Συνεργατικό επιχειρείν για το φάρμακο καταστρώνει η Πελοπόννησος

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Τρίπολη -  Έρχονται δράσεις και για την κυκλική οικονομία

Παρασκευή, 23 Φεβρουάριος 2024 17:17 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συνεργατικό επιχειρείν για το φάρμακο καταστρώνει η Πελοπόννησος

Tο θεματικό εργαστήριο «Βιοεπιστήμες-Υγεία και Φάρμακα» διεξήχθη την Τρίτη (20/2) στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.  Ήταν η αρχική δράση στο πλαίσιο της Διαδικασίας Επιχειρηματικής Ανακάλυψης (ΔΕΑ) για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, με τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, η οποία αποτελεί θεσμικό φορέα των ελληνικών φαρμακευτικών βιομηχανιών. Στόχος ήταν η καταγραφή των αναγκών των επιχειρήσεων και η αναζήτηση προτεραιοτήτων για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027», στο δεδομένο χρηματοοικονομικό πλαίσιο που αυτό έχει.

Η διερεύνηση πιθανών συνεργειών, η προώθηση συνεργασίας με ερευνητικά ιδρύματα, η δυνατότητα δημιουργίας πλέγματος δορυφορικών ως προς τον τομέα επιχειρήσεων και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων ανέργων με στόχο την κάλυψη θέσεων εργασίας, ήταν τα κυριότερα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση.

Πτωχός: «Ανάπτυξη με άξονα
τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου»
Στο εργαστήριο παρευρέθηκε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος δήλωσε ότι «καλούμαστε να κάνουμε την περιοχή μας πόλο έλξης επενδύσεων και ανθρώπινου δυναμικού», ενώ πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη με άξονα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα που έχουμε σαν νέα Περιφερειακή Αρχή. Στο πλαίσιο αυτό καλούμαστε να είμαστε συγκεκριμένοι, ώστε να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Έχουμε καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο της διαβούλευσης με όλους τους παραγωγικούς φορείς της Πελοποννήσου, όπως με τα επιμελητήρια και τους δήμους».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον τομέα του φαρμάκου ως έναν βασικό τομέα επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο περιφερειάρχης είπε: «Πρόκειται για έναν από τους αναδυόμενους αναπτυξιακούς τομείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τόσο με τις επενδύσεις που ήδη υλοποιούνται, όσο και με αυτές που προσδοκούμε να φέρουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα cluster (επιχειρηματικό συνεργατικό σχηματισμό), ένα οικοσύστημα γύρω από το φάρμακο, με πολλές συνέργειες και με άλλους παραγωγικούς χώρους, στους οποίους έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο Δ. Πτωχός δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η περιφέρεια «οφείλει να υλοποιήσει άμεσα μία δέσμη δράσεων και κινήτρων ώστε να προσελκυσθούν και διευκολυνθούν τέτοιου είδους επενδύσεις, για να γίνει πράξη αυτό που χαρακτηρίζεται “κυκλική οικονομία”».

Φαρμακευτικός κόμβος η Τρίπολη
Από το 2023 άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι προθέσεις για τη μετατροπή της Τρίπολης σε ένα μελλοντικό κέντρο έρευνας και παραγωγής φαρμάκων. Ήδη, τουλάχιστον 3 με 4 ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες -σε πρώτη φάση- στρέφονται προς την περιοχή, προκειμένου να προχωρήσουν στην υλοποίηση επενδύσεων. Στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου αναμένεται να παράγονται ογκολογικά φάρμακα, όπως και άλλου είδους σκευάσματα. Το γεγονός αυτό αναμένεται να δημιουργήσει αρκετές νέες θέσεις εργασίας, ενώ το ύψος της συνολικής επένδυσης προσδιορίζεται περί το 1.500.000.000 ευρώ.

Οι λόγοι της στροφής στην Πελοπόννησο είναι, σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα επενδυτικά κίνητρα που παρέχονται μέσω του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης λόγω της απολιγνιτοποίησης σε κοντινές περιοχές, όπως η Μεγαλόπολη, καθώς και η εγγύτητα της Τρίπολης με την Αθήνα.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti