Κατέδειξε το πλήγμα στις ελιές η αυτοψία στον Δ. Ευρώτα

Πώς θα αντιμετωπιστεί η προσβολή από γλοιοσπόριο

Τρίτη, 24 Ιανουάριος 2023 13:05 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κατέδειξε το πλήγμα στις ελιές η αυτοψία στον Δ. Ευρώτα

Επιτόπιους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών που έχει προκαλέσει στην ελαιοπαραγωγή του Δήμου Ευρώτα η προσβολή από γλοιοσπόριο, διενέργησαν την Πέμπτη 19/1 κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Τρίπολης και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Λακωνίας.

Τα μέλη του κλιμακίου, συνοδευόμενα από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Ζαχαρία Μπούτσαλη και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκαν περιοχές του Δήμου Ευρώτα, όπου εντοπίζεται έξαρση προσβολών από γλοιοσπόριο και διαπίστωσαν την έκταση του προβλήματος.

Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα δια επιστολής του δημάρχου Ευρώτα, Δήμου Βέρδου, προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Τρίπολης, Γιάννη Ασσιούρα, με την οποία ο δήμαρχος έθετε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους ελαιοπαραγωγούς ο παραπάνω ζημιογόνος παράγοντας.

Εκτεταμένο πρόβλημα
σε όλη τη Λακωνία
Όπως γνωστοποιήθηκε κατά την αυτοψία από τα μέλη της αντιπροσωπείας ΕΛΓΑ και ΔΑΟΚ, η διαδικασία προβλέπει τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων από τα ελαιοτριβεία σχετικά με τις επιπτώσεις στην ποιότητα του λαδιού, ενώ θα προβούν σε όσες ενέργειες είναι απαραίτητες προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις στους πληγέντες, δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι εκτεταμένο σε όλη τη Λακωνία.

Να σημειωθεί ότι οι ζημιές από γλοιοσπόριο δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, γι’ αυτό και ο δήμαρχος Ευρώτα έχει ήδη ζητήσει από τον κ. Λυκουρέντζο είτε να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες μέσω του Προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), είτε να βρεθεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση