Δύσκολη μάχη για τον Π. Νίκα στις περιφερειακές εκλογές

Τι δείχνουν τα στοιχεία δημοσκόπησης

Τρίτη, 29 Νοέμβριος 2022 12:38 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δύσκολη μάχη για τον Π. Νίκα στις περιφερειακές εκλογές

Σκληρή θα είναι η εκλογική μάχη που θα δοθεί στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, ενώ όλα παραμένουν ανοιχτά για τον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης που παρουσίασε η ιστοσελίδα airetos.gr, σχεδόν δέκα μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία Good Affairs, από τις 14 μέχρι τις 21 Νοεμβρίου και συμμετείχαν 6.848 άτομα από όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στις περισσότερες περιφέρειες οι πολίτες απάντησαν «όχι» στο ερώτημα αν θα ψήφιζαν τον νυν περιφερειάρχη. Νικητές εμφανίζουν μόνο οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου, όπου οι νυν περιφερειάρχες Απόστολος Τζιτζικώστας, Σταύρος Αρναουτάκης, Κωνσταντίνος Αγοραστός και Γιώργος Χατζημάρκος, αντίστοιχα, εμφανίζουν μια αυξημένη δυναμική και φαίνεται να επανεκλέγονται ξανά από την πρώτη Κυριακή. Κοινό χαρακτηριστικό των ανωτέρω είναι ότι όλοι τους είχαν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο στις εκλογές του 2019.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (ποσοστό 54,1%) απάντησε ότι δεν θα ψήφιζε στις επόμενες εκλογές τον Παναγιώτη Νίκα, ενώ μόλις 32,7% δήλωσε ότι θα τον στήριζε για μια δεύτερη θητεία. Ο νυν περιφερειάρχης φαίνεται πως -προς το παρόν- χάνει ένα μικρό ποσοστό της δυναμικής του, καθώς στον πρώτο γύρο του 2019 είχε συγκεντρώσει ποσοστό ψήφου 33,61%. Δεδομένου ότι τα στοιχεία της έρευνας αφορούν στη δυναμική του πρώτου γύρου, δεν αποκλείεται να υπερψηφιστεί ένας από τους εν ενεργεία περιφερειάρχες στο δεύτερο γύρο, καθώς η εκλογική μάχη εκεί καθορίζεται από πολλούς παράγοντες και συμμαχίες.

Ένα δεύτερο σημαντικό ερώτημα αφορά στον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών από το έργο του νυν περιφερειάρχη. Σε αυτό, η θητεία του Παναγιώτη Νίκα κρίθηκε «καλή/πολύ καλή» σε ποσοστό 36,8%, ενώ ποσοστό 37,3% την χαρακτήρισε «κακή/πολύ κακή».

Εξάλλου, το 77% ζητά ακομμάτιστο περιφερειάρχη και ποσοστό 83,7% πιστεύει πως πρέπει να υπάρχει ορισμένο όριο θητειών για τους περιφερειάρχες.

duskoli maxi Nika 01

duskoli maxi Nika 02

duskoli maxi Nika 03

 

Κάθε περιφέρεια με τα προβλήματά της
Ένα ιδιαίτερο στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι κάθε περιφέρεια αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα. Η ακρίβεια, η ρύπανση και η ανεργία είναι τα σημαντικότερα προβλήματα για την τοπική κοινωνία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Σημειώνεται, ακόμη, πως σε όλες τις περιφέρειες η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει περισσοτέρους πόρους, ένα μέρος της φορολογίας να πηγαίνει απευθείας στην περιφέρεια, ορισμένο αριθμό θητειών και ο περιφερειάρχης να μην εκφράζει αυστηρά τον κομματικό του φορέα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως τα στοιχεία της έρευνας αποτελούν την αποτύπωση των τάσεων της κοινής γνώμης αναφορικά με το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου. Η συνολική μέγιστη απόκλιση κυμαίνεται στο +/- 3,5%.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
RIGAKOS
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti