Αρχισαν οι εκδηλώσεις για την κήρυξη της Επανάστασης στη Μάνη (ΦΩΤΟ)

Τρίτη, 14 Μάρτιος 2023 14:25 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αρχισαν οι εκδηλώσεις για την κήρυξη της Επανάστασης στη Μάνη (ΦΩΤΟ)

Από την Αρεόπολη και το Γύθειο ξεκίνησε το πλούσιο πρόγραμμα που έχει καταρτίσει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης για τη 202η επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821, προκειμένου να τιμήσει και να αναδείξει την τεράστια συνεισφορά του τόπου στην εθνική παλιγγενεσία.

Το έναυσμα δόθηκε το πρωί της Κυριακής (12/3) από την πλατεία Αθανάτων στην Αρεόπολη, με τον 4ο «Αγώνα Κήρυξης Ελληνικής Επανάστασης». Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης, Πέτρου Μαυρομιχάλη, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σώστη που βρίσκεται στο Λιμένι.

Η συνέχεια προέβλεπε τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και ιστορικών κειμηλίων με τίτλο «Η ζωή στη Μάνη το 1821». Η έκθεση, η οποία θα φιλοξενείται στο παλαιό Δημαρχείο Αρεόπολης (πλατεία 17ης Μαρτίου) έως την 1η Απριλίου, αποτελεί δημιουργία του Ηλία Περγαντή από το 2017. Θέμα της είναι η αναβίωση και αποτύπωση της ελληνικής παράδοσης και της ιστορίας της Μάνης την περίοδο πριν και μετά την ελληνική επανάσταση, συμπεριλαμβάνοντας και ιστορικά γεγονότα με τη συμμετοχή Μανιατών κι εκτός της ευρύτερης περιοχής της Μάνης. Επίκεντρο στην εικόνα έχει το ιστορικό γεγονός, ο άνθρωπος, η φορεσιά και το συναίσθημα. Επισκέψιμη θα είναι από τις 10:00 πμ έως τις 2:00 μμ και από τις 6:00 έως τις 8:00 μμ.

Τη Δευτέρα (13/3), επίσημοι, σχολεία, σύλλογοι, σωματεία και οργανώσεις μετέβησαν στο μνημείο πεσόντων ηρώων στο Γύθειο, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνων, απόδοση τιμών, ενώ μαθητές αναπαρέστησαν το πολεμικό συμβούλιο των Γρηγοράκηδων. Στο ίδιο κλίμα, ακολούθως, η πλατεία του δημαρχιακού μεγάρου φιλοξένησε μαθητικό θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Μάνη και 1821». Με την ολοκλήρωσή του τα σχολεία της πόλης του Γυθείου παρουσίασαν δημοτικούς παραδοσιακούς χορούς.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Τρίτη 14/3
11.30: Οδοιπορικό σε τόπους και μνημεία θυσίας και ιστορικής μνήμης. Ξενάγηση στον ιστορικό οικισμό της Αρεόπολης, επίσκεψη στην κύρια κατοικία των Μαυρομιχαλαίων, στην πλατεία της 17ης Μαρτίου, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών και στους Πύργους Πικουλάκη και Καπετανάκου. Σημείο συνάντησης: κλειστό γυμναστήριο Αρεόπολης.
19.00: Θεατρικό δρώμενο από μαθητές σχολείων του Δήμου Αν. Μάνης με τίτλο «Μάνη και 1821» στο κλειστό γυμναστήριο Αρεόπολης.

Τέταρτη 15/3
15.30: Εκδηλώσεις συνεορτασμού της 17ης Μαρτίου 1821 στην Καρδαμύλη, με τον Δήμο Δυτικής Μάνης.
19.00: Ιστορική επιστημονική ημερίδα στο κλειστό γυμναστήριο Αρεόπολης.
 
Πέμπτη 16/3
13.00: Ιππικές εκδηλώσεις Δήμου Αν. Μάνης στον δημοτικό χώρο στάθμευσης Αρεόπολης, έμπροσθεν του κλειστού γυμναστηρίου. Συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Ιππικός Σύλλογος Μάνης «2008», ο Πολιτιστικός Αναπτυξιακός Σύλλογος «Μάνη 21ος Αιών», ιππικοί σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα, ελεύθεροι ιππείς της περιοχής. Θα ακολουθήσει απονομή βραβείων και αναμνηστικών μεταλλίων στους συμμετέχοντες από τον δήμαρχο Αν. Μάνης, Πέτρο Ανδρεάκο.
14.00: Δημοτικοί παραδοσιακοί χοροί από τους  μαθητές της Μάνης και συλλόγους από όλη την Ελλάδα στην πλατεία Αθανάτων στην Αρεόπολη.
17.00: Άφιξη των επίσημων αντιπροσωπειών, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών στην πλατεία Αθανάτων στην Αρεόπολη.
18.00: Λαμπαδηδρομία μαθητών από όλα τα χωριά της Μάνης και πομπή τμημάτων σχολείων και συλλόγων από όλη την Ελλάδα στην πλατεία Αθανάτων στην Αρεόπολη.
18.30: Αναπαράσταση της ορκωμοσίας των μανιάτικων οικογενειών από το σώμα απόδοσης τιμών του Δήμου Αν. Μάνης στο κλειστό γυμναστήριο Αρεόπολης.
19.00: Παραδοσιακοί χοροί απ’ όλη την Ελλάδα στο κλειστό γυμναστήριο Αρεόπολης.

Παρασκευή 17/3 | Αρεόπολη
07.30: Χαιρετισμοί της ημέρας με ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Αρεόπολης
08.00: Έπαρση της σημαίας στην πλατεία Αθανάτων.
11.00: Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ΄.
11.30: Μετάβαση επισήμων και κοινού στη θέση «Κοτρώνι», καλωσόρισμα από τον δήμαρχο Αν. Μάνης, αναπαράσταση της ορκωμοσίας των μανιάτικων οικογενειών από μαθητές. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.
13.00: Επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Ηρώου. Κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού στη μνήμη ων ένδοξων ηρώων, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αν. Μάνης.
14.00: Παρέλαση.
15.00: Δεξίωση των επίσημων Αρχών στην αίθουσα τελετών του κλειστού γυμναστηρίου Αρεόπολης. Υποστολή σημαίας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti