Οι θύμησες της Άλωσης οδοδείκτης του ελληνισμού (ΦΩΤΟ)

Στον Μυστρά τιμήθηκε η αποφράδα επέτειος της Πτώσης της Πόλης - Αλησμόνητες οι ηρωικές θυσίες του Κ. Παλαιολόγου και των συμπολεμιστών του - Η ιστορική ανάλυση του Δρ. Μ. Μελετόπουλου

Δευτέρα, 29 Μάιος 2023 21:26 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι θύμησες της Άλωσης οδοδείκτης του ελληνισμού (ΦΩΤΟ)

Ημέρα τιμής και μνήμης είναι η 29η Μαΐου, με τον Ελληνισμό να ενθυμείται την αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453 και να τιμά την ηρωική θυσία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των υπερασπιστών της Βασιλίδας των Πόλεων.

 Στο πλαίσιο της επετειακής αναφοράς των 570 ετών από τα ιστορικά γεγονότα, το πρωί της Δευτέρας (29/5) στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην καστροπολιτεία του Μυστρά, τελέσθηκαν ο όρθρος, η αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.

«Η Άλωση είναι η κορύφωση
μιας μακράς διαμάχης»
Ακολούθησε εκφώνηση επίκαιρης ομιλίας από τον Διδάκτoρα του Πανεπιστηµίου Γενεύης και Λυκειάρχη της Ιονίου Σχολής, κ. Μελέτη Μελετόπουλο, µε θέμα «Η Άλωση: Κορύφωση μιας διαχρονικής απειλής».
Meletopoulos2

«Σήμερα στην Τουρκία εκτυλίσσεται μια κακόγουστη φιέστα. Ο Ερντογάν γιορτάζει την επέτειο της Αλώσεως. Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν εορτάσαμε ποτέ την επέτειο της αλώσεως της Αθήνας, της Σπάρτης, όλων των ελληνικών πόλεων, διότι εμείς είμαστε οι δημιουργοί αυτών των σπουδαίων τόπων και αυτού του μεγάλου πολιτισμού που τις συνοδεύει», ανέφερε στην εισαγωγική του αναφορά ο Μελέτης Μελετόπουλος, για να προσθέσει: «Αντιθέτως, οι Τούρκοι δείχνουν με τη συμπεριφορά τους και όλες αυτές τις τελετές ότι γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν είναι γηγενείς, ότι είναι εισβολείς οι οποίοι υφάρπαξαν μια σπουδαία χώρα, έναν σπουδαίο πολιτισμό, μια μεγάλη πόλη, την οποία δημιουργήσαμε εμείς οι Έλληνες.» Όπως είπε ακόμα, «μακροϊστορικά εξετάζοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διαπιστώνει κανείς ότι η Άλωση δεν είναι ένα αποκομμένο από τα γεγονότα, δραματικό συμβάν της ιστορίας μας. Η Άλωση είναι η κορύφωση μιας μακράς διαμάχης, η οποία ξεκινάει από το 1056 όταν εμφανίστηκαν στη Μ. Ασία οι Σελτζούκοι, για να φτάσουμε στο 1071 όταν καταστράφηκε στη μεγάλη Μάχη του Μαντζικέρτ ολοσχερώς ο βυζαντινός στρατός λόγω προδοσίας. Η Μ. Ασία κατακλύστηκε από Σελτζούκους, οι οποίοι επιδόθηκαν σε μια μαζική επιχείρηση γενοκτονίας του ελληνικού πληθυσμού, απόδειξη της οποίας είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των σημερινών Τούρκων της Μ. Ασίας έχουν ελληνικό γονιδίωμα». Ακόμα, ο κ. Μελετόπουλος ανέφερε: «Στη συνέχεια έχουμε τη μεγάλη αντεπίθεση των Κομνηνών, οι οποίοι περιορίζουν τους Σελτζούκους στο κέντρο της Μ. Ασίας. Ο Μανουήλ Κομνηνός αποτυγχάνει να τους εκπαραθυρώσει, ακολουθεί η πρώτη Άλωση και η εμφάνιση των Οθωμανών Τούρκων το 1310… Στη συνέχεια έχουμε την πρώτη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 1401 και, τελικώς, το 1453 την Άλωση. Αλλά, αυτή η διαμάχη δεν σταματάει εκεί. Οι Έλληνες δεν πέθαναν το 1453. Έζησαν κι επί 400 χρόνια έκαναν λυσσαλέα κι επίμονη αντίσταση, πολλές Επαναστάσεις. Το 1770 τα Ορλωφικά είναι η τελευταία μεγάλη Επανάσταση, πριν την Επανάσταση του 1821 που οδηγεί στην αποδόμηση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας…»

Αφού ανέπτυξε ιστορικά στοιχεία για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών, με σταθμούς όπως η Μικρασιατική καταστροφή ως την εισβολή στο Κύπρο και τα πιο πρόσφατα γεγονότα, ο Μ. Μελετόπουλος παρατήρησε: «Αυτά όλα σημαίνουν ότι, επί 1000 χρόνια, Έλληνες και Τούρκοι βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση σύγκρουσης, με ευθύνη των Τούρκων. Επί 1000 χρόνια δεν υπάρχει γενεά Ελλήνων, που δεν πολέμησε η παρ’ ολίγον να μην πολεμήσει με τους Τούρκους. Επί 1000 χρόνια βιώνουμε την επίμονη προσπάθεια ενός βαρβαρικού έθνους να μας εξαλείψει από το προσκήνιο της ιστορίας. Αυτή η διαμάχη φαίνεται να μην μπορεί να τελειώσει με μία ρύθμιση καλής γειτονίας και μιας ομαλής σχέσης μεταξύ δύο κρατών, καθώς διαρκώς επανερχόμαστε σε μια συγκρουσιακή κατάσταση. Επομένως, οι Έλληνες πρέπει να εστιάσουν όλη τη στρατηγική τους σκέψη και όλη την εξωτερική πολιτική και όλη την αμυντική προσπάθεια σε αυτό το δεδομένο. Ότι επί 1000 χρόνια απειλούμαστε από τον ίδιο βάρβαρο. Τότε πήρε την Πόλη, τώρα θέλει να πάρει το Αιγαίο.» Όπως εξήγησε ο κ. Μελετόπουλος, «θα μπορούσε εύκολα ο Ελληνισμός να έχει τελειώσει το 1453. Πώς; Εάν ο Παλαιολόγος αποδεχόταν την πρόταση του Μωάμεθ να του παραδώσει τα κλειδιά της Κωνσταντινούπολης και να αποχωρήσει, ώστε να γίνει ο Μωάμεθ ο νόμιμος διάδοχος. Κάτι τέτοιο θα είχε οδηγήσει αυτομάτως στην εξάλειψη του ελληνικού έθνους. Ο Παλαιολόγος ενσυνείδητα, λοιπόν, κατάλαβε ότι έπρεπε να πεθάνει. Μόνο ο θάνατός του θα εξασφάλιζε την επιβίωση του ελληνικού έθνους, της ελληνικής συνείδησης, της ελληνικής ταυτότητας, της χριστιανικής πίστης. Δεν είχε αυτοκτονικές τάσεις, αλλά γνώριζε πολύ καλά ότι με την απόφασή του αυτή θα γινόταν ο πρώτος αντιστασιακός της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ότι το παράδειγμα του θα δρομολογούσε την ελληνική αντίσταση επί 400 χρόνια…», είπε μεταξύ άλλων, για να παρατηρήσει ότι «στην ουσία, το νήμα που ενώνει το 1453 με το 1821 περνάει μέσα από την αυτοθυσία του Παλαιολόγου.»

«Αυτό το οποίο μπορεί κάποιος να εξαγάγει ως δίδαγμα από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης είναι ότι ένα έθνος, ακόμα κι όταν βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής, δεν έχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσει μέχρις εσχάτων. Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση και διαχείριση της υπαρξιακής τουρκικής απειλής, η διαπραγμάτευση, ο συμβιβασμός, ο κατευνασμός, το μόνο το οποίο επιτυγχάνει είναι να αποθρασύνει τον αντίπαλο και να τον κάνει να αισθανθεί ότι έχει δικαιώματα, να του δώσει την αίσθηση ότι είναι ισχυρός κι εμείς ανίσχυροι», υποστήριξε ο κ. Μελετόπουλος, ενώ συμπλήρωσε δε: «Εορτάζουμε-θρηνούμε κάθε χρόνο την απώλεια της Πόλης, γιατί αυτό επισφράγισε την απώλεια της παγκόσμιας κυριαρχίας των Ελλήνων επί 3000 χρόνια. Το 1453 αυτό τελείωσε. Από τότε πελαγοδρομούμε γιατί δεν έχουμε βρει έναν στόχο. Ο Ερντογάν έδωσε στους Τούρκους έναν στόχο και όραμα: να ξαναγίνουν Οθωμανική αυτοκρατορία. Γι’ αυτό κέρδισε τις εκλογές. Για μας η Πόλη, μπορεί να μην είναι πλέον μια εδαφική διεκδίκηση, αλλά παραμένει το σύμβολο του μεγαλείου του ελληνικού έθνους. Το οποίο μπορεί να είναι πολιτιστικό, πολιτικό, οικονομικό, αλλά πάντως οι Έλληνες δικαιούνται να έχουν έναν σημαντικό ρόλο στον κόσμο.» Καταλήγοντας, ο Μ. Μελετόπουλος: «Σήμερα, όντως αντιμετωπίζουμε μια υπαρκτή απειλή και ο μονόδρομος είναι όλοι μαζί, η Εκκλησία, η πνευματική και πολιτική ηγεσία, τα κόμματα, η κοινωνία, οι φορείς, όλοι μαζί σαν μια γροθιά να σταθούμε αδιάλλακτοι απέναντι σ’ αυτή. Δεν έχουμε άλλη λύση παρά μόνο αυτό.»
 
Τρισάγιο στον ανδριάντα
του Κ. Παλαιολόγου
Στη συνέχεια, οι επίσημοι και οι απλοί πολίτες μετέβησαν στον ανδριάντα του πεσόντος Αυτοκράτορα στην κεντρική πλατεία Μυστρά, όπου τελέσθηκε τρισάγιο κι έγινε κατάθεση στεφάνων. Επιπλέον, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγ. Ιωάννη-Μυστρά απήγγειλαν το ποίημα που έγραψε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, Σαράντος Μινώπετρος, με τίτλο «Η Βασιλεύουσα». Ακολούθως, έλαβε χώρα μουσικό δρώµενο µε τίτλο «Εδώ Κωνσταντινούπολη».

Τις εκδηλώσεις της ημέρας που διοργάνωσε ο Δήμος Σπάρτης τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κύπρου, Ηλίας Μυριάνθους, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης και Νίκωνας Τζινιέρης, οι δήμαρχοι  Σπάρτης, Πέτρος Δούκας κι Ευρώτα, Δήμος Βέρδος, οι αντιδήμαρχοι Σπάρτης, Γεωργία Ζαχαράκη, Γεωργία Δεδεδήμου, Δήμητρα Παπανικολάου, Χρήστος Κανακάκος και  Παναγιώτης Τριτάκης, ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας, Κώστας Μαυρομιχάλης και ο πρώην περιφερειάρχης και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο ΠΣ, Πέτρος Τατούλης. Ακόμη, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο ΔΣ Σπάρτης, Σταύρος Αργειτάκος και Βαγγέλης Βαλιώτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ντίνα Νικολάκου και Μαργαρίτα Σπυριδάκου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπάρτης, Βασίλης Μενούτης, Παναγιώτης Κυριακούλιας, Δημήτρης Αποστολάκος, Γιώργος Κουρεμπής και ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Σπάρτης, Μιχάλης Βακαλόπουλος. Επιπλέον, παρέστησαν ο πρόεδρος της ΤΚ Μυστρά, Δημήτρης Σκρουμπέλος, η γενική γραμματέας του Δ. Σπάρτης, Μαρία Χάντζου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, Ιωάννης Παναρίτης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, Παναγιώτης Φλώρος, οι υποψήφιες δήμαρχοι Σπάρτης, Αδαμαντία Τζανετέα και Αναστασία Κανελλοπούλου, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και τοπικών συλλόγων.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 27 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti