Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας απλοποιεί τις συναλλαγές με το Δημόσιο

Οι δικαιούχοι και ο τρόπος λειτουργίας

Τρίτη, 29 Νοέμβριος 2022 12:30 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας απλοποιεί τις συναλλαγές με το Δημόσιο

Σε λειτουργία βρίσκεται η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα αποτελεί ένα «αποδεικτικό στοιχείο» για όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς να απαιτούνται καινούρια πιστοποιητικά αναπηρίας για κάθε επαφή με το Δημόσιο.

Μέσω της ψηφιακής κάρτας, η οποία είναι διαθέσιμη και μέσα από την εφαρμογή «Wallet» του gov.gr, εκτιμάται πως περίπου 500.000 άτομα με αναπηρία θα μπορούν να πραγματοποιούν όλες τις συναλλαγές τους για χρήση σε μέσα μαζικής μεταφοράς και δημόσιους χώρους, άμεσες συναλλαγές με τράπεζες, υπουργεία και ταμεία.

Ένα πάσο που διευκολύνει τα ΑμεΑ
Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), θα λειτουργεί όπως το φοιτητικό πάσο, αποδεικνύοντας την ταυτότητα του κατόχου της και την ιδιότητά του ως ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου.

Οι κάτοχοι, με την επίδειξή της, θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, χρησιμοποιώντας την ως δικαιολογητικό αντί της πιστοποίησης αναπηρίας, χωρίς να απαιτείται να μοιραστούν τα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα. Το επόμενο διάστημα θα προστίθενται παροχές στην κάρτα, ώστε τελικά να ενσωματωθούν όλες οι παροχές που αφορούν σε κάθε ανάπηρο.

Σημειώνεται ότι η Κάρτα Αναπηρίας εκδίδεται από την 1η Νοεμβρίου ως εκτυπώσιμο έγγραφο, ενώ πλέον είναι διαθέσιμη και ως ψηφιακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, αποτελώντας το τρίτο ταυτοποιητικό έγγραφο που μπαίνει στο Gov.gr-Wallet app. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει και σε πλαστική μορφή.

Μια ολοκληρωμένη
βάση δεδομένων
Η κάρτα θα επιτρέπει στα άτομα που έχουν καταχωρηθεί στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία και έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, να πιστοποιούν με ψηφιακό τρόπο την ιδιότητά τους, προκειμένου να ασκούν τα αντίστοιχα δικαιώματά τους.

Η έκδοση της θα γίνεται μία φορά και δεν θα αναγράφει ποσοστά και παθήσεις. Θα είναι κατηγοριοποιημένη σε τρία χρώματα, που θα αναφέρονται αντίστοιχα σε ποσοστά αναπηρίας (50%-66%), (67%-79%) και (σε 80% και άνω). Κάθε κάτοχος δικαιούται διαφορετικές παροχές που αντιστοιχούν στα ειδικά χαρακτηριστικά της αναπηρίας του.

Σημειώνεται πως οι υπηρεσίες, οι οποίες θα ενταχθούν στην κάρτα, βρίσκονται στην Εθνική Πύλη Αναπηρίας (epan.gov.gr) και θα συγκεντρώνονται σε αυτή σταδιακά όλες οι λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα άτομα με αναπηρία.

Έχουν ήδη εκδοθεί 3.500 κάρτες αναπηρίας και υπολογίζεται ότι θα φτάσουν το μισό εκατομμύριο, όσα δηλαδή είναι και τα ΑμεΑ στη χώρα μας.

Ο ενδιαφερόμενος για πιστοποίηση αναπηρίας μπορεί να υποβάλει την αίτηση του ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr και της «Εθνικής Πύλης Αναπηρίας» ή με φυσική παρουσία μέσω των Κέντρων Κοινότητας (ΚΚ), των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), καθώς και των Γραμματειών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ_.

Στην περίπτωση που το κάνει ηλεκτρονικά θα κληθεί να πραγματοποιήσει αυθεντικοποίηση του προφίλ του με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Taxisnet).

Ο δικαιούχος μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του αιτήματός του, να ενημερωθεί για την ημερομηνία εξέτασής από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, καθώς και να μάθει το αποτέλεσμα γνωστοποίησης αναπηρίας.

Επίσης, το νέο ψηφιακό σύστημα λειτουργίας του ΚΕΠΑ επιτρέπει στον ιατρό -ψηφιακά- να δημιουργήσει και να οριστικοποιήσει τον εισηγητικό φάκελο, να προβλέπει την ηλεκτρονική διακίνηση του ιατρικού εισηγητικού φακέλου, ενώ παρέχει άμεση πληροφόρηση στο ΚΕΠΑ για την οριστικοποίηση της αίτησης και του φακέλου, προκειμένου να κανονιστεί ραντεβού για την αξιολόγηση. Επιπλέον, θα μπορεί να εκδίδει την ενιαία γνωμάτευση και γνωστοποίηση της πιστοποίησης αναπηρίας, δεσμευτικής για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, με την οποία ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σε όλες τις παροχές και διευκολύνσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και δικαιούται στη βάση των επιμέρους διατάξεων.

Αίτηση μπορεί να υποβληθεί από τον ίδιο τον δικαιούχο, αλλά και από κάποιον νόμιμο εκπρόσωπό του, για: α) αρχική αξιολόγηση για πιστοποίηση, β) αξιολόγηση για παράταση πιστοποίησης, γ) αξιολόγηση για επιδείνωση υπάρχουσας ή προσθήκης νέας πάθησης και για δ) αξιολόγηση για αναθεώρηση ισχύουσας πιστοποίησης.

Μετά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να ενημερωθεί ο θεράπων ιατρός για την καταχώρηση του εισηγητικού φακέλου της πάθησης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti