«Αναγέννηση» σε ένα κομμάτι του ιστορικού κέντρου της Σπάρτης

Αναμορφώνεται κι αξιοποιείται η οικία Γραμματικάκη στη συμβολή Παλαιολόγου-Λυκούργου-κεντρικής πλατείας

Τετάρτη, 01 Δεκέμβριος 2021 14:52 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Αναγέννηση» σε ένα κομμάτι του ιστορικού κέντρου της Σπάρτης

Ύστερα από κάμποσα χρόνια που είχε περιέλθει μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας, με τα σημάδια του χρόνου να είναι αμείλικτα στον «οργανισμό» του, το εγκαταλειμμένο γωνιακό κτίριο-οικία Γραμματικάκη στη διασταύρωση των οδών Κ. Παλαιολόγου και Λυκούργου που εκτείνεται μέχρι την απόληξη της κεντρικής πλατείας επί της οδού Ν. Υόρκης, θα αλλάξει ριζικά όψη και θα αξιοποιηθεί χάρη σε ιδιωτική πρωτοβουλία.

Συγκεκριμένα, αφού ανακαινιστεί πλήρως εσωτερικά κι εξωτερικά, ο χώρος -που ανεγέρθηκε το 1880 και μέχρι πριν κάποια χρόνια στέγαζε καταστήματα- πρόκειται να λειτουργήσει ως επιχείρηση καφέ-εστίασης με ιδιοκτήτες δύο Σπαρτιάτες επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν εντατικά για την υλοποίηση του εγχειρήματος σε μια δύσκολη για τον κλάδο περίοδο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η καφετέρια αναμένεται να έχει όψεις και στις τρεις οδούς που περιβάλλουν το κτίριο, δηλαδή επί της Παλαιολόγου, της Λυκούργου και της Ν. Υόρκης.

Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν μήνα, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει αποπεράτωση του πρότζεκτ εντός του 2022, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία, η οποία βρίσκεται σε συνάρτηση με γραφειοκρατικούς και άλλους παράγοντες.

Έτσι, κυριολεκτικά στην «καρδιά» της πόλης, θα δημιουργηθεί ένα νέο σύγχρονο στέκι, ενώ παράλληλα θα αναπαλαιωθεί ένα οικοδόμημα που -με την πάροδο των ετών- «θόλωνε» το σκηνικό και αλλοίωνε την αισθητική υφή στο κεντρικότερο σημείο της λακωνικής πρωτεύουσας, αποτελώντας συνάμα κι εστία κινδύνων για διερχόμενους. Πριν από δύο χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2019, τμήμα της ξύλινης επένδυσης του εξώστη του κτιρίου επί της πλατείας, κατέρρευσε, χωρίς ευτυχώς να προκληθεί τραυματισμός.

Οι -κατά καιρούς- προσπάθειες κάλυψης του σκελετού του κτιρίου με πάσης φύσεως πανό-αφίσες-έντυπα, ουσιαστικά αποτελούσαν μια συντηρητική «αγωγή» σε περιόδους αυξημένης παρουσίας επισκεπτών στην πόλη, που περισσότερο αποσπούσαν χλευαστικά σχόλια, παρά βελτίωναν την εικόνα. Η αιωνόβια κατασκευή αναζητούσε μια μόνιμη «θεραπεία» τόσο από πλευράς στατικότητας, όσο και από την οπτική της αρχιτεκτονικής…

Πλημμυρισμένο
με αναμνήσεις
Σε αφιέρωμα του Βαγγέλη Μητράκου το 2015 στον «ΛΤ» διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, για την οικία Γραμματικάκη: «Θυμόμαστε, στο ισόγειό του το κουρείο του Παπαδόγιαννη στη φάτσα της Παλαιολόγου, το κουρείο “ΧΡΥΣΑΛΛΙΣ” του Τάσου Καραναγνώστη προς τη Λυκούργου (αργότερα κατάστημα καλλυντικών), το κοσμηματοπωλείο “ΒΑΡΛΟΚΩΣΤΑ”, το κατάστημα “Bebe Rose” με τα παιδικά ρούχα στη γωνία της πλατείας, το ραφείο “υποκαμίσων” του Νίκωνα Καράγιωργα (μεγάλου μάστορα της ραπτικής κι εξαίρετου Σπαρτιάτη) και (τελευταία) το γραφείο ταξιδίων του Γιάννη Κουρτσούνη, ο οποίος ήταν ο τελευταίος του ενοικιαστής. Στο υπόγειό του σπιτιού αυτού φιλοξενήθηκε ένα ονομαστό λαϊκό εστιατόριο της Σπάρτης το οποίο έφερε το όνομα του περίφημου θωρηκτού των βαλκανικών πολέμων “ΑΒΕΡΩΦ”. Οι παλαιότεροι Σπαρτιάτες θυμούνται κι άλλα μαγαζιά που στεγάσθηκαν στο σπίτι αυτό και είναι ν’ απορεί κανείς πώς χώρεσαν τόσα καταστήματα σ’ ένα τόσο μικρό (σχετικά) κτίριο».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti