
Μια ξεχωριστή εκδήλωση προς τιμήν του πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Μπλάθρα πραγματοποίησε ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης, το απόγευμα της Τετάρτης 29 Σεπτεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα του πνευματικού κέντρου του ΙΝ Αγίου Νικολάου Σπάρτης.
Την έναρξη του αφιερώματος για τον π. Γεώργιο, ο οποίο αποτελεί μέλος του Συνδέσμου, σηματοδότησε ο πρόεδρος των Γορτυνίων Σπάρτης κ. Ιωάννης Μητράκος, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει τον σεβαστό και αγαπητό σε όλους παπα-Γιώργη κι εν συνεχεία ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωσή της, εξαίροντας την ευγενική χορηγία του Γορτύνιου Σπαρτιάτη Χρήστου Πριστούρη, Μεσίτη. Τελειώνοντας, ο Ι. Μητράκος ανέγνωσε μήνυμα του βουλευτή Λακωνίας κ. Αθανασίου Δαβάκη.
Ο δάσκαλος και μέλος του Συνδέσμου κ. Ευάγγελος Μητράκος παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο τη ζωή και έργο του π. Γεωργίου, ανιχνεύοντας τις οικογενειακές του καταβολές στα Βρέσθενα και τα Λαγκάδια. Εξήρε τη φιλομάθεια, την εργατικότητα, τη σεμνότητα και βαθιά πίστη του παπα-Γιώργη, που τον οδήγησε από πολύ νέο στην απόφαση ζωής να ιερωθεί και να αφιερωθεί στην υπηρεσία του Θεού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο ομιλητής στην πολύτεκνη οικογένεια του παπα-Γιώργη που συνέχισε την ελληνική παράδοση των προγόνων του. Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι είναι αδύνατον στον περιορισμένο χρόνο μιας ομιλίας να συμπεριλάβει κάποιος όλες τις πτυχές του εκκλησιαστικού, κοινωνικού, πνευματικού και πολιτιστικού έργου του τιμώμενου ιερωμένου, στον οποίο ευχήθηκε «μακροημέρευση».
Η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ποτούλα Πασχαλίδου-Τσίτσου, που ακολούθησε στο βήμα, αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο σε μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής ζωής του π. Γεωργίου, όταν ως λαϊκός διέμενε με τον ένα εκ των αδελφών του στην Αθήνα, εργαζόμενος σε ένα υφαντουργείο.
Ο πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού της Ευαγγελίστριας Σπάρτης και διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της ΙΜΜΣ κ. Παναγιώτης Χρόνης, επικεφαλής ενός δεκαμελούς βυζαντινού χορού, παρουσίασε ένα ενδεδειγμένο μουσικό πρόγραμμα με εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια του Μοριά.
Στο σημείο αυτό ο καλλικέλαδος παπα-Γιώργης, λάτρης του δημοτικού τραγουδιού, αποδέχθηκε πρόταση του προέδρου του Γορτυνιακού Συνδέσμου και τραγούδησε το γνωστό τραγούδι «Ο γερο-Δήμος», ενθουσιάζοντας το ακροατήριο που συμμετείχε στην επωδό με παλαμάκια.
Ο πρόεδρος του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης κ. Ιωάννης Μητράκος, περιστοιχισμένος από τα μέλη του ΔΣ και της Ελεγκτικής Επιτροπής, απένειμε στον πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μπλάθρα τιμητικό δίπλωμα, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος κ. Ιωάννης Πετρόπουλος τού επέδωσε τιμητική πλακέτα.
Βαθύτατα συγκινημένος, ο π. Γεώργιος ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Γορτυνιακού Συνδέσμου για την εξαιρετική τιμή που του έκαναν, αναφερόμενος στα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του και ιδίως στον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο.
Την τιμητική εκδήλωση «έκλεισε» με τον σοφό και μεστό λόγο του ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, ο οποίος επαίνεσε τη διοίκηση του Γορτυνιακού Συνδέσμου για την απόφασή της να τιμήσει τον πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μπλάθρα, έναν σεμνό και ακάματο εργάτη της τοπικής μας Εκκλησίας, που τον χαρακτήρισε ως «Μωυσή του Πάρνωνα». Καταλήγοντας, ο κ. Ευστάθιος ανέφερε ότι ο πλέον τιμητικός τίτλος για τον παπα-Γιώργη είναι πως υπήρξε σε όλη του τη ζωή «σωστός παπάς»!
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη φήμη του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, που έψαλαν «εν χορώ» η βυζαντινή χορωδία και το κοινό.
Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών