Επί ποδός οι αγρότες και στη Λακωνία

Αυτοκινητοπορεία πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη - Προχωρούν σε κινητοποιήσεις με σειρά αιτημάτων

Τρίτη, 24 Ιανουάριος 2023 11:58 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επί ποδός οι αγρότες και στη Λακωνία

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους προσανατολίζονται οι αγρότες της χώρας, διεκδικώντας την ικανοποίηση αιτημάτων που, όπως υποστηρίζουν, θα επιτρέψουν την επιβίωσή τους, τη συνέχιση των καλλιεργειών και των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κι εν τέλει τη βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα.

Στην ίδια «γραμμή» κινούνται και παραγωγοί της Λακωνίας και την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στη Σπάρτη έγινε σύσκεψη μελών των τριών Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Δήμων Σπάρτης, Ανατολικής Μάνης κι Ευρώτα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συμμετοχή και προετοιμασία κινητοποιήσεων, όπως αποφασίστηκε στις 8 Ιανουαρίου στην Νίκαια της Λάρισας κατά τη σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ).

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Λακωνίας χαιρέτισαν την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής, ενώ αποφάσισαν την έναρξη των κινητοποιήσεων με αυτοκινητοπορεία που έγινε χθες Δευτέρα (23/1) στο κέντρο της Σπάρτης (φωτο κάτω).

autokinitoporeia agrotwn Sparti

Επίσης, αποφασίστηκε η συμμετοχή στο παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο που οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) αύριο Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στην Τρίπολη.

Κόστος, τιμές, ΕΛΓΑ
μεταξύ των λακωνικών αιτημάτων
Οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Λακωνίας διεκδικούν συγκεκριμένα:
• «Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για  όσα  προϊόντα  πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους.  
• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
• Επιδότηση που να καλύπτει το τεράστιο κόστος στις ζωοτροφές.
• Εδώ και τώρα να δοθεί η αποζημίωση και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλους χωρίς προϋποθέσεις στο 100% της πραγματικής ζημιάς που υπέστησαν οι αγροτοπαραγωγοί από τον παγετό του 2022 και από την πυρκαγιά του 2021 στη Μάνη.
• Άμεσα με ευθύνη του κράτους αρδευτικά έργα υποδομής.
• Να ενταχθούν άμεσα όλοι οι επιλαχόντες στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών.
• Άμεσα το σταμάτημα των εργασιών για τη δημιουργία σκουπιδοεργοστασίου στη θέση Ξηροκάμπια».

Ομοσπονδία Πελοποννήσου:
«Δεν μπορούμε να είμαστε σε αναμονή
περιμένοντας τον “θάνατό μας”»
Από την  πλευρά του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) τονίζει: «Μετά από ακόμα ένα χρόνο δυσκολιών και προβλημάτων στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, τα προβλήματά μας οξύνονται όλο και περισσότερο λόγω της υπέρογκης αύξησης του κόστους παραγωγής με την εκτίναξη των τιμών σε ενέργεια, καύσιμα, ζωοτροφές, αγροεφόδια κλπ. που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων και τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων κάνουν ασφυκτική την κατάσταση.

Αλλά εκτός από αυτά έχουμε και τις ζημιές στις καλλιέργειες από τις καιρικές συνθήκες που προκαλούν επιπλέον πρόβλημα αφού χάνεται σημαντικό κομμάτι της παραγωγής και παρά το γεγονός ότι υπάρχει τεχνολογική και επιστημονική δυνατότητα δεν έχουμε καμία βοήθεια και προστασία από το κράτος και τις αρμόδιες περιφερειακές και τοπικές αρχές».

Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία Πελοποννήσου επισημαίνει: «Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι δεν μπορούμε να είμαστε σε αναμονή περιμένοντας τον “θάνατό μας” από τις πολιτικές που μας εξοντώνουν καθημερινά. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να παλέψουμε για την επιβίωσή μας και όχι να φυτοζωούμε με ψίχουλα και επιδόματα περιμένοντας το ξεκλήρισμα!»


φωτο αυτοκινητοπορείας: notospress.gr


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε 
μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti