Η μετονομασία της οδού Βασιλίσσης Φρειδερίκης σε οδό Των 118

Το δικό σας σχόλιο

Παρασκευή, 03 Δεκέμβριος 2021 12:43 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η μετονομασία της οδού Βασιλίσσης Φρειδερίκης σε οδό Των 118

Περνώντας από το σημείο(σσ στις 24/11/2021) είδα ότι εργαζόμενοι του Δήμου Σπάρτης -και εν όψει των εκδηλώσεων μνήμης- καθάριζαν το χώρο πέριξ του Μνημείου των 118, στο δρόμο Σπάρτης - Τρίπολης.

Στην περιοχή αυτή (Μονοδέντρι) έλαβε χώρα το τραγικότερο γεγονός στην ιστορία της Νεότερης Σπάρτης, αυτό της εκτέλεσης των 118 Σπαρτιατών από τους Γερμανούς Ναζί, στις 26 Νοεμβρίου 1943.

Για το πως η Νεότερη Σπάρτη έχει αντιμετωπίσει το γεγονός αυτό έχουν κατά καιρούς γραφτεί πολλά!

Εγώ θα αναφερθώ μόνο σε ένα γεγονός που προ ημερών μου εξιστόρησε ο επί 16 χρόνια (1986 - 2002) Δήμαρχος Σπαρτιατών και καλός μου Φίλος Δημοσθένης Ματάλας.

Την δημοτική περίοδο (1982 - 1986) ο Δημοσθένης Ματάλας (εκ του Κέντρου προερχόμενος) συμμετείχε στο 15μελές Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης ως ελλάσονα αντιπολίτευση με έναν ακόμα Σύμβουλο, τον αείμνηστο Θόδωρο Λαδόπουλο.

Η μείζονα αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) είχε 5 Συμβούλους, ήτοι τον επικεφαλής της, αείμνηστο γιατρό Αριστείδη Σκρουμπέλο, τον αείμνηστο Γιώργο Αθανασιάδη, τον Γιώργο Τράκα (ΚΚΕ συνεργαζόμενος), τον γεωπόνο Αντώνη Δημητρόπουλο και τον γιατρό Γιώργο Βασιλάκο.

Η παράταξη του τότε Δημάρχου (ΝΔ) είχε 8 Συμβούλους.

Κάπου στο 1983 η Παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης (Σκρουμπέλου - ΠΑΣΟΚ) έφερε ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης τη μετονομασία μιας κομβικής οδού (η οποία αποτελεί την είσοδο/έξοδο προς Τρίπολη) από «Βασιλίσσης Φρειδερίκης» σε «Οδός των 118».

Η Παράταξη Σκρουμπέλου και η Παράταξη Ματάλα ψήφισαν υπέρ.

Η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της πρότασης (8-7) μετονομασίας σε «Οδός των 118» γιατί από την πλειοψηφούσα Παράταξη του Δημάρχου ένας μόνο Σύμβουλος ψήφισε υπέρ της πρότασης, ο Γιάννης Φιλιπόππουλος, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης.

Τι θα γινόταν αν δεν περνούσε τότε η πρόταση;

Κανείς δεν γνωρίζει.

Η ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις.

Πιθανότατα ένα από τα Δημοτικά Συμβούλια που ακολούθησαν θα μετονόμαζε κάποιον δρόμο.

Σίγουρα όμως δεν θα ήταν τόσο σημαντικός και κομβικός δρόμος όπως αυτός.

Σωτήρης Ροϊνός (24/11/2021)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti