Βιολογικές ελιές από Λακωνία «ασπίδα» σε πάθηση

Συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή κάψουλας κατά της υπερλιπιδαιμίας

Πέμπτη, 30 Μάρτιος 2023 08:13 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βιολογικές ελιές από Λακωνία «ασπίδα» σε πάθηση

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κλινική μελέτη του συμπληρώματος διατροφής, προερχόμενου από επιτραπέζιες βιολογικές ελιές ποικιλίας «Καλαμών» βιολογικών ελαιώνων από τη Σπάρτη, που επιλέχθηκαν από τους επιστήμονες ανάμεσα σε 150 διαφορετικούς τύπους ελιών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες.

Τον Απρίλιο ξεκινά το τελευταίο στάδιο της τρίτης κλινικής μελέτης, η οποία θα ολοκληρωθεί πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι και θα οδηγήσει στα ράφια των φαρμακείων το συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή κάψουλας. Την είδηση γνωστοποίησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και συντονιστής της ομάδας έρευνας, κ. Προκόπης Μαγιάτης.

Το πρώτο μέρος της τρίτης μελέτης διενεργήθηκε από το 2021 έως το 2022 σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά δύο κάψουλες τού -ήδη γνωστοποιημένου στον ΕΟΦ- συμπληρώματος διατροφής που παράχθηκε από τις ελιές των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ελιάς Καλαμών για την υγεία κυρίως στο λιπιδαιμικό προφίλ εθελοντών, προέκυψαν από συνολικά τρεις κλινικές μελέτες κι έρευνες που έγιναν από το 2014 έως σήμερα. Η αποκλειστική επιλογή των βιολογικών επιτραπέζιων ελιών από τους συγκεκριμένους ελαιώνες έγινε λόγω της υψηλής περιεκτικότητά τους σε φαινόλες.

Όπως γνωστοποιεί ο Γ. Σακελλαρόπουλος, οι ελιές είναι βιολογικές χωρίς παστερίωση, ενώ παράγονται με τη διαδικασία της φυσικής ζύμωσης χωρίς χημικά πρόσθετα ή συντηρητικά και διαθέτουν ανώτερα οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. 

Οι ελιές αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο είναι βιολογικές, χωρίς παστερίωση, «παράγονται με τη διαδικασία της φυσικής ζύμωσης χωρίς χημικά πρόσθετα ή συντηρητικά, διαθέτουν ανώτερα οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνονται και από τις αλλεπάλληλες βραβεύσεις που έχουν λάβει σε όλο τον κόσμο», ενώ «συνολικά, οι βιολογικοί ελαιώνες μας προσέφεραν περισσότερα από 700 κιλά για τις τρεις κλινικές μελέτες και για την παρασκευή συμπληρώματος διατροφής», εξηγεί ο κ. Σακελλαρόπουλος.

Τι έδειξαν οι μελέτες
Η πρώτη μελέτη με τις επιτραπέζιες ελιές, η οποία κατέδειξε διεθνώς την ευεργετική επίδραση τους στο λιπιδαιμικό προφίλ των συμμετεχόντων, έγινε σε υγιείς εθελοντές και διήρκησε από το 2014 έως 2016. 

Ακολούθησε δεύτερη μελέτη σε μεγαλύτερη ομάδα ασθενών από το 2017 έως το 2022 με τίτλο «Η επίδραση της ημερήσιας κατανάλωσης επιτραπέζιων ελιών Καλαμών στο λιπιδαιμικό προφίλ ασθενών με υπερλιπιδαιμία». Πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Υπέρτασης της Α Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου-ΓΝΑ και στο Βιοπαθολογικό Εργαστήριο του 401-ΓΣΝΑ, σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). 

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτών των δύο κλινικών μελετών, με ημερήσια πρόσληψη μόλις 5 βιολογικών ελιών, επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει τις ελιές υπό τη μορφή σκόνης σε κάψουλα, με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και να διενεργήσει την 3η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, οι οποίοι έπαιρναν καθημερινά δύο κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής που έχει γνωστοποιηθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Τα πρώτα αποτελέσματα της 3ης κλινικής μελέτης οδήγησαν στην επέκταση της σε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων ασθενών και στο τελευταίο τμήμα της μελέτης που ξεκινά τον Απρίλιο του 2023. Στην τρίτη αυτή μελέτη θα χρησιμοποιηθούν σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή του συμπληρώματος διατροφής οι ελιές Καλαμών από τους ίδιους βιολογικούς ελαιώνες.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για φάρμακο», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αν. Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Προκόπης Μαγιάτης. «Ούτε οι ελιές ούτε το συμπλήρωμα διατροφής αντικαθιστούν τα φάρμακα για τον έλεγχο της υπερλιπιδαιμίας, αλλά ο σκοπός της μελέτης είναι να αποδειχθεί ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με οριακή υπερλιπιδαιμία σε συνδυασμό με κατάλληλη διαιτητική παρέμβαση. Η μείωση της υπερλιπιδαιμίας, κατά 10 μονάδες είναι σημαντική για ένα άτομο που εμφανίζει υπερλιπιδιαιμία κοντά ή λίγο πάνω από το όριο. Όπως σημαντική είναι και η εργαστηριακή διαπίστωση ότι μόλις πέντε από τις συγκεκριμένες βιολογικές ελιές αντιστοιχούν στην παρασκευή μιας κάψουλας υδροξυτυροσόλης-τυροσόλης του συμπληρώματος», συμπλήρωσε ο Καθηγητής.

με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti