Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής

Τετάρτη, 22 Μάρτιος 2023 10:32 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής

Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 θα αλλάξει η ώρα, με τα ρολόγια να γυρίζουν μια ώρα μπροστά λόγω της εισόδου στη θερινή ζώνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, στις 03:00 πμ της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά ώστε να δείξουν 04:00 πμ.

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας, εκτιμάται ότι «κερδίζονται» 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας με την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός.

Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα στο διάστημα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932, όταν οι δείκτες των ρολογιών είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Στον αντίποδα, η αλλαγή της ώρας που ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια. Οι επικριτές της επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, ισχυριζόμενοι παράλληλα ότι δεν προκύπτει πλέον εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti