Η πρώτη συμβιωτική κοινότητα στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί στη Λακωνία

To Greek Village Cohousing παίρνει σάρκα και οστά

Δευτέρα, 14 Μάρτιος 2022 13:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η πρώτη συμβιωτική κοινότητα στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί στη Λακωνία

Σε ένα μαγευτικό μέρος κοντά το χωριό Ποταμιά, κάτω από το βλέμμα του «αρσενικού» βουνού και λίγα χιλιόμετρα έξω από τη λακωνική πρωτεύουσα, βρίσκεται η έκταση που σε λίγο καιρό θα «ζωντανέψει» η πρώτη συμβιωτική κοινότητα στην Ελλάδα ή αλλιώς «Greek Village Cohousing».

Σε εβδομαδιαία βάση, συναντιούνται διαδικτυακά άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου, διαφορετικών κοινωνικών τάξεων και σχεδιάζουν προσεκτικά και με σταθερά βήματα τη δημιουργία μιας πρωτότυπης κοινότητας που θα συμβιώνουν αρμονικά.
Άνθρωποι διαφορετικοί, με διαφορετικά επαγγέλματα που η προσέγγισή τους στη ζωή τους ένωσε προκειμένου να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον.

Ίσως για πολλούς το άκουσμα της φράσης «συμβιωτική κοινωνία» να παραπέμπει σε μια κάπως «μποέμικη» φιλοσοφία ζωής όπως εκείνης που συναντά κανείς στη δεκαετία του ’70, που κυριαρχούσαν οι ελεύθερες σχέσεις και που «όλοι, μοιραζόντουσαν τα πάντα». Εδώ το μοντέλο είναι τελείως διαφορετικό.

Όπως εξηγεί η ελληνο-αμερικανίδα Πάρη Γέρου, μητέρα και δικηγόρος, η οποία ειδικεύεται σε θέματα προσφύγων, εμπνεύστρια του «Greek Village Cohousing», «στη διάρκεια της πανδημίας, ξεκίνησε ένας αναστοχασμός: ‘Πώς μπορώ να ζήσω τη ζωή μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;’ Έτσι οδηγήθηκα στην ιδέα της πρώτης ‘συμβιωτικής κοινότητας’ στην Ελλάδα. Η προσπάθεια ξεπερνά ό,τι είχα αρχικά φανταστεί. Στην πραγματικότητα το ‘cohousing’ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο ‘επαναπροσδιορισμός του χωριού όπως λειτουργούσε στην αρχαιότητα’. Πρόκειται για ένα κίνημα, που ξεκίνησε στη Δανία με πρωτεργάτη τον αρχιτέκτονα Jan Gudmand-Hoyer. Εστιάζοντας στον αρχιτεκτονικό και κοινωνικό σχεδιασμό, στόχος είναι η ανάπτυξη αλληλεπίδρασης όχι μόνο ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά και με τη γη. Η δομή των ελληνικών χωριών αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της φιλοσοφίας».

Οι συμβιωτικές κοινότητες δεν είναι «κοινόβια με κοινή περιουσία». Οι μελλοντικοί κάτοικοι συνεργάζονται με επαγγελματίες, καταγράφοντας τις ατομικές αλλά και συλλογικές ανάγκες, πριν καταλήξουν στα ακίνητα – σπίτια, γη – που θα αποκτήσουν. Υπάρχουν αυτόνομες, ιδιόκτητες κατοικίες. Η ‘καρδιά’ του μικρόκοσμου ‘χτυπά’ στην Κοινή Εστία: ένα μεγάλο σπίτι, που ανήκει σε όλους κατά ποσοστά και όπου όλοι έχουν πρόσβαση. Κύρια χαρακτηριστικά, η κουζίνα και ο χώρος της τραπεζαρίας. Αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα μαγειρεύουν και τρώνε όλοι μαζί, συχνά καταναλώνοντας φρέσκα προϊόντα από το κοινό τους μποστάνι. Στον ίδιο χώρο, υπάρχει χώρος απασχόλησης για τα παιδιά, ξενώνας ενώ μπορεί να προβλέπεται επιπλέον αίθουσα εργαστηρίου ή κατασκευών, γυμναστήριο, πισίνα, αθλητική εγκατάσταση, καλλιτεχνικό στούντιο, κάποια γραφεία. Με τα αυτοκίνητα να παραμένουν εκτός της περιφέρειας της κοινότητας, τα παιδιά παίζουν σε ένα περιβάλλον ελευθερίας και ασφάλειας. Όσο για τις περιπτώσεις ανάγκης, πάντα υπάρχει ο γείτονας που θα προστρέξει το διπλανό του.

Στην περιοχή του Δήμου Σπάρτης όπου θα δημιουργηθεί αυτή η κοινότητα, το μέγεθος και η τιμή των σπιτιών θα ποικίλει, ανάλογα με τα τετραγωνικά. Σε κάθε περίπτωση, θα πωλούνται σε τιμή ελαφρώς υψηλότερη, αφού θα συμπεριλαμβάνεται ποσοστό ιδιοκτησίας στην Κοινή Εστία, η οποία θα είναι στην πραγματικότητα, προέκταση της ιδιωτικής κατοικίας του καθενός. Οι στυλοβάτες της προσπάθειας ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται για «εξοχικές κατοικίες».   

Απευθύνονται σε ανθρώπους, που αποφασίζουν να εγκατασταθούν μόνιμα στην κοινότητα και να συνεργάζονται για τη διαχείρισή της, να μοιράζονται το χρόνο τους. «Στο cohousing’ λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία, η λήψη των αποφάσεων του δεν βασίζεται στην ιεραρχία αλλά σε αμιγώς δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες», τονίζουν.

Στο Greek Village Cohousing έρχονται άνθρωποι θερμοί, ταλαντούχοι, αρκετοί με κεκτημένη ανάλογη εμπειρία από συμβιωτικές κοινότητες του εξωτερικού. Ισχυρός πόλος έλξης, η δυνατότητα να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ιδιωτικότητα και στην ομαλή συμβίωση με τα υπόλοιπα μέλη. Παράλληλα, υπάρχει η επιθυμία να υιοθετήσουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, εναρμονιζόμενοι με την ομορφιά και το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας – η πεζοπορία, η κηπουρική, το κολύμπι, μερικές μόνο από τις δραστηριότητες, στις οποίες προσβλέπουν.

«Οι συλλογικές αξίες της κοινότητας καθώς και η καθημερινότητα που βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας, πλαισιώνουν το πρότζεκτ, καλλιεργώντας έτσι μία ιδιαίτερη ταυτότητα, η οποία όχι μόνο εμπνέει τους συμμετέχοντες αλλά και τους προσδίδει την ικανοποίηση της εμπλοκής σε κάτι που υπερβαίνει τα στενά όρια του εαυτού τους», θα υπογραμμίσει η κ. Πάρη Γέρου.


με πληροφορίες από: www.ieidisieis.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti