Επιχείρηση στελέχωσης του Νοσοκομείου Σπάρτης

Προκηρύσσονται άμεσα 2 θέσεις ιατρών, ακολουθούν και νέες το 2024 - Τι μετέφερε ο υπουργός Υγείας στον Θ. Δαβάκη

Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2023 20:49 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιχείρηση στελέχωσης του Νοσοκομείου Σπάρτης

Για τα θέματα υγείας του νομού και ιδίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Σπάρτης ενημερώθηκε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από τον Θανάση Δαβάκη, σε πρόσφατη συνάντηση των δύο πλευρών.

Ο Λάκωνας βουλευτής εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι, αν και σε τρία χρόνια από σήμερα θα λειτουργεί ένα νέο και εξαιρετικά σύγχρονο νοσοκομείο στη Σπάρτη, «η σημερινή κατάσταση της κεντρικής υγειονομικής δομής του νομού, είναι εξαιρετικά ασφυκτική, κυρίως λόγω των παραιτήσεων κρίσιμων ειδικοτήτων ιατρών», όπως παθολόγου, καρδιολόγου, παιδιάτρου, ακτινολόγου κ.α.

Ο κ. Δαβάκης τόνισε δε, ότι η κατάσταση αυτή επηρεάζει αναπόφευκτα και το Νοσοκομείο Μολάων, από το οποίο μετακινούνται γιατροί για να υποστηρίξουν κατά το δυνατόν τις ελλείψεις του πρώτου.

25 αποχωρήσεις ανά μήνα
από τα νοσοκομεία της χώρας
Ο υπουργός ανέφερε πως «το κύμα φυγής και παραιτήσεων γιατρών παρατηρείται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με περίπου 25 αποχωρήσεις ανά μήνα», με βασικό αίτιο αυτής της άσχημης κατάστασης το μεγάλο μισθολογικό χάσμα που χωρίζει τους γιατρούς στην Ελλάδα με τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

«Ανοίγουν» θέσεις γιατρών στη Σπάρτη,
σχεδιασμός για κάλυψη κι άλλων ελλείψεων
Κατανοώντας την υποστελέχωση σε ιατρικές ειδικότητες σε μονάδες της Λακωνίας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γνωστοποίησε ότι θα προκηρυχθούν άμεσα για το Νοσοκομείο Σπάρτης 2 θέσεις που είχαν κηρυχθεί άγονες και αφορούν μία ειδικότητα αναισθησιολογίας και μία καρδιολογίας. Τέλος, εξήγγειλε ότι από το νέο έτος θα υπάρξει πρόβλεψη και για πλήρωση άλλων θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων που παραμένουν μέχρι τώρα κενές.

Τα κενά που επιμένουν
και η πρόταση-«δέλεαρ»   
Δεν είναι κοινό μυστικό ότι το πρόβλημα των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως παθολογίας, καρδιολογίας και παιδιατρικής προκαλεί συχνά δυσλειτουργία στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Νοσοκομείου Σπάρτης. Παρά τις διαρκείς κι επισταμένες προσπάθειες της διοίκησης του ΓΝ Λακωνίας για ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, με αιτήματα στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και επιστράτευση προσωπικού από άλλες μονάδες ή απασχόληση ιδιωτών, το πρόβλημα στην κάλυψη των εφημεριών εξακολουθεί να υφίσταται.

Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο Αύγουστο, υποβλήθηκε η παραίτηση παθολόγων, με αιτία «την εργασιακή εξάντληση λόγω υποστελέχωσης και υπερεφημέρευσης», όπως ανέφερε τότε σε έγγραφό της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.

Όπως πληροφορείται ο «Λακωνικός Τύπος», πάντως, αν και κατά διαστήματα προκηρύσσονται θέσεις ιατρών -και μάλιστα με «βαθμό» σε ορισμένες περιπτώσεις- είναι διαπιστωμένη η απροθυμία προσωπικού για τις μονάδες της Λακωνίας. Για την άρση του αδιεξόδου που συχνά καταγράφεται ως προς την πλήρωση θέσεων γιατρών, ο Θαν. Δαβάκης πρότεινε -όπως είχε εισηγηθεί και στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας- να μετατραπεί από διοικητικής πλευράς η Σπάρτη σε «προβληματική και άγονη περιοχή Α΄ κατηγορίας» από Β΄ κατηγορίας που είναι μέχρι σήμερα. Κάτι τέτοιο, εκτιμάται πως θα καταστήσει τις προκηρύξεις γιατρών για το νοσοκομείο πιο «ελκυστικές», αφού μετά από 5 χρόνια θα έχουν τη δυνατότητα με αίτησή τους να διορίζονται σε οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο της χώρας. Ο βουλευτής ανέφερε το παράδειγμα των Μολάων, αλλά και της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς του 1986, καθεστώς που διατηρείται μέχρι σήμερα. Απαντώντας στην εισήγηση Δαβάκη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τη σχετική πρόταση και αναμένεται να κάνει γνωστές τις προθέσεις του το επόμενο διάστημα.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε, ακόμα, ότι θα προχωρήσει σε αναδιάταξη των υγειονομικών περιφερειών της χώρας και παράλληλα του υγειονομικού χάρτη όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti