο της Σπάρτης και θα υλοποιηθεί από τον Δ. Σπάρτης σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης.

Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου θα αναπτυχθεί στα τετράγωνα που περικλείουν οι οδοί Αγησιλάου, Βρασίδου (τμήμα της Κ. Παλαιολόγου) Αγ. Νίκωνος και Λυκούργου.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης θα υλοποιηθούν επενδύσεις αναβάθμισης του δημόσιου χώρου από τον Δήμο Σπάρτης, καθώς και δράσεις προβολής και προώθησης της εμπορικής περιοχής, από τον Εμπορικό Σύλλογο. Αμφότεροι οι φορείς θα υλοποιήσουν ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων, με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής και την οργάνωση  της οικονομικής δραστηριότητας, που αναπτύσσεται εντός αυτής, με έμφαση στη χρήση έξυπνων εφαρμογών (αναβάθμιση οδοφωτισμού, αστικός εξοπλισμός (e-tree, ηλιακά παγκάκια κλπ), συστήματα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, βυθιζόμενοι κάδοι, έξυπνες διαβάσεις πεζών, συστήματα πληροφόρησης επισκεπτών, κλπ).

Το χρονικό
Σημειώνεται η πρόταση για τη δημιουργία «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) Σπάρτης», συνολικού προϋπολογισμού 1.814.991,50 ευρώ, είχε υποβληθεί μετά από το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Σπάρτης (Ευ. Βαλιώτη) και του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης στις 29 Νοεμβρίου 2018. Τον Μάιο του 2019, το σπαρτιατικό πρότζεκτ βρέθηκε ανάμεσα στα 59 εγκριθέντα σχέδια και, μάλιστα, ως το 7ο καλύτερο στη χώρα, σύμφωνα με τον βαθμολογικό πίνακα κατάταξης που είχαν ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ.

Το έργο έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020 στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» με συνολικό προϋπολογισμό 1.814.991,50 ευρώ. Η πράξη συγχρηματοδοτείται  από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ικανοποίηση Δ. Σπάρτης
κι Εμπορικού Συλλόγου
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τον Εμπορικό Σύλλογο, το ανοιχτό κέντρο εμπορίου «θα ομορφύνει την περιοχή παρέμβασης, αναβαθμίζοντας την εικόνα κι ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα της πόλης», ενώ επεσήμανε πως «τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν οι μπουλντόζες».

Ο τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου Σπάρτης κ. Ιωάννης Ράλλης είπε πως «το έργο αναπτύσσεται σε οκτώ διαφορετικά κομμάτια», υπογραμμίζοντας πως «η Σπάρτη είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που θα αποκτήσουν ανοιχτό κέντρο εμπορίου», με χαρακτηριστικά ανάπτυξης μιας «έξυπνης πόλης»(smart city), ενώ γνωστοποίησε πως θα αλλάξει η όψη και των επιχειρήσεων στην περιοχή παρέμβασης.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεμάτων & Ανάπτυξης κ. Γεωργία Δεδεδήμου εκτίμησε πως «όλα θα πάνε καλά, καθώς υπάρχει καλή συνεργασία με τον εργολάβο και τον Εμπορικό Σύλλογο». Η ίδια έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου του Εμπορικού Σπάρτης κ. Παναγιώτη Φλώρου, για «τον αγώνα και τις εντατικές προσπάθειες που έχει καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια». Η κ. Δεδεδήμου ζήτησε, τέλος, την κατανόηση των πολιτών και των επιχειρηματιών για την αναμενόμενη ταλαιπωρία λόγω των εργασιών, καθώς όπως είπε «για να γίνει ένα έργο, χρειάζεται υπομονή».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Φλώρος επεσήμανε πως «έχει γίνει πολύ δουλειά και συζητήσεις για ώρες ατελείωτες, καθώς έπρεπε να πείσεις όλους τους εμπλεκόμενους για τη σημασία και τα οφέλη της παρέμβασης». Στόχος, όπως είπε, είναι «να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης και να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα».

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Αλεξανδρόπουλος εξέφρασε με τη σειρά του την ικανοποίηση και τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου στο εγχείρημα, ενώ ο γενικός γραμματέας του συλλόγου κ. Ιωάννης Καρβουνιάρης υπογράμμισε πως «όλοι είμαστε ενωμένοι και θα βοηθήσουμε στην υλοποίηση του έργου».

open mall spartis xartis

Η πρώτη φάση
Οι εργασίες της πρώτης φάσης, που θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Αυγούστου, περιλαμβάνουν:
- «Αναβάθμιση/ανάπλαση οδών ήπιας κυκλοφορίας Αγίου Νίκωνος, Βρασίδου, Γκορτσολόγου, Αγησιλάου»
- «Φωτισμός μνημείου εθνικής αντίστασης» στο πάρκο Ιδρύματος Στ. Νιάρχος (ΟΤΕ)
- «Αναβάθμιση οδοφωτισμού στις οδούς Αγίου Νίκωνος, Βρασίδου, Γκορτσολόγου, Αγησιλάου»

Οι παρεμβάσεις του 2ου υποέργου
  Το έργο του «Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου» θα συνεχισθεί με το υποέργο 2 για την «Αισθητική αναβάθμιση δημοσίων υποδομών», προϋπολογισμού 559.667,26 ευρώ με το οποίο θα υλοποιηθούν τα εξής:  
- «Προμήθεια και εγκατάσταση ηλιακού δέντρου eTree»
- «Προμήθεια και εγκατάσταση ηλιακών παγκακιών OnPanel»
- «Κατασκευή  και εγκατάσταση ηλιακών παγκακιών UpPanel»
- «Συστήματα Ασύρματης Πρόσβασης»
- «Σύστημα Έξυπνης Διαχείρισης Οδοφωτισμού»
- «Αντικατάσταση και προμήθεια βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων και προμήθεια συστημάτων έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων»
- «Σύστημα έξυπνης πληροφόρησης επισκεπτών της περιοχής παρέμβασης»
- «Συστήματα Έξυπνης Διάβασης Πεζών»
- «Σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti