Συμπεράσματα από εκδήλωση του ΚΚΕ στη Σπάρτη για την Υγεία

«Δεν είναι εμπόρευμα, τιμή δεν μπαίνει στη ζωή»

Πέμπτη, 02 Μάιος 2024 08:30 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συμπεράσματα από εκδήλωση του ΚΚΕ στη Σπάρτη για την Υγεία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ με θέμα «Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα–Τιμή δεν μπαίνει στη ζωή», στις 22 Απριλίου στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Σπάρτης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Γαλανόπουλος, χειρούργος ορθοπεδικός και μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ.

Τσιριγώτης: «Τραγική κατάσταση στη Λακωνία»
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Σταύρος Τσιριγώτης, νοσηλευτής και γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει 2 χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας, την εγκληματική υποστελέχωση και την κρατική υποχρηματοδότηση στα νοσοκομεία και συνολικά στο ΕΣΥ, με αποτέλεσμα τα τεράστια κενά σε ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Αυτή η τραγική κατάσταση σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς ωθεί τους γιατρούς σε παραιτήσεις, γιγαντώνοντας τα κενά». Στη συνέχεια παρέθεσε κάποια στοιχεία για τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του νομού. Ενδεικτικά, σημείωσε: «Στο Νοσοκομείο της Σπάρτης, από τις 69 οργανικές θέσεις ιατρών καλύπτονται οι 43 από τους οποίους οι 11 είναι επικουρικοί, ο παθολογικός τομέας υπολειτουργεί, οι εφημερίες του καλύπτονται από γενικούς ιατρούς και αγροτικούς από τα ΚΥ ή καλούνται ιατροί από άλλα νοσοκομεία αδυνατίζοντας τις εκεί εφημερίες. Αντίστοιχα στο Νοσοκομείο Μολάων υπάρχει 1 αναισθησιολόγος, 1 ακτινολόγος και οι 2 ορθοπεδικοί μετακινούνται συνεχώς για κάλυψη εφημεριών στη Σπάρτη, με αποτέλεσμα ο χειρουργικός τομέας να υπολειτουργεί. Τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία μετά βίας λειτουργούν με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό».

Γαλανόπουλος: «Αποκλειστικά δημόσιο
σύστημα Υγείας σε Ελλάδα και Ευρώπη»
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Γιάννης Γαλανόπουλος. Στο ξεκίνημα της ομιλίας του αναφέρθηκε στην «τραγική κατάσταση» που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της Υγείας στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επικαλέστηκε τα δεδομένα και την έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας όπου διαπιστώνεται ότι «το 42% των ευρωπαίων πολιτών δεν μπορούν να καλύψουν τις ιατρικές τους ανάγκες. Με βασικούς λόγους το υψηλό κόστος και τη μεγάλη αναμονή». Απέδωσε τα αποτελέσματα αυτά στην υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ στην Υγεία, αναδεικνύοντας ότι «η βαθύτερη στόχευση αυτής είναι η υποταγή της Υγείας στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων».
Αναφέρθηκε στη στρατηγική της ΕΕ «για την “παγκόσμια Υγεία” όπου ο στόχος για “αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση” σχετίζεται με την πολιτική του κόστους - οφέλους, που σημαίνει εφαρμογή των ελάχιστων μέτρων για την Υγεία και όχι μέτρα που να αντιστοιχούν στην ουσιαστική κάλυψη των λαϊκών αναγκών». Μια «τέτοια “καινοτόμος χρηματοδότηση” είναι και η “κάλυψη” των ανασφάλιστων στην Ελλάδα που η χρηματοδότησή της δεν γίνεται με κρατικές δαπάνες, αλλά “φορτώνεται” μέσω του ΕΟΠΥΥ στους υπόλοιπους», είπε. Αναφερόμενος στην κατεύθυνση της ΕΕ για «συνεπένδυση» του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, τόνισε ότι «επιδιώκεται με την πολιτική των ΣΔΙΤ περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα». Ως παράδειγμα στα παραπάνω ανάφερε «την πιθανή κάλυψη του κόστους των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων από το Ταμείο Ανάκαμψης» για να σχολιάσει ότι «δίνονται δεκάδες εκατομμύρια για εδραιωθεί στον λαό η αντίληψη της Υγείας-εμπόρευμα, για να νομιμοποιηθεί το “φακελάκι”, αλλά ούτε ένα ευρώ για να ανοίξει έστω μία χειρουργική αίθουσα ή ένα κρεβάτι ανάνηψης, για να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό».

Οι 7 άξονες
της ασκούμενης πολιτικής στην Υγεία
Στη συνέχεια ο Γιάννης Γαλανόπουλος κωδικοποίησε την πολιτική όλων των κυβερνήσεων στην Υγεία σε 7 άξονες. Ως πρώτος άξονας αυτής της πολιτικής είναι «η τάση επέκτασης των ιδιωτικών κλινικών που είναι εμφανής τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα». Επισήμανε την «υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση στην Υγεία που μειώθηκε κατά 25% την τελευταία δεκαετία. Στο έδαφος αυτό προχωράει η εμπορευματοποίηση υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας με πολλούς τρόπους, όπως η ανάθεση σε ιδιώτες εργολάβους κρίσιμων δομών, οι επί δεκαετίες λειτουργία των απογευματινών επί πληρωμή ιατρείων, η επέκταση των ΣΔΙΤ κ.ά.».

Στον τομέα του φαρμάκου αναφέρθηκε στη «μείωση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 63% και στην έκρηξη της συμμετοχής σήμερα των ασθενών, μεσοσταθμικής πάνω από 30%». Για τη διάλυση των Δομών Ψυχικής Υγείας, αναφέρθηκε στο επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που προωθεί «την παράδοσή τους σε ιδιώτες και ΜΚΟ».
Ένας άλλος άξονας αυτής της πολιτικής είναι «η κατάσταση στην υγεία και η ασφάλεια στην εργασία», ανέφερε ο κ. Γαλανόπουλος, τονίζοντας ότι «τα πάνω από 160 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα το 2023 αποτυπώνουν ότι το “κόστος” της ανθρώπινης ζωής, της αναπηρίας ή της φθοράς της υγείας των εργατών δεν χωράει στους πίνακες ισολογισμού των επιχειρηματικών ομίλων».

Για τη σημερινή κατάσταση στην Υγεία, «πέρα των ευθυνών των ελληνικών κυβερνήσεων που υλοποιούν και εξειδικεύουν την πολιτική της ΕΕ», εκτίμησε ότι «ευθύνες έχουν όλοι οι βουλευτές των αστικών κομμάτων γιατί όλοι τους ψήφισαν τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς και υπερασπίζονται τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε “ανώνυμη εταιρεία”, για τη μετατροπή της υγείας του λαού σε εμπόρευμα και πεδίο επενδύσεων για λίγους».

Ο Ι. Γαλανόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους «να αντιστοιχήσουν τις διεκδικήσεις τους στην Υγεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους», υπογραμμίζοντας ότι «για το ΚΚΕ η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σε όλους». Υπογράμμισε δε, ότι «με πιο ισχυρό ΚΚΕ -και στις Ευρωεκλογές και στον δρόμο (...)-, για την Ελλάδα και την Ευρώπη που τα συστήματα Υγείας θα είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν και η ζωή δεν θα έχει τιμοκατάλογο».

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti