Ελπίδες για δημοτική διαχείριση των μνημείων της Μάνης

Θετικός ο Νικητιάδης στην πρόταση Ανδρεάκου
Πέμπτη, 15 Δεκέμβριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ελπίδες για δημοτική διαχείριση των μνημείων της Μάνης
Την πρόταση του δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου για τη διαχείριση του μνημονιακού πλούτου της περιοχής από τον οικείο δήμο, έφερε στη Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Ο βουλευτής ζήτησε από τον παριστάμενο υφυπουργό κ. Νικητιάδη να δει με το ανάλογο ενδιαφέρον αυτά που περιγράφει στο έγγραφό του ο κ. Ανδρεάκος και να αντιμετωπίσει με μια νέα αντίληψη τέτοιες πρωτοβουλίες που προέρχονται από τη τοπική αυτοδιοίκηση και αποσκοπούν στην συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, προκειμένου να διασωθούν τα μνημεία της χώρας από την κατάρρευση.
«Είναι σαφές» ανέφερε ο κ. Δαβάκης «ότι η αρχαιολογική υπηρεσία σε αυτή την περίπτωση πρέπει να έχει την επίβλεψη των αναστηλώσεων και των συντηρήσεων αλλά το νέο μοντέλο που προτείνει ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, αυτό της διαχειριστικής διάστασης, μπορεί να βοηθήσει και στην εξεύρεση πόρων, μέσω χορηγιών, αλλά και χρόνου στη  διαδικασία της διάσωσης και αποκατάστασης των μνημείων της χώρας».
Αναφερόμενος μάλιστα, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αρχαιολογική υπηρεσία, εξαιτίας της χρόνιας ελλείψεως προσωπικού πού τώρα έχει ενταθεί και λόγω της εργασιακής εφεδρείας, ο βουλευτής υποστήριξε ότι η πρόταση του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, μέσω προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και δήμων, μπορεί να δώσει λύση, γεγονός που ήδη έχει συμβεί με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας Πελ/σου και τού υπουργείου Πολιτισμού για τη μελέτη του νέου Μουσείου της Σπάρτης.
Στην απάντηση του ο υφυπουργός κ. Νικητιάδης συμφώνησε με τον κ. Δαβάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ενώνω και εγώ τη φωνή μου μαζί σας προκειμένου να προχωρήσουμε στη κατάρτιση πολλών τέτοιων προγραμματικών συμβάσεων», ενώ συμφώνησε απόλυτα στη προοπτική που δίνεται από το δήμο Ανατολικής Μάνης.
Στη συνέχεια, ο κ. Νικητιάδης ανέφερε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί μαζί με το συνάδελφό του κ. Π. Αλεβιζάτο τη Λακωνία, αλλά ζήτησε από τον κ. Δαβάκη να υπάρξει συνάντηση με το δήμαρχο, όπου θα εξετασθούν οι λεπτομέρειες της σύμβασης.
Μετά το τέλος της κοινοβουλευτικής αυτής διαδικασίας, ο κ. Δαβάκης δήλωσε: «Θέλω να ελπίζω ότι η πρόταση του δημάρχου Ανατολικής Μάνης θα τύχει της ανάλογης προσοχής εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ, ούτως ώστε να αποτελέσει ένα πιλοτικό σχέδιο για πολλά από τα μνημεία της Λακωνίας που κινδυνεύουν, σε συνεργασία και με τις άλλες δημοτικές αρχές του τόπου μας. Είναι μία καλή ευκαιρία αυτά που υπεσχέθη ο υφυπουργός μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής να αρχίσουν να υλοποιούνται. Όλοι κρινόμαστε και κυρίως κρινόμαστε για τις πράξεις μας».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti