Στα χωριά του Πάρνωνα η Τασία Κανελλοπούλου

Φράγμα Κελεφίνας, γεωργία και οδοποιία στην ατζέντα

Τρίτη, 19 Σεπτέμβριος 2023 07:45 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στα χωριά του Πάρνωνα η Τασία Κανελλοπούλου

Κοντά στους κατοίκους των χωριών του Δήμου Σπάρτης στον Πάρνωνα βρέθηκε το περασμένο διήμερο η υποψήφια δήμαρχος Σπάρτης με τον συνδυασμό «Σπάρτη Μπροστά», Αναστασία Κανελλοπούλου.

Συνοδευόμενη από στελέχη του ψηφοδελτίου της, την Παρασκευή 15/9, η κ. Κανελλοπούλου επισκέφτηκε τον Κεφαλά, την Γκοριτσά και τους Αγίους Αναργύρους, όπου συνομίλησε με τους κατοίκους για τα πιο σημαντικά προβλήματα της περιοχής και τους ενημέρωσε αναλυτικά για τα θέματα που ενδιαφέρουν τις περιοχές αυτές, οι οποίες είναι από τις πλέον παραγωγικές του Δήμου Σπάρτης, με την μεγαλύτερη παραγωγή σε ελιά καλαμών.

Η κ. Κανελλοπούλου, αφού εξήγησε ότι μαζί με συνεργάτες της ανακάλυψαν το 2018 ότι το Φράγμα της Κελεφίνας ήταν ολοκληρωμένο και αδειοδοτημένο και έτοιμο να δημοπρατηθεί, πράγμα που η δημοτική αρχή από το 2014 αγνοούσε, και περιέγραψε πώς φθάσαμε στην δημοπράτηση του έργου το 2023, αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία του έργου του Φράγματος Κελεφίνας και εξήγησε στους κατοίκους ότι οι υψομετρικές διαφορές των αρδευόμενων περιοχών της Γκοριτσάς και των Αγίων Αναργύρων από την στεφάνη του Φράγματος είναι τέτοιες, ώστε επιτρέπουν την φυσική ροή του νερού και προς την περιοχή του Δήμου Θεραπνών. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τώρα που εκπονείται η μελέτη των δικτύων άρδευσης του Φράγματος, είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να απαιτήσουν οι κάτοικοι της περιοχής από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος που εκτελεί το έργο, να προβλεφθεί αγωγός μεταφοράς νερού προς την περιοχή τους.

Εξήγησε, ακόμη, ότι το καλοκαίρι πρότεινε στον Πρόεδρο της Κοινότητας Γκοριτσάς να στείλουν υπόμνημα στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας με αυτό το αίτημα και υπήρξε άρνηση από την πλευρά του. Τόνισε δε η κ. Κανελλοπούλου ότι έστω και τώρα, η περιοχή που διαθέτει γεωτρήσεις που αντλούν από πολύ μεγάλα βάθη, θα πρέπει να κινητοποιηθεί και να πετύχει την πρόβλεψη άρδευσης από το Φράγμα Κελεφίνας.

Η υποψήφια δήμαρχος αναφέρθηκε επιπλέον στα μεγάλα προβλήματα της αγροτικής οδοποιίας και δεσμεύτηκε ότι αυτά τα δύο εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της περιοχής προβλήματα , το νερό και οι αγροτικοί δρόμοι, θα αποτελέσουν πρώτη προτεραιότητα για την περιοχή, εάν η ίδια αναλάβει το τιμόνι του Δήμου Σπάρτης.

Συνεχίζοντας την περιοδεία της στα χωριά του Πάρνωνα, το Σάββατο 16/9, η υποψήφια Δήμαρχος Σπάρτης Αναστασία Κανελλοπούλου επισκέφτηκε τον Βασσαρά, τα Βρέσθενα, την Βαμβακού, την Βαρβίτσα και τις Καρυές.

Κατά την επίσκεψή της στο Βασσαρά και στα Βρέσθενα, συζήτησε με τους κατοίκους , οι οποίοι ήταν ήδη ενημερωμένοι σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την διεκδίκηση άρδευσης της περιοχής Οινούντος από το Φράγμα Κελεφίνας, λόγω της μεγάλης συνεργασίας που είχε η κ. Κανελλοπούλου με τους προέδρους των συγκεκριμένων κοινοτήτων κ. Γ. Δημαρά και κ. Δημ. Σταυρόπουλο κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, όταν η κ Κανελλοπούλου και ο υδρογεωλόγος κ Σταύρος Καλαβρυτινός ανακάλυψαν ότι από το 2014 το Φράγμα Κελεφίνας ήταν έτοιμο για δημοπράτηση και καμία δημοτική αρχή δεν το γνώριζε, προχώρησαν και διερεύνησαν ποιες περιοχές προβλεπόταν να αρδευτούν από το Φράγμα. Τα χωριά του πρώην Δήμου Οινούντος δεν προβλεπόταν να αρδευτούν από το Φράγμα αν και το έργο θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Οινούντα. Έτσι ξεκίνησε ένας μεγάλος αγώνας για να ενταχθεί και η περιοχή του πρ. Δήμου Οινούντος στις περιοχές που θα αρδεύονταν από το Φράγμα και πράγματι με την βοήθεια και θεσμικών παραγόντων φθάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Όμως, με την μεταφορά του έργου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σήμερα, δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί η ένταξη αυτών των περιοχών για άρδευση από το Φράγμα.

Η κ Κανελλοπούλου εξήγησε στους κατοίκους των ενδιαφερομένων περιοχών ότι πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από την επόμενη δημοτική αρχή και ότι φυσικά, αν η ίδια εκλεγεί Δήμαρχος Σπάρτης, θα κάνει ότι χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αυτή.

Στην συνέχεια, η κ. Κανελλοπούλου και τα μέλη του συνδυασμού «Σπάρτη Μπροστά» που την συνόδευαν, έφθασαν στην Βαμβακού, όπου είδαν παλιούς γνώριμους και φίλους και όπου φυσικά δεν χρειάστηκε να μιλήσουν για οτιδήποτε, εφ’ όσον τα προβλήματα της περιοχής είναι σε γενικές γραμμές λυμένα και αντιμετωπίζονται από τις προσπάθειες που καταβάλει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στην Βαρβίτσα η κ. Κανελλοπούλου χαιρέτησε τον κόσμο και κουβέντιασε με τους παρευρισκόμενους υποψηφίους και των άλλων συνδυασμών.

Ακολούθως στις Καρυές υπήρξε η δυνατότητα να συζητήσει η επικεφαλής του συνδυασμού με τους κατοίκους και με τον απερχόμενο πρόεδρο των Καρυών για τα προβλήματα της κοινότητας. Η κ. Κανελλοπούλου, ως πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας ΠΑΡΝΩΝ ΑΕ κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της παρουσίας της εν λόγω εταιρίας, είχε θέσει ως στόχο την εξέλιξη των Καρυών σε αγροτουριστικό προορισμό. Έτσι εφαρμόστηκε τότε στις Καρυές το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης μέσω Leader που περιλάμβανε επενδύσεις σε αγροτουριστικά καταλύματα, σε μικρά τυροκομεία, στην δημιουργία των εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού των καστανοπαραγωγών, σε επένδυση μικρών επιχειρήσεων, όπως ο φούρνος και η παραγωγή γλυκών, σε υποδομές για την ενίσχυση του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού κλπ. Έγινε στην ουσία η αρχή γι’ αυτό που στην συνέχεια αναπτύχθηκε με την φροντίδα και την εργατικότητα των κατοίκων και της κοινότητας, με αποτέλεσμα αυτό που σήμερα απολαμβάνουμε όλοι στις Καρυές.

Μεταξύ άλλων, η κ. Κανελλοπούλου δήλωσε: «Ο συνδυασμός ΣΠΑΡΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ έχει απόλυτη επίγνωση της κατάστασης στα παραγωγικά χωριά του Δήμου μας στον Πάρνωνα και γι’ αυτό πέραν των έργων υποδομής, ως Δημοτική Αρχή Σπάρτης θα θεσμοθετήσει κίνητρα για την παραμονή των νέων παραγωγών, καλλιεργητών και κτηνοτρόφων στην περιοχή και θα διεκδικήσει όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης που υπάρχουν για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.»

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti