Ν. Γρηγοράκου: «Νέες παραιτήσεις γιατρών από το ΚΥ Βλαχιώτη»

Ερώτηση της βουλευτή προς τον Άδωνι Γεωργιάδη

Πέμπτη, 02 Μάιος 2024 14:20 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ν. Γρηγοράκου: «Νέες παραιτήσεις γιατρών από το ΚΥ Βλαχιώτη»

Άμεση ήταν η αντίδραση της βουλευτή Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νάγιας Γρηγοράκου, στις δύο νέες παραιτήσεις γιατρών από το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη, αφού κατέθεσε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Η βουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή της πως για πολλοστή φορά η υποστελέχωση του ΓΝ Σπάρτης δημιουργεί φαινόμενο ντόμινο, συμπαρασύροντας σε κατάρρευση όλες τις δημόσιες δομές υγείας της Λακωνίας. Συγκεκριμένα, το ΚΥ Βλαχιώτη παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, καθώς οι συνεχείς μετακινήσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Σπάρτης έχουν οδηγήσει σε παραιτήσεις γιατρών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή σε ενεργή εφημερία εφημερεύει ένας μόνο γιατρός, ενώ για να καλυφθούν οι εφημερίες, οι εναπομείναντες γιατροί του ΚΥ είναι αναγκασμένοι να εφημερεύουν 15 ημέρες ο καθένας τους.

Η Ν. Γρηγοράκου τονίζει στην σχετική ερώτηση, πως στις 14/4 και ενώ υπήρχε ένας και μοναδικός γιατρός στο ΚΥ χρειάστηκε να συνοδεύσει και να διακομίσει επείγον περιστατικό στο Νοσοκομείο Σπάρτης με αποτέλεσμα το ΚΥ να παραμείνει κλειστό για δύο ώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «οι 2 νέες παραιτήσεις γιατρών που ανακοινώθηκαν σήμερα (σσ 2/5), εξαιτίας του παραπάνω ασφυκτικού πλαισίου, είναι σαφές πως οδηγούν στην πλήρη κατάρρευση του ΚΥ Βλαχιώτη, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των πολιτών του Δήμου Ευρώτα στις υπηρεσίες Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας και ο αρμόδιος υπουργός πρέπει άμεσα να δώσουν λύση!»

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης Γρηγοράκου, προς τον Άδωνι Γεωργιάδη:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από τα ΚΥ του Νομού Λακωνίας προς το ΓΝ Σπάρτης οδηγούν σε παραιτήσεις γιατρών και κατ’ επέκταση στην κατάρρευση των δημοσίων δομών υγείας του νομού. Τους τελευταίους μήνες μετά τις εντολές μετακίνησης των Ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου που ανήκουν στο ΚΥ Βλαχιώτη προς το Νοσοκομείο Σπάρτης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, τόσο κατά το πρωινό ωράριο, όσο και στην κάλυψη των εφημεριών.

Στο ΚΥ υπηρετούσαν 10 Ιατροί ΥΥ και τρείς Ειδικοί Γιατροί. Μετά τις μετακινήσεις στο νοσοκομείο παραιτήθηκαν οι περισσότεροι από αυτούς μεταξύ των οποίων και η Διευθύντρια παθολόγος. Αυτή τη στιγμή σε ενεργή εφημερία εφημερεύει ένας μόνο γιατρός στο ΚΥ Βλαχιώτη, ενώ για να καλυφθούν οι εφημερίες οι εναπομείναντες γιατροί είναι αναγκασμένοι να εφημερεύουν 15 ημέρες ο καθένας τους. Είναι δε, σαφές πως σε περίπτωση περιστατικού που χρήζει διακομιδής συνοδείας γιατρού (του μοναδικού εφημερεύοντα) στο Νοσοκομείο δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, στις 14/4 και ενώ υπήρχε ένας και μοναδικός γιατρός στο ΚΥ χρειάστηκε να συνοδεύσει και να διακομίσει επείγον περιστατικό στο Νοσοκομείο Σπάρτης με αποτέλεσμα το ΚΥ να παραμείνει κλειστό για δύο ώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεδομένου ότι η παραπάνω ασφυκτική κατάσταση οδηγεί σήμερα σε δύο νέες παραιτήσεις γιατρών από το ΕΣΥ και το ΚΥ Βλαχιώτη, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των πολιτών του Δήμου Ευρώτα στις υπηρεσίες υγείας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:
-Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε ώστε να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις των δύο γιατρών που παραιτήθηκαν;»

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti